Ükski baklažaan aga ei kõlba toorelt süüa, neid on traditsiooniliselt soolaga üle raputatud, et saada lahti mõrust maitsest, kuigi tänapäeval on nad harva kibedad. Siiski on soolamine kasulik, sest sool vähendab küpsetamisel baklažaaniviiludesse imenduva õli hulka ja nii saab valmistada näiteks vähema õlisisaldusega moussaka.

Raputa baklažaaniviilule soola, ja selle maitse tuleb paremini esile, sest väheneb köögivilja veesisaldus. Selleks viiluta baklažaan, aseta viilud kihina kaussi, raputades iga kihi vahele rohkelt soola ja jäta pooleks tunniks tõmbama. Seda on hea teha sõelal või sõelkausis. Seejärel loputa viilud rohkes külmas vees, vahetades vett mitu korda. Viimane loputusvesi peab olema täiesti mage. Nõruta ja patsuta viilud enne küpsetamist majapidamispaberiga kuivaks.

Triibuline baklažaan aga on magusama maitsega ning tema koor on õrnem ning näiteks järgneva retsepti jaoks ei olegi tarvis (kuigi võid) viilusid soolata. Küll aga pead teadma, et küpsetamisel selle kauni vilja triibud kaovad ehk et kui soovid oma ilusast baklažaanist instapilti teha, siis tee see enne toiduvalmistamist juba ära.

Itaalia-stiilis suvine grill triibulise baklažaaniga

2 triibulist balkažaani
1 sl oliiviõli
0,5 tl soola
0,5 tl musta pipart
500 g mozzarella't viiludeks lõigatud
1 suur tomat viiludeks lõigatud
100 g riivitud parmesani
hakitud värsket basiilikut või peterselli

Valmista ette grill ja oota, kuni söed on valmis ning kuumus keskmine, mitte enam väga kuum. Lõika baklažaanid ristipidi neljaks. Määri viilud mõlemalt poolt oliiviõliga ja maitsesta soola ja pipraga. Grilli viilusid 4-6 minutit, kuniks viilud on pehmed. Kui sul on kaanega grill, siis aseta kaas küpsemise ajaks peale.

Võta baklažaaniviilud grillilt, jaga iga viilu peale mozzarella't, tomatit ja puista üle parmesaniga. Pane viilud grillile tagasi ja küpseta kuni juust on pealt sulanud, mitte üle 2 minuti. Kaanega grilli puhul pane küpsemise ajaks kaas peale. Tõsta viilud taldrikule, puista üle basiiliku või peterselliga ja serveeri soojalt.