Toiduvalikud: Miks eelistada Eesti mahe- ehk ökotoitu?
Mahetoit kogub aina enam populaarsust ja näha on mahetoidu turumahu suurenemist iga aastaga. Paraku on suur osa meil turul pakutavast mahetoodangust toodud sisse teistest Euroopa riikidest. Kuid olukord on muutumas paremuse poole, sest viimastel aastatel on märgata ka kodumaiste mahekaupade mitmekesisuse kasvu.
On tõsiasi, et mahetoodang võib olla tavatoodetest kallim: näiteks teraviljatooted ja köögiviljad. Kuid võib leida ka mahetooteid, mis kuuluvad tavatoodetega samasse hinnaklassi: näiteks lihaveise- ja lambaliha, mõned piimatooted ja teesegud. Seetõttu võibki vahel ostlemise käigus avastada, et mahepõllundusest pärit toidukaup on isegi odavam, kui tavakaup, vahendab Rimi blogi.
Mahetoit on tervisele kasulik
Mitmed uuringud toitumisteadlaste poolt kinnitavad, et mahepõllumajanduses toodetud toidu tarbijatel esineb madalam kehakaal kui tavatoidu sööjatel. Samuti esineb mahetoidu sööjatel vähem allergiaid. Lisaks on tõestatud, kui inimene hakkab sööma mahetoitu, siis langeb tähelepanuväärselt tema uriinis ja rinnapiimas leiduvate pestitsiidijääkide tase.
Mahetoidul on suurem toiteväärtus
Korduvalt on tõestatud teadusuuringutes, kuidas mahetoit sisaldab mitu korda kõrgemat toiteväärtust, võrreldes tavatoiduga. Samuti on pööratud palju tähelepanu nende kahe erineva müügiartikli vitamiinide sisaldusele. Nimelt on leitud, et mahetoidus on kõrgem C ja B vitamiinide sisaldus kui tavatoidus. Sama lugu on ka mineraalainetega – mahetoidus leidub rohkem rauda, magneesiumi, fosforit, seleeni, kaaliumi, tsinki ja vanaadiumi.
Mahetoidul on kõrgem antioksüdantide sisaldus, kui tavatoidul. Antioksüdandid on tähtsad, sest need bioaktiivsed ained pidurdavad vabade radikaalide teket, aidates seeläbi aeglustada vananemist ning vähendada mitmete haiguste tekke riski. Vähem oluline pole ka nende roll immuunsüsteemi tugevdamisel.
Mahetoit ei sisalda kunstlikke lisaaineid
Mahetoit ei sisalda kunstlikke lisaaineid nagu värvi-, lõhna- ning säilitusaineid ning muundatud kultuure (GMO-d), mis on tihti toodud välja erinevate tervisehädade põhjustajatena. Mahepõllumajanduses ei kasutata sünteetilisi taimekaitsevahendeid, mis võivad kuhjuda jääkainetena inimese organismis ja seeläbi kahjustada organismi. Mitmed uuringud viitavad, et ligi 600 erinevat lisaainet (e-ainet), mida kasutatakse toidutööstuses näiteks toidu eluea pikendamiseks või toidu värvi tarbijale meeldivamaks muutmiseks, võivad põhjustada immuun- ja närvisüsteemihäireid ning laste hüperaktiivsust.
3 tähelepanekut mahetoidust
- Suuremat tähelepanu mahekaupadele ja nende tarbimisele võiks pöörata beebide ja väikelaste vanemad, sest viimased on tundlikumad kui täiskasvanud tavakaupades leiduvatele mürkidele ja e-ainetele.
- Mahetootmine on keskkonnasõbralik! Mahepõllumajanduses majandatakse jätkusuutlikult ning ei koormata loodust sünteetiliste väetiste ja taimekaitsevahenditega. Samuti, kui eelistad Eestis toodetud mahetoitu, siis toetad kohaliku maaelu arengut.
- Järjest rohkem müüakse mahekaupa suurtes toidupoodides. Näiteks on ketipoodide suurim kodumaise mahekauba valik Rimi kauplustes asuvatel Talu Toidab müügialadel.