Karm reaalsus statistikast

Eesti Diabeediliidu andmetel oli Eestis 2010. aastal ligi 70 000 diagnoositud diabeedihaiget. Arstide hinnangul võib järgmise viieteistkümne aasta jooksul diabeeti põdevate inimeste arv isegi kahekordistuda. Kasv tuleb peamiselt II tüübi diabeeti haigestumisest, mida peetakse eelustiili haiguseks. Statistikaameti andmetel tarbis iga inimene Eestis 2011. aastal 16,1 teelusikatäit suhkrut päevas, sisse on arvutatud kõik vanusegrupid imikutest vanuriteni.

Tänaste toitumissoovituste kohaselt soovitatakse lisatud suhkruid tarvitada mitte üle kümne protsendi päevasest kaloraažist, ideaalis mitte üle viie protsendi. Kahjuks aga sisaldub toidus palju nn varjatud suhkrut, ka seal, kus seda oodatagi ei oskaks: leib, kastmed, isegi lihatooted. Suhkrusisaldus on suur ka karastusjookides, limonaadides, kaljas, puuviljamahlajookides ja -nektarites, joogijogurtites.

Lõksus magusa ja emotsioonide nõiaringis

Candy-sugarKurbus, üksildus, ebakindlus, stress ja väsimus põhjustavad kõige sagedamini magusaisu tõusu. Kuna suhkur tekitab mõnu- jarahuldustunnet, tundub magusa söömine meeleolu tõstmiseks hea. Enesetunne paranebki hetkeks, kuid sama kiirelt, kui saabus uus energiatulv, asendub see veresuhkru alanedes taas väsimuse ning loidusega. Lihtne on sattuda nõiaringi ning haarata jälle uus ja uus maiuspala. Kasvavate magusakogustega kaasneb kiiresti ka kehakaalu tõus ning veresuhkruhäired, millest võib kergesti areneda ka teise tüübi diabeet. Samal põhjusel tasuks piirata ka valge jahu, kofeiini ning rafineeritud e ületöödeldud toiduainete tarbimist.

Kehv tuju ning üleüldine rahulolematus on välised märgid veresuhkru kiirest langemisest. Samal ajal toodab keha stressihormoone adrenaliini ja kortisooli, et ise veresuhkru taset taas normaliseerida.

Veresuhkur ei armasta sõitu „ameerika mägedel“!

Kõrge veresuhkuru tase organismis on ohtlik ja keha tasakaalustavad mehhanismid peavad sellele reageerima. Kõhunääre hakkab tootma insuliini. Kui kõigutame veresuhkrutaset, nagu sõidaksime ameerika mägedel, võib juhtuda, et kõhunääre koormatakse üle ning see ei suuda enam toota piisavalt insuliini. Veres jääb glükoositase liiga kõrgeks, see hakkab kahjustama verevalkusid, ensüüme, kahjustuvad ka närvid, silmad, neerud, tõuseb kolesteroolitase jms. Kuna haigus areneb aeglaselt ja sümptomid ei pruugi olla selged, avastatakse diabeet mõnikord muude uuringute käigus.

Kuidas tekib suhkrusõltuvus?

Teadlased on leidnud, et suhkur mõjutab meie ajus dopamiini taset. See laseb eeldada, et suhkrul on otseselt sõltuvust tekitav potentsiaal, mis võib esile kutsuda ka kontrollimatut õgimist, võõrutamisel tuua kaasa järelnähte ning viia sõltuvuseni ka teistest ainetest, näiteks alkoholist. Suhkrusõltuvust veel ametliku diagnoosina ei ole, kuid sõltuvuslikku käitumist näeme üsna sageli. Selle sümptomid sarnanevad söömishäirete ja alkoholismiga.

Ka toitumuslikud puudujäägid

Liigne kogus suhkrut viib kehast välja suure hulga hindamatuid B-vitamiine ja tekitab mineraalainete puudust, mis omakorda mõjutavad närvisüsteemi ja tekitavad magusaiha. Suhkrust energia tootmisel vajab organism lisa B-vitamiine ning mineraalidest kroomi ning magneesiumi. Viimaste puudujääk halvendab insuliini mõju rakkudele ja veresuhkrutase jääb pikemaks ajaks kõrgeks. Suhkur soodustab ka kaltsiumi organismist väljaviimist ning mõjutab C-vitamiini omastamist.

Immuunsüsteem ja suhkur

Uuringud kinnitavad, et suhkrurikaste toitude tarbimine alandab immuunsüsteemi tõhusust kuni viieks tunniks! Hommikul söödud magusad krõbinad maitsestatud jogurtiga jätavad meid kuni lõunani ilma immuunsüsteemi kindlast kaitsest.

Kahjulike bakterite toit

Töödeldud toit ja liigne suhkur menüüs soodustavad soolestikus elavate kahjulike mikroobide vohamist ja kasvamist. Tuntuim neist on kandiida ehk pärmseene vohamine. Pärmseen kimbutab peamiselt naisi, tekitades tupevoolust. Lastel avaldub see enamasti suulimaskestadele tekkiva villilise soorana. Kandiidabakter võib elada ka mujal organismis, nt soolestikus. Vohamisega tekitab bakter isu nii magusa kui valgest jahust küpsetiste, ka alkoholi järele – kõige selle järele, mis pärmseent toidab.

Üheks pärmseene ülekasvu sümptomiks on pidev uimasus, hommikul pohmellilaadsed sümptomid, lastel lisaks ohjeldamatule magusaisule ka keskendumis- ja käitumishäired, seedeprobleemid, ärritunud köha, ärevil olek jm. Pärmseent saab ohjeldada, kui menüüst välja jätta kõik suhkrut, jahu ja värsket piima sisaldavad tooted. Pärmseent organismist päriselt hävitada pole mõtet – tal on meie ökosüsteemis oluline koht, ta kaitseb meie organismi astma eest ning aitab vabaneda paljudest toksiinidest.

Lapsed eriti tundlikud

cotton-candyLapsed on veresuhkru kõikumisele eriti tundlikud. Lapsevanemad ja hooldajad arvavad sageli, et kommiga saab lapsel tuju paremaks muuta. Mõneks hetkeks tuju ka paraneb, kuid enamasti järgneb ajutisele tõusule kiire langus – jonn, kiuslikkus, agressiivsus, käitumis- ja keskendumishäired.

Poodides ümbritseb lapsi tohutult palju ahvatlusi – riiulite kaupa maiustusi, lisaks magusaid piimatooteid, mis uutes toitumissoovitustes on klassifitseeritud maiustuste klassi. Neid ei tohiks süüa rohkem kui 50 – 60 grammi päevas, lapsed veelgi vähem. Eriti suhkrurikkad on aga karastusjoogid ja limonaadid, neid tarbides võib kergesti tekkida ülekaal ka lastel. Lisaks terviseprobleemidele satub ülekaaluline laps tihti ka sotsiaalse surve alla, mis võib jätta rusuva jälje kogu eluks.

Mida valida magustajaks?

Suhkrul ja suhkrul on vahe. Paljud on õppinud eelistama pruuni rafineerimata suhkrut, indiaani-, palmi-, kookosõie- jt eksootilisi suhkruliike. Ja õigesti teevad, sest neis suhkrutes on lisaks magusale maitsele ka vitamiine ja mineraale, eelkõige kaaliumi. Valge suhkur on rafineeritud, st välja on puhastatud kõik, mis võiks halvendada selle säilivust ja muuta kvaliteeti.

Sellega koos on kadunud ka kõik suhkruroo kasulikud ained. Parimad magustajad on puuviljad, nagu banaan, dattel, rosin, aga ka Paraguai suhkrulehed ehk stevia. Mesi on küll ensüümiderikas toitaine, kuid tõstab veresuhkrutaset sama kiiresti kui suhkur. Kui kahtlustad endal suhkrusõltuvuse märke, mine vähemalt kaheks nädalaks üle rangele suhkruvabale dieedile, selle aja jooksul maitsepungad uuenevad ja sinu maitsetundlikkus paraneb.

Mida poes valida?

Jogurtijoogid, kohukesed, kohupiimakreemid, magustatud hapupiimatooted – neid saadab tervisliku toidu oreool. Siinkohal peaks lapsi harjutama sööma aga just maitsestamata piimatooteid, sest kõik head kavatsused saada piimarasvu ja -valke jooksevad liiva, kui samal ajal süüa sisse suures koguses suhkrut. Seega tasub jälgida ka toote pakendil olevat koostisainete nimistut, mille kogused on märgitud kahanevas järjekorras. Kui suhkur seisab üsna loetelu alguses, on antud toote suhkrusisaldus kindlasti keskmisest suurem. Hea oleks üle vaadata ka süsivesikute kogused ja tähelepanu pöörata „sh suhkrud“ näidule. Eelista alati vähetöödeldud toitu, nii nagu see on kasvanud looduses! Vali see, mis on värske ja naturaalne!

Artikkel valminud koostöös toitumisnõustaja Külli Holstinguga.