„Eesti juubeliaasta puhul uurime, kuidas on talurahva toidulaud aegade jooksul arenenud. Kõige märgatavamad muutused on seejuures toimunud viimase 150 aasta jooksul, mil omaks on võetud nii uued toiduained kui ka toiduvalmistamise viisid. On huvitav, kuidas oleme koduse rukkileiva ja kördi juurest jõudnud hirmsuurte supermarketite ja restoranides toidu nautimiseni,“ sõnas Aadli.

Eesti leiva päev toimub Eesti Vabaõhumuuseumis 16. septembril kell 10-16. Kell 11.30 õnnistatakse leiba Sutlepa kabelis. Muuseumi taludes saab näha ning kätt proovida leiva valmistamisega seotud vanades talutöödes. Köstriaseme ja Roosta talus tutvustatakse talurahva toidulauda 19. sajandil, Vene tsaaririigi koosseisus. Lau poes saab kuulda 1930. aastatel levinud eestipärasest kohvikukultuurist. Elu Sepa ja setu talus vaatleb aga muutusi toidulaual, mis leidsid aset Nõukogude Liidus pärast II ilmasõda ning rahvuslikul ärkamisajal. Lapsed leiavad tegevust Pulga taluõuel, kus vahva etendusega „Piksepilv“ esineb NUKU teatri näitleja Are Uder. Uudistada saab nukuteatri nukke. Eesti Vabaõhumuuseumi teadur Hanno Talvingu juhatusel saab külastada võimsat Nätsi tuulikut ning kuulda tuulikute ajaloost Eestimaal.

Suurel sügislaadal leiab nii kohalikku toidukaupa kui ka ainulaadset käsitöömeistrite loomingut, leivalaadal pakutakse head valikut kodumaiseid leibasid ja küpsetisi. Kiigeplatsil toimuv Kakumäe Pirukafest on aga tõeline kogukonnaüritus, kus kodukokad toovad rahva ette oma parimad hõrgutised.

Taaskord kogunevad parimad mahetootjad üle Eesti Sassi-Jaani talu Maheõule, kus saab tutvuda rikkaliku valiku mahetoiduga ja valida oma lemmikmahetoote. Kolu kõrtsi ees avalikustatakse kell 15.00 konkursside „Parim mahetootja 2018“ ja „Parim mahetoode 2018“ võitjad. Valitakse publiku lemmik-mahetoode ja parim laadaleib.

Ürituse toetajad ja koostööpartnerid on Eesti Pagarite Selts, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, Kakumäe Elu MTÜ, Eesti Korstnapühkijate Koda, Veski Mati ja Eesti toidu kuu.