Seedeensüümid aitavad toidu väiksemateks osadeks nagu vitamiinideks, mineraalaineteks, aminohapeteks, rasvhapeteks ning süsivesikuteks lagundada. Siis saab keha need omastada ja jällegi vajalikes kohtades, nagu näiteks lihaste, naha ning juuste loomisel kasutada. Kui organismil pole piisavalt seedeensüüme, siis võib juhtuda, et kuigi me sööme korralikult, ei pruugi me kõiki kehale vajaminevaid toitaineid kätte saada. Lisaks ei pruugi toit meie soolestikus lõplikult seeduda, võivad tekkida seedehäired ning ohtlikud jääkained võivad hakata keha aegamööda kurnama.

Samuti võib olla neid ohtlikke jääkaineid raske kehast eemaldada, kuna seedimata toit liigub soolestikus aeglaselt ja võib seal põhjustada väiksemaid ning suuremaid ummistusi, mille tulemuseks võivad olla gaasid, puhitus, kõhukinnisus ja muud seedeprobleemid.

Kuna keha ei pruugi teatud ensüümide puuduse tõttu toiduainete lagundamisega enam hakkama saada, siis võib hakata ta neid hoopiski tõrjuma. Halvemal juhul võib see viia allergiate (pähklid), toidutalumatuse (gluteen, piimatooted) ning põletike (ärritunud soolesündroom) tekkeni.

Kuidas vältida seedeensüümide puudujääki kehas?

Piisavalt puhates, mitmekülgselt süües ja mõistlikku füüsilise koormuse taset hoides, saad enda keha normaalsed ensüümide tasemed ning organite töö taastada. Kindlasti tuleb kasuks ka seedeelundkonna heade bakterite hulga taastamine. Lisaks sellele võib mõnel inimesel aidata ka piima- ja teraviljatoodetest ning suhkrut sisaldavatest jookidest loobumine mõneks ajaks. Lihtsalt tasakaalus ja puhta toidu söömine ei tähenda siiski automaatselt, et seedimine saab korda ning püsibki korras.

Kahjuks on seedeprobleemid sellised, mida ei ole ainuüksi söömise ja toitumisskeemide muutmisega alati võimalik kõrvaldada. Paljud meist söövad kontoris töölaua taga või kuskile kiirustades. Me elame suure osa enda elust kiires rütmis, andmata aega kehale lõõgastuda ja toitu seedida ning omastada.

Enda kehale piisava puhkuse andmine ja kroonilise stressi vähendamine on väga tähtsateks osadeks, et taastada normaalne ja tasakaalus seedeelundkonna funktsioon. Lisaks mainitud elustiili muutustele, nagu stressi vähendamine, kehale piisava puhkuse andmine ja mitmekülgselt toitumine, võib olla paljudel juhtudel vajalik toidu lagundamiseks ning toitainete kehale kättesaadavaks tegemiseks ka seedensüümide lisandite näol tarvitamine.

On leitud, et õiges koguses seedeensüümide toidukordade ajal lisaks tarvitamine on turvaline ja suhteliselt odav vahend seedeelundkonna normaalse töö taastamiseks ning ka selle tasakaalus hoidmiseks.

Millistel juhtudel tasub seedeensüüme lisaks tarvitada?

  • Une ja väsimuse tekkimine peale sööki
  • Aeglane seedimine (ülekaal)
  • Seedehäired – gaasid, puhitus ja raskustunne pärast söömist
  • Töödeldud ja kuumutatud toidu tarbimine (ensüümid hävivad juba 48°C juures)
  • Toidutalumatus – nt gluteeni, laktoosi ja kaseiini talumatus
  • Ühekülgne dieet ja vähene värske taimse toidu osakaal
  • Soolestiku probleemid, mille tõttu toitainete lõhustumine ja omastamine on takistatud

Millal ning kui palju peaks seedeensüüme tarvitama?

Seedeensüüme tuleks võtta enamasti koos toiduga või pärast toidukorda. Kõige parem on võtta seedeensüüme 1–2 kapslit või tabletti klaasi veega vahetult enne põhisöögikorda. Tavaliselt ei ole tarvis seedeensüüme väiksemate toidukordade ajal lisaks tarvitada.

Allikas: enzymedica.ee