1. Klienditeenindaja märkab klienti ja on tähelepanelik. Kui kliendi ees seisab juba pikemat aega kinnine menüü, siis rohkem kui 10 minutit ei tohiks see nii jätkuda. Klienditeenindaja peaks selle aja jooksul kindlasti jõudma kliendini, et uurida, kas soovitakse tellida. Samuti on oluline, et pärast ühtede klientide lahkumist ja teiste tulekut oleks laud puhas. Kui klienditeendaja soovib tippi tasub tal olla kiire ning õigel ajal õiges kohas. Hea klient oskab seda ka vääriliselt hinnata!

2. Klienditeenindaja tunnetab ja tunneb, millise kliendiga on tegu. Inimesed on erinevad ning mõni klient ei soovigi klienditeenindajaga pidevat kontakti, vaid ta tahab üksi vaikselt istuda ja oma ajalehte lugeda. See tähendab, et sellist klienti, tema ruumi ja soovi tuleb austada. Samas, kui lauas istub lõbus seltskond, siis klienditeenindajaga kokkupuude ei tohiks nende meeleolu muuta. Kui teenindaja tunnetab oma kliente, siis tasu selle eest võib olla vääriline!

3. Hea klienditeenindaja jälgib oma kehahoiakut ja liikumist, kui viibib klientidega ühes ruumis. Alati on hea vaadata inimest, kes seisab sirge seljaga ja on avatud kehahoiakuga. Eriti tähtis on see kliendiga suhtlemisel, sest 80% suhtlusest toimub kehakeeles.

4. Klienditeenindaja suhtub lugupidavalt ja hea tujuga võrdselt nii oma klientidesse kui ka kolleegidesse. Negatiivne suhtumine viib kliendi tuju alla. Samuti on oluline jälgida seda, et klienditeenindajate omavahelised isiklikud jutuajamised jääksid töövälisele ajale.

5. Klient tunneb end hästi, kui ta tunneb end olulisena. Kliendis tekitab üldjuhul hea enesetunde juba see kui temalt küsitakse, kas ta tunneb end mugavalt või tuntakse huvi, kas ehk muusika on liiga vali. Selleks, et klient tunneks end tähtsa ja märgatuna piisab vaid mõnest väiksest žestist. Selleks võib olla küünla süütamine laual, kohvi kõrvale küpsise pakkumine, õlle kõrvale pähkli pakkumine või veini kõrvale sinihallitusjuustu pakkumine. Hea esmamulje on äärmiselt oluline!

6. Hea klienditeenindaja on positiivne, särav ja siiras. Kes tahaks enda ees näha torisevat ja morni inimest?

7. Hea klienditeenindaja hoiab ja suhtleb oma püsiklientidega ning teab nende soove. Näiteks, kui klient joob iga päev kell 12 ühes ja samas restoranis kohvi, tasub teda märgata. Tore üllatus oleks näiteks juba see, et talle viiakse kohvi lauda juba enne seda, kui ta ise seda tellib. See on lausa suurepärane viis kliendile komplimendi tegemiseks. Klient, keda on märgatud oskab seda ka hinnata!

8. Lisaks laudade ja saalis puhtuse hoidmisele pöörab hea klienditeenindaja ka enda välimusele tähelepanu. Kindlasti tasub siinkohal jääda mõistlikuse piiridesse, kuna näiteks ülelõhnastatud teenindaja võib klienti hoopis häirida.

9. Kindlasti oskab hea klienditeenindaja vabandada ja vigu heastada. Kõigil juhtub vigu, kuid oluline on oskus neid heastada. Kui paljudele klientidele on pakutud näiteks suurema eksimuse korral tasuta pokaal veini või magustoitu? Sellega annab klienditeenindaja kliendile mõista, et temast hoolitakse. Selliselt lahendatud negatiivsest juhtumist räägitakse tõenäoliselt edasi vaid positiivseid lugusid.

10. Oluline on osata vastata kliendi küsimustele. Professionaalne klienditeenindaja teab üldiselt menüüd peast ning oskab teha soovitusi. Võib aga juhtuda ka seda, et kliendil on erisoove või raskemaid küsimusi, kuid alati tasub neile vastus või lahendus leida ka juhul, kui seda kohe pakkuda ei suudeta. See tähendab, et klienditeenindaja valikust puuduvad laused „ei tea”, „ei oska”

Kas Eestis kohtab taolist teeninduskultuuri? Anna meile teada, kus on parimad teenindajad?
Ning kallis lugeja, millal sina viimati tippi andsid?