Melonid sisaldavad heas koguses mineraale ja vitamiine

Melonid on puuviljad, mis sisaldavad palju tervisele kasulikke toitaineid. Näiteks leidub 100 grammis melonites α-karoteeni ja β-karoteeni, mis muutuvad A-vitamiiniks. Vitamiinidest leidub veel C-, E-, K-vitamiini, folaate, niatsiini, tiamiini ja B6 vitamiini. Mineraalidest sisaldavad melonid kõige enam südamele äärmiselt olulist komponenti — kaaliumi. Väiksemas koguses võivad erinevad melonid sisaldada veel magneesiumi, vaske, mangaani, naatriumi, rauda, kaltsiumi, tsinki jne.

Melonid sobivad suurepäraselt lapseootel naise menüüsse

Kantaluupid sisaldavad looduslikult folaate ja teisi loote arenguks vaja minevaid mineraale ning vitamiine. Folaate vajab inimene loote närvikoe normaalseks arenguks, närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks, valkude, rasvade ning süsivesikute ainevahetuseks, DNA ning RNA sünteesiks, mis on oluline nii kasvuprotsessis, kui organismi rakkude taastootmiseks, maksa töö tõhustamiseks, punaste vereliblede moodustamiseks B12-vitamiiniga.

Peale selle sisaldavad melonid ja kantaluupid 100 grammi puuvilja kohta ainult 7-8 grammi suhkrut, mis teeb sellest mesimagusast puuviljast täiusliku vahepala valiku lapseootel naisele.

Melonid sisaldavad võimsaid elektrolüüte

Melonid ja kantaluupid on rikkalikud oma vee sisalduse poolest. Melonid on 90% H20 ja sisaldavad elektrolüüte, nagu kaalium, magneesium, naatrium, kaltsium. See teeb sellest viljast ideaalse suupiste ja magustoidu palaval suvepäeval, peale trenni või haiguse korral.

Kuidas valida ja mis kodus edasi?


Koristusküpsusest annab märku vilja meeldiv lõhn ja muutused viljavarrega. Paraku on täisküpsed melonid väga transpordiõrnad ning lühikese säilivusajaga. Meil müüdavad melonid on taimedelt eemaldatud enne lõplikku küpsust ja neil lastakse soodsates tingimustes järelvalmida. Tasub teada, et melonid kuuluvad selliste viljade hulka, mille järelküpsemisel eritub magusalõhnalist, küpsemist kiirendavat gaasi etüleeni.

  • Ostes meloneid eelistada selliseid, millel pole kriimustusi ega mõlke.
  • Pese käsi seebiga enne meloniga tegelemist.
  • Pese melonit jaheda veega ning harj koort, kuivata näiteks köögirätikuga või pabersalvrätikutega.
  • Kasuta puhast teravat nuga ja lõikelauda, esimesena lõika ära tüve osa (see osa, kus melon oli ühenduses väädiga), sest uuringud on näidanud, et just see osa võib olla kõige enam saastatud bakterite poolt.
  • Lõika melon pooleks ning eemaldada seemned.
  • Söö alati värskelt! Melon ei säili pikemat aega. Ei ole soovitav hoida lahti lõigatud melonit külmkapis kauem kui 2-3 päeva.

Kuidas meloneid süüakse?


Kõige rohkem süüakse meloneid loomulikult värskelt iseseisva toiduna, kusjuures serveering võib olla kas lõikude, viilude või kuubikutena. Ligi viiendik toormeloni kaalust läheb töötlemisel paraku kaotsi (koored, koorealune kiht, säsijas keskosa, seemned). Kellele meloni maitse tundub liiga lääge ja eripäratu, see võib maitsestamiseks pruukida sidrunimahla, laimi, ingverit, münti, pipart või isegi soola. Värske melon on sobilik salatitoore, olles selles ühtaegu nii mahlakuse tagaja kui ka looduslik magusti.
Eriti hästi käib melon kokku teiste puuviljade ja marjadega. Edukalt saab melonit kombineerida ka piimatoodete, näiteks paljude juustude (toor-, kodu-, hallitus- ja laabijuust), kohupiima, vahukoore ja jäätisega. Meil vähem levinud on meloni pakkumine lihatoodete kõrvale, nagu mereandide, linnuliha, singi ja salaamivorsti juurde. Melonilisand sobib ka jookidesse - kokteilidesse ning boolidesse.