Mida täistera tähendab ja mis selle siis eriliseks teeb? Täistera pagaritoode on tehtud täisterajahust, milles on alles hoitud kõik viljateras leiduv kasulik. Täisteras on suur hulk kiudained, B-vitamiine, antioksüdante, süsivesikuid ja mitmeid mineraalaineid.

Täisteras on alles kõik väärtuslik

Heledate jahude tootmise käigus eraldatakse viljatera väärtuslikud osad, nagu näiteks selle tera ja kest. Sel moel kaob viljaterast aga just selle tervislikum osa - palju kasulikke toitaineid, suur osa vitamiinidest ja mineraalainetest. Täisterajahus on need ained olemas.

Niisiis, täisterast pagaritooted sisaldavad kiudaineid, B-vitamiine, süsivesikuid ja mitmeid mineraalaineid. Just täisterajahu on inimeste peamine kiudainete allikas, mida inimene vajab igapäevaselt, et reguleerida soolestiku talitust. Kui täisterast rukkileivas on kiudaineid umbes 12%, siis valges saias vaid 2%. Erinevus missugune! Kuna kiudainerikas toit vajab rohkem närimist, pikendab see söömise aega. See tekitab omakorda sööjale kiiremini küllastustunde, mistõttu aitab kiudainete tarbimine võidelda ülekaalulisusega.

Täistera on aeglane süsivesik ja energia tasakaalustaja

Kuna teravilja süsivesikud on 60-80% komplekssüsivesikud ja sisaldavad peamiselt tärklist, omastab keha neid aeglaselt ja lihtsalt. Seetõttu on täisterast pagaritooted sobilikud ka kaalulangetajale, kes võiks eelistada just rukki- ja täisteravilja tooteid.

Täisteras on alles nii kestad kui idud, milles peituvad peamised vitamiinid ja mineraalained. Näiteks rukis on tuntud magneesiumi, fosfori ja kaaliumi sisalduse poolest. Täisteratoodetes leiduvad mineraalained on organismile olulised luustiku, kehavedelike ja ensüümide koostisosadena ning aitavad edastada närviimpulsse. Kes meist poleks kuulnud, et leib sisaldab organismile vajalikku B-vitamiini. Täisterast pagaritoodete puhul ongi olulisimad just needsamad B vitamiinid.

Infot täisterakomponentide sisalduse kohta tasub otsida pakendilt, seda enam, et nüüd on hea tavana kehtestatud uus täistera standard – üks õige täistera leib või sai peaks sisaldama vähemalt 50% täistera koostisosasid.