Ottomar Virk, Lõuna prefektuuri politseikapten

Ettevalmistusaeg: umbes 15 minutit (need võivad olla sinu elupäästvad minutid, kui peaksid hätta sattuma, kuid vajaminev varustus abi kutsumiseks ja oma tervise säästmiseks on olemas)

Koostisosad:
1 mobiiltelefon
1,5 l vett
1 värviline peakate
1-2 kg erksaid ilmastikukindlaid riideid
1 paar mugavaid jalanõusid
1 või enam seltsilist
Näputäis vajaminevaid ravimeid

1. Valmista ette oma mobiiltelefon. Lae aku servani täis ja paki see veekindlalt taskusse. Eksides või hätta sattudes saad nii kiirelt hädaabinumbril 112 abi kutsuda.
2. Nõruta joogipudel vett täis ja aseta see oma korvi või seljakotti. Seenelkäigul vett tarbides säilitad kõige paremini oma jõuvarusid.
3. Vürtsi lisamiseks haara kapist oma kõige värvilisem müts. Raputa kaunistamiseks sekka ka erksavärvilisi ilmastikukindlaid riideid. Metsas hätta sattudes ja abi oodates lihtsustab sinu kiiret leidmist „värvikas väljanägemine“.
4. Valmista metsa minekuks kaasa ka veidi snäkke, haki need suupärasteks juppideks. Täiendavad kalorid säilitavad jõuvarusid ning pealekauba ka paremat tuju.
5. Heida pilk ilmateatele, et selgitada, milline on seenelkäigu päevane kuumutamise temperatuur. Keemistemperatuuril üle 25 kraadi lisa seniste koostisainete sekka täiendav liiter vett. Vali riietus, mis sind nii jahedama kui ka kuumema ilma eest kindlalt kaitseb.
6. Serveeri mõnele lähedasele, kuhu ja kui kauaks plaanid minna. Nii teavad sulle kallid inimesed, millal sind tagasi koju oodata ning millal on põhjust abi kutsuda.
7. Samal ajal kaasa seenelkäigule vähemalt 1 seltsiline. Vürtsikama tulemuse saamiseks võid häid seltsilisi julgelt sekka lisada. Mitmekesi metsa minnes on kindlam, et kui üks satubki hätta või tekib terviseprobleeme, saab teine kiirelt abi kutsuda.
8. Kui vajad, lisa korvi või kotti näputäis ravimeid. Kui juhtub, et metsa eksinuna ei saa sa kohe abi kutsuda ja pead öö metsas veetma, on elutähtsal kohal sulle välja kirjutatud ravimid, mida oma tervise säilitamiseks võid vajada.
9. Kontrolli korvi või koti koostisained üle, lisa seenenuga ning kui kõik olemas, oled seenelkäiguks valmis. Saagi korjanuna ja koju naasnuna vali preemiaks mõni järgnevatest retseptidest ka seeneteoks.

Politseikapten Moonika ulakas riisikaseljanka

Moonika Raudsepp, Kärdla politseijaoskonna politseikapten

Koostisosad:

2 kg ülevalminud koduaia tomateid
500 g porgandeid
1 kg sibulat
3-4 suuremat punast paprikat
1 kg kupatatud männiriisikaid
50 g suhkrut
4 sl soola
250-300 g õli
0,5-1 tl musta pipart (oleneb kui piprane maitsemeel kellelegi meeldib)
paar loorberilehte
2-3 sl äädikat

Esimesse potti (väiksemasse) pane porgandid ja õli ja hauta neid, kuni on poolpehmed, teise potti (suurde) pane samal ajal hauduma tomatid, sibulad, seened, paprikad. Kui porgand poolpehme, siis sega kokku ja lisa maitseained. Äädikas lisa viimasena ja vastavalt maitsele tasakaalusta suhkruga. Seejärel kuumalt purki! Hoidisena säilib meeletult hästi ja kui supina kasutada, siis lisada natuke sinki, praetud peekoni kuubikuid ja värsket tilli! Parim hapukoorega serveeritult!

Kolonelleitnant Argo söegrilli arušampinjonid

Argo Tali, Lääne prefektuuri politseikolonelleitnant

Koostisosad:

Kuni pool kilo arušampinjone
1 karp kukeseene või murulauguga sulatatud juustu
150 g viilutatud suitsusinki

Seentel jalad alt ära murda ja täita seest sulatatud juustuga. Sink kerida ümber seene ja kinnitada tikuga. Grillida u 5 minutit (alla võib asetada fooliumpaberi). Seenejalad panna fooliumpaberist tehtud kausikesse, peale lisada oliivõli või sulatatud juustu, väikeseid suitsusingi tükke ja soola. Samuti natuke grillida. Väga hea koos grillitud suvikõrvitsa, paprikaga, aga ka (kana)liha kõrvalevõi niisama ampsuks.

Kolonelleitnant Argo lihtne kukeseenepüreesupp

Argo Tali, Lääne prefektuuri politseikolonelleitnant

Võta kõiki asju mõnuga, igakord võivad kogused ja nende omavahelised suhted olla erinevad. Kui on soovi, võib mõne koostisosa või tegevuse üldse ära jäta. Võtame kõiki koostisosi ühikutena, mida saab suurendada sõltuvalt sellest, mitu kõhtu ära täita on vaja.

Koostisosad:

Kartulit
Porgandit
Sibulat
Seenepuljongikuubikut
Kukeseenemaitselist sulatatud juustu
Rõõska koort
Pool kilo kukeseeni (parimad on värsked, aga sobivad ka külmutatud või kuivatatud, mida on eelnevalt leotatud)
Soola, pipart, õli, maitserohelist

Kartul, porgand, sibul, seened lasta pannilt läbi või pruunistada potipõhjas. Värskeid seeni ei tohi päris kuivaks praadida. Keeta potis väheses seenepuljongis, kuni on pehmed. Purusta saumiksriga. Lisa sulatatud juust ja rõõsk koor. Timmi just rõõsa koorega supi paksus parajaks. Lisa maitseained. Väga hea krutoonidega, kõrvale tugev võileib koos „malo soljennõi“ kurgiga. Mõnikord võib supp tulla täitsa magusa maitsega – see vist sõltub sibula kogusest ja pruunistamisest.

Politseikapten Kaja marineeritud kuuseriisikad geopeiturite moodi

Kaja Friedemann, Põhja prefektuuri politseikapten

Koostisosad:

Kuuseriisikaid poti täiteks

5 l poti peale:
5 tl soola
5 sl suhkrut
5 sl tavalist söögiäädikat 30% (lahjemat äärikat tuleb lisada rohkem)
10 tera pipart
10 tera vürtsi
3 keskmise suurusega porgandit
Sibulat – mida rohkem, seda paremini mekib

Valada puhastatud seened potti ja lisada vett nii, et seened oleks kaetud ja panna pliit keskmisele tulele. Tekkinud vaht eemaldada. Lisa ketasteks viilutatud porgand. Seejärel lisada sool, suhkur, vürts ja pipar. Nõks keeta ja lisada sibul ning äädikas koos. Äädikat lisades kindlasti meki – maik peab üsna tugev olema. Kuumalt kohe panna purki, sealhulgas pea meeles, et peale jääks vedelikku, muidu kuivavad seenes ära!

Vanemkomissar Katrini kukeseenepirukas

Katrin Satsi, Kagu politseijaoskonna vanemkomissar

Koostisosad:

TAINAS:
3 dl nisujahu
125 g võid
2 sl jääkülma vett
0,5 tl soola

TÄIDIS:
2 sibulat või 1 salatisibul
1 sl võid
soola, pipart
1 suur peotäis värsket basiilikut
3 muna
2,5 dl 10% rõõska koor
200 g riivjuustu

Haki külm või soola ja jahuga segamini. Lisa vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Vajuta tainas 24 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja külgedele ning pane 30 minutiks külma. Puhasta ning tükelda seened ja sibulad. Pruunista sibul võis ja tõsta pannilt. Tõsta seened pannile ja pruunista, kuni vedelik aurustub. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa sibulad ja sega segamini. Võta tainas külmast ja pane umbes viieks minutiks eelkuumutatud ahju.
Tõsta põhi ahjust, pane segu pirukapõhjale ja puista üle hakitud basiilikuga. Klopi munad koorega lahti, lisa juust ja vala täidisele, silu pealt ühtlaseks. Küpseta pirukat 225-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni see on saanud kauni värvi ja munasegu hüübinud.
NB! Kukeseeni mitte pesta, vaid käsitsi puhastada (maitse kannatab).