Mida ma selle pika loraga öelda tahan? Seda, et iga mees peaks oskama köögis toimetada – teadma, mis on oluline hea noa juures, kuidas pošeerida muna ja smoorida head veiseliha. Seda isegi olukorras, kus mees peab toitu vaid kütuseks ning selle laadimist tülikaks tegevuseks kahe olulise aktsiooni vahel. Köögis toimetamise oskus on kiireim viis naisteni, kinnitamaks neile, et peale kõige muu on lootust ka heale kõhutäiele. Tänapäeva mees peab olema nagu Hunt Kriimsilm, selle erinevusega, et ameteid on 900 – peakokk köögis, autolukksepp garaažis, staar magamistoas ja hai tööelus.

Hommikusöök voodisse

Selge on see, et igat ametit ei ole võimalik pidada selle parimal tasemel. Küll on aga võimalik teha endale selgeks paar-kolm tehnikat ja õppida ideaalselt valmistama 2–3 rooga, millega igal ajahetkel sööjaid tummaks lüüa. Tegu on klassikalise arusaamaga, kus professionaali hinnatakse alati tema keskmise taseme kõrguse, amatööri aga tema parima tulemuse poolest. Ehk valige igaks ajaks välja üks endale ja oma naistuttavatele meeldiv toit ning lihvige selle valmistamise oskused tippu.

Hommikusöögil on maagiline jõud anda päevaks energiat, mida silmi lahti kangutades alati kohe ei ole. Hommikusöök tuleb tavaliselt kokku panna vähem kui poole tunniga ning võiks olla voodis serveeritav. Peale maitsete ja aroomide tuleb silmas pidada ka selle eine tervislikkust ning fakti, et peaasjalikult on selle toidu sööjaks naissoost tarbijaskond. Kui öeldakse, et igal mehel võiks olla vähemalt 28 triiksärki, millega saaks kogu kuu läbi ajada, sest paaril ööl jäädakse ka kuhugi pikemaks peatuma, siis hommikusööke saab mehe arsenalis olla vaid üks. Kuid see-eest absoluutne võitja.

Õppige ära munade pošeerimine – see on selgelt esimene õpetus mõnusa hommikusöögi serveerimiseks. Pošeerimine on kindlasti põnevam kui lihtsalt muna pannile löömine ning mis olulisem, see sobib taldriku üldpildiga paremini kokku. Munade pošeerimisest pole midagi lihtsamat. Õpime selgeks väikese abinõu: katke väikene kauss köögikilega ning lööge muna sellesse, maitsestage soola ja pipraga ning sõlmige kile otsast kinni. Nüüd võib munapaki nii minutiks-kaheks kergelt keevasse vette panna. Muna ei lagune, vaid on tugeva valge ja pehme kollasega ilusti serveeritav.

Forell aitab alati välja igast hommikusöögiga seotud murest. Ideaalis võiks olla kapist võtta hõbeforelli, kuid kõlbavad ka kõik teised punase lihaga uimelised. Soola forellifileed kergelt viis minutit enne viilutamist ning lõika kolme millimeetri paksused fileelaiused ribad. Spargel vajab pannil koos võiga vaid viis minutit tulikuumust ning valmis ta ongi. Voila! Grillitud sparglil serveeritud kergsoolaforelli viilud pošeeritud muna ja röstitud saiaga.

Tulemus on värvigammalt kaunis, värske, aromaatne ja tervislik keelt alla viiv taldrik, millega magamistoa poole suunduda. Ärge unustage värskelt pressitud apelsini- või greibimahla, vahustatud piimaga kohvijooki ning pokaali šampanjaga. Olgem täiuslikult ettevalmistunud igaks nädalapäevaks.

Lõunane gastronoomiatarkus

Toiduvalmistamise kõrval on äärmiselt oluline ka toidu tundmine. Ning lõunad on pigem need söögikorrad, kui võiks nii nädalasisestel kui ka nädalavahetuse päevadel minna uudistama, mida kohalik kokk pakub. Nüüd saab mees silma paista oma teadmistega nii maailmaköögist kui ka kohalikest toiduinstitutsioonidest.

Ka restoranide, kohvikute, bistroode ja food truck'ide valikul kehtib ikka ja alati see üks reegel: vali välja üks-kaks kindlat ning tuttavat, läbiproovitud paika, kus saad veendunult näida usaldusväärse allika ja eksperdina. Üldjuhul ei pruugi kahe inimese maitsemeeled alati ühilduda, seetõttu võikski olla linnas tuttavad mõned restoranid, paar-kolm kiirtoiduurgast, mõni „kindla peale minev” kohvik, ning teretuttavad paari toiduauto kokad, kellele saab alati helistada, et nende asukoht kindlaks teha.

Toidu ja gastronoomia tundmine, maitsete mälu ning kogemus erinevatest ampsudest on samasugune keel nagu morse või eesti keel. Sellega on võimalik edastada midagi unikaalset ja selget: mõnutunnet. Alati ei ole vaja osata nuga heast lihast läbi lükata, vaid teada, kes teeb seda lähikonnas kõige paremini.

Mitmekäiguline õhtusöök

Nüüd aga maandume toiduvalmistamise cream de la cream'i juurde ehk selle juurde, kuidas õhtu võimalikult pikaks venitada – õhtusöök, mis võiks ette valmistades olla vähemalt kolme- kui miks mitte ka viiekäiguline. Teeme asja lihtsaks ja jätame kõrvale asjaolu, et vein võiks olla iga roa juurde sobiv – see vaid komplitseerib kõike ning on ühe teise pikema koolitusteksti teemaks. Pidage meeles, et magustoidu juurde võiks serveerida head magusamapoolset dessertveini. õhtusöögi juurde sobib aga põhimõtteliselt iga kerge ja pisut hapu valge ning jõulisem, talvine punane vein. MOTT.

Aga kui vein on avatud ja juba klaasigi valgunud, siis mida teha õhtusöögiga. Räägime planeeritud laudaistumisest, sest kui tegu on improvisatsiooniga, on lihtsam jäädagi vaid veini juurde. Planeeritud õhtusöök saab parim, kui iga detail läbi mõelda ning siis harjutada, harjutada ja veel kord harjutada. Umbes kümnendal korral hakkab midagi tõeliselt vägevat taldrikule jõudma. Kui küsite, mida peaks planeerima, siis … vaatame järele, võib-olla midagi sellist:

  • Eelroog: Värske kurgi, suhkruherne ja viilutatud puraviku hapukal salatil serveeritud võis praetud ahvenafilee tüümianiemulsiooniga (Tutvu eelroa retseptiga SIIN!)

  • Pearoog: grillitud rohumaaveise abasteik küüslauguste Türgi ubade, röstitud rosmariinipeedi, karulauguse lillkapsariisi ja punase veini - kirsimahla kastmega

  • Magusroog: kirsimoositäidisega sügavkülmutatud šokolaadi-toorjuustukook vaarika lumega

Pidage meeles, et põlles ringi toimetav mees on juba iseenesest naiste silmis võitja, nüüd on vaid viimistluse küsimus – maitsed paika, taldrik ilusaks ning fokstrotisammul köögist einet lauda serveerima. Ärge unustage veini!

Head isu!