NB! Kõiki hoidiseid on vähese suhkrusisalduse tõttu soovitatav säilitada pigem külmkapis.

Hea teada!
Miks ma kasutan marmelaadisuhkrut ja köögiviljahoidise paksendajat?
Mõlemad on suurepäraselt perenaise elu lihtsustavad tooted, mis aitavad vähendada hoidise suhkrusisaldust ja vältida äädika kasutamist. Kumbagi neist ei tasu karta, sealsed säilitus- ja paksendusained pärinevad otse loodusest ega muuda teie kodusvalmistatud hoidist ebatervislikuks!

5 x 330 ml

1 kg küpseid tomateid
1 kg suviseid kõrvitsaid (näiteks rullkõrvits)
0,5 kg küpseid paprikaid
4 suuremat küüslauguküünt
0,5 tl purustatud musta pipart
1 sl kvaliteetset oliiviõli
2 kuhjaga sl kontsentreeritud tomatipastat
2 sl rafineerimata roosuhkrut
1 sl jämedat meresoola
1 pakk köögiviljahoidise paksendajat või 2 sl 30%-list söögiäädikat
Soovi korral meeldivat maitserohelist või maitse järgi värsket tšillit

Pese kõik köögiviljad, puhasta paprikad seemnetest. Haki kõik köögiviljad kuubikuteks. Esimesena pane suurde paksu põhjaga potti õli ja paprika, pruunista pisut kõrgemal kuumusel, kuniks paprika muudab natuke värvi, seejärel lisa rullkõrvitsa kuubikud, tomat, tomatipasta. Lase hoidisel madalamal kuumusel aeg-ajalt segades rahulikult umbes 15 minutit podiseda, lisa kõik maitseained, hakitud küüslauk ja juhendi järgi köögiviljahoidise paksendaja. Lase hoidis uuesti umbes kümneks minutiks keema, tõsta kuumalt ettevalmistatud purkidesse ja kaaneta kohe.

5 x 330 ml

1 l puhastatud ja tükeldatud õunu
1 l puhastatud ja tükeldatud aprikoose (koorida ei ole vaja)
1 pakk marmelaadisuhkrut
50 ml vett
Pool pitsi suitsuse maitsega viskit

Pane õunad ja aprikoosid veega keema. Sega aeg-ajalt, kuniks puuviljad purunevad. Sega juhendi järgi hulka marmelaadisuhkur, lase korraks uuesti keema. Loputa ettevalmistatud purgid ja kaaned üle intensiivselt suitsuse maitsega viskiga ja pane moos kuumalt purki, sulge kohe. Suitsuse noodi võtab moos juurde umbes ühe kuu möödudes.
Kui soovid veelgi intensiivsemat maitset, lisa törts viskit juba praktiliselt valmis moosile ja lase veel korraks keema. Moos sobib pigem soolase toidu ja liha lisandiks.

5 x 330 ml

2 l puhastatud aprikoose (koorida ei ole vaja)
1 pk marmelaadisuhkrut
1 kauna jagu vanilliseemneid
50 ml vett

Pane aprikoosid veega keema, sega aeg-ajalt, kuniks nad on purunenud ja keenud ühtlaseks massiks. Lisa vanilliseemned, mille saab noaotsaga hõlpsasti kaunast kätte. Juhendi järgi sega juurde marmelaadisuhkur ning kuumuta pisut veel. Pane moos kuumalt ettevalmistatud purkidesse ja sulge kohe. Õige maitse on hoidisel umbes kuu möödudes.

5 x 330 ml

2 l puhastatud ja kooritud moosiõunu
1 pk marmelaadisuhkrut
50 ml vett
0,5 tl purustatud kardemoni
2 juppi kaneelikoort

Pane õunad koos veega keema, lisa kohe ka kaneelijupid. Kui õunad hakkavad lagunema, lisa kardemon ning umbes 15 minutit enne moosi valmimist marmelaadisuhkur. Selleks, et saada tugevama konsistentsi ja värviga moosi, keeda seda suhkruga kauem. Enne moosi purki panemist, eemalda kaneelikangid. Tõsta tuline moos ettevalmistatud purkidesse ja kaaneta kohe. Ka see hoidis saavutab õige maitse alles peale mõningast seismist.