Your PopUp Meal’i koostise ja tootmistehnoloogia väljaarendamisel on kasutatud 120 teadusartiklit, mida on avaldanud juhtivad teadlased üle maailma. Teadusartiklite läbitöötamisel ning rakendamisel tehti koostööd Tartus asuva Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse toitumisteadlastega.

Piimal põhineva kreemja ja kergelt magusa "vedela toidu" üks portsjon katab toitainete päevasest vajadusest keskmiselt 20-40 protsenti, olles suurepärane valkude, kiudainete, vitamiinide, mineraalide jm allikas. Jook sisaldab tuntud ja laialt levinud koostisaineid, nagu piim, maltodekstriin, koor, piimavalk, rapsiõli jne. Kunstlikke säilitus-, magus-, värv-, lõhna- ja maitseaineid tootes ei ole.

Maitsed.ee testis jooki ning avastas selles suure potentsiaali, kuid leidis ka kitsaskohti.

Joogi idee on pakkuda kiiret kosutust hetkel kui on näha, et mõni söögikord hakkab vahele jääma. Inimene peaks sööma vähemalt 3-4 korda päevas, et kehal oleks pidev ja katkematu energia pealevool, seda selleks, et säilitada pidev haripunktis toimimine Nii ütleb bioloogia, meditsiin ja ka vanarahvas. Tihti me aga loobume mõnest söögikorrast - mugavuse, ükskõiksuse või hoolimatuse tõttu - või sööme korraga liiga palju. Your PopUp Meal’i idee ongi siis olla üks nendest jookidest, mis aitab kiire elutempo või võimaluse puudusel kiire "eine" endale pudelist sisse kallata.

Pudelil seisva info kohaselt saab normaalne inimene 330 milliliitrisest joogist kätte kuni 25 protsenti oma päevaste toitainete, vitaminide ja muu vajaliku kogusest. Näiteks aga ka 35% päevasest rasva ja 40% päevasest proteiini vajadusest. Jook on piima, piimavalgu ja koore baasil valmistatud ning õige kraami kokkusegamiseks on võetud nõu 120 erinevalt teadusartiklilt. Kõlab väga autentselt ja paljulubavalt.

Nagu iga sarnase imejoogi puhul - varasemalt olen mekkinud brittide toodet Huel ja 90datel USAs ilma teinud SlimFast segu - pole maitseelamust oodata. Ka Your PopUp Meal’i puhul tuleb meeles pidada joogi kasutegurit ja sisu, mitte maitset. Esimesena jõuab suhu kergelt limane, viskoosne - kisselli ja vedela vahukoore vahepealne - ollus, mis maitseb ühekorraga magusalt, karamelliselt ja imalalt. Esmaamps nõuab peale lonksu vett, samas harjumisel saab ka ilma hakkama.

Värvuselt ongi jook kergelt kohvipruun, mis on üsna meeldiv värv ja kutsub tarvitama. Lõhn on joogil samuti imal ning eriti apetiitsena ei tundu. Küsimus nende maitse- ja aroomikarakterite tekkel seisneb vist selles, et nii proteiini- ja rasvarikast ning kõikide vajalike toitainetega jooki ongi keeruline panna kaunilt maitsma. Looduslikult sama kogust tarbides tuleb taldrikule tõsta terve plejaad erinevaid "ande", mis maitsetega täidetud.

Inimkatsetused, tuleb tõdeda, olid joogi mekkimisel edukad. Nälja võtab jook ära väga edukalt, samas tekitamata enamasti tavalise, tahke lõunasöögi järel peale tulevat liigset "hõllandust", mis töömeeleolu ja aktiivi suhteliselt nulli taandab. Inimkeeli tuleb lõunaeine järel peale uni ja rammestus, Your PopUp Meal’i tarbimisel seda osa ei teki - kohe võib asjadega edasi kütta, ajutegevus ja kehaline aktiivsus tõusevad, mitte ei lange. Samuti, kuna tegemist on ju komposiittootega, siis saab keha kõik vajalikud ained, et jätkata värske ja laetuna.

Probleem, mis ilmnes esimesel toiduasendusjoogi tarbimisel oli seotud vedela eine doseerimisega. Lõunaeine asemel sai pudel "toiduasendajat" endale sisse kallatud suhteliselt kiirelt. Ning olenemata asjaolust, et organism on pidanud elu jooksul taluma paljutki, suutis nii "rikkaliku" segu kiire tarbimine tekitada iiveldust. Tõenäoliselt hakkas vastu nii suure rasva ja proteiinikoguse kiire ning ühekorraga manustamine. Samamoodi nagu tavatoitu tuleb süüa aeglaselt, andes kehale aega "atra seada", tuleb ka Your PopUp Meal’i tarbida rahulikult. Teist pudelit mõned päevad hiljem juues võtsin "einetamiseks" aega nii 20 minutit ja lonksasin jooki umbes 3 minutiliste amplituutidena. Nii toimis asi ilma tõrketa - kõht sai täis ja meel heaks. Samas mingit maitseemmotsiooni ja silmadega söömise luksust see eine ei paku. Puhas utilitaarne energiakonsumeerimine. Nagu filmidest nähtuna, siis ka tulevikutoit.

Kokkuvõtteks julgeb Maitsed.ee soovitada uut komposiitjooki. Arvestades, et ühe pudeli hind on ca' 3,5 eurot ei ole see ühe eine eest ka palju. Igaks juhuks võiks olla üks pudel alati kotis, sest söömata jäämine on palju halvem, kui kergelt veider vedel eine.