Niisiis oled otsustanud osta omale vene köögi alustala — rukkileiva. Mitmeid vene toite serveeritakse leivaga, leib on slaavi kultuuris tähtis tegelane ja borodino leib köömnetega on üks tuntumaid. Kõige mõnusama maitseelamuse saad, kui määrid leivakäärule võid ja raputad pisut soola peale. Hea maitseb see ka juustu või vorstiga. Aga jumala eest ei hakka sa sellele määrima Nutellat või ei vala üle kondenspiimaga! Venelane saab kreepsu.

Sült kõrgub selles nimistus üsna tipus, mida välismaalased üldjuhul oma toidulauale ei osta. See võdisev kallerdis on neile arusaamatu. Eestlased saavad aga süldist kenasti aru, me armastame seda samamoodi nagu venelased. Tegu on eelroaga, mida süüakse külmalt, sinepi, äädika või mädarõikaga. Seda ei panda mikrolaineahju ega tehta kuidagi muud moodi soojaks. Igati halb mõte, eks?

Venelased armastavad pelmeene, neid on nende köögikultuuris mitmeid variatsioone: igal suuremal piirkonnal on oma retseptid, eri sorti täidised. Neid serveeritakse hapukoorega või puljongis, siis on see omamoodi supike. Kui sööd neid õigesti — hapukoorega või supina, siis pea meeles, et on kulinaarne kuritegu lõigata pelmeene noaga pooleks, see lihtsalt ei lähe.

Majoneesine “Kasuka” salat heeringast, kartulist, peedist, sibulast, porgandist on venelaste pidutoit — seda pakutakse alati, kui miskit tähistada vaja, ja tähistada venelased juba oskavad. Pärast suutäit soolast tahaks aga midagi peale rüübata. Ära jumala eest joo “Kasuka” peale piima — lõpetad kõhuvalu või suuremat sorti jamaga. Igatahes oleme sind hoiatanud!

Frittimine ei kuulu vene köögi tavavalmistusviiside hulka, sest seda peetakse lihtsalt ebatervislikuks, kuigi eks ikka vahel valmistatakse ka frititud juurikaid ja liha. Vene köök on kuulus oma sissetehtud juurikate poolest, nad on hapendamise ja marineerimise maailmameistrid, selles võid kindel olla. Küllap selles peitud ka põhjus, miks on nende meelest ülijabur proovida frittida näiteks
hapukurki. Mis siis, et USA-s mõnel pool isegi nii tehakse. Hapukurki süüakse nii, nagu see purgist tuleb. Ilma õlita. Hapukurk kuulub aga mõnede suppide koostisse, mis venelaste seas popid: rassolnikusse näiteks.

Kui võtad poest omale ligi õige Vene viina, siis tea, kuidas seda juuakse. Mitte kunagi ei jooda Vene viina soojalt. See peab olema hea külm. Milleks venelastele liigseid kannatusi põhjustada?

Refereeritud: www.rbth.com