Inkamarjad on väikesed ja tavaliselt kasutatakse neid erinevate toitude kaunistusena. Inkamari on küll pisike, kuid temas on peidus tohutult C-vitamiini! 100 grammi värskeid inkamarju sisaldab lisaks suurele kogusele C-vitamiinile veel A-, B3-, B1- ja B2-vitamiini, rauda, fosforit, kaltsiumi ja muidugi fütotoitaineid ning taimset valku. Inkamarjades leidub ka polüfenoole ja karotenoide, mis toimivad antioksüdantidena ning on põletikuvastased.

Inkamarjas on rohkelt C- ja A-vitamiini


Inimese keha ei suuda C-vitamiini ise sünteesida, seetõttu on oluline jälgida, et meie igapäevases toidumenüüs oleks seda vitamiini piisavalt. C-vitamiin on efektiivne antioksüdant, mis aitab võidelda vabade radikaalide põhjustatud oksüdatiivse stressi vastu. Oksüdatiivne stress võib põhjustada või süvendada selliseid haigusi nagu vähktõbi, südame-veresoonkonnahaigused, diabeet ja närvisüsteemi kahjustavad haigused (Alzheimeri ja Parkinsoni tõbi). Samuti mängib C- vitamiin olulist rolli kollageeni sünteesimisel. Kollageen aitab kaasa haavade paranemisele ja piltlikult öeldes mõjub nagu liim, mis hoiab koos kõõluseid, sidemeid, luid ja veresooni. A-vitamiini kasutab inimese keha antioksüdantseks regulatsiooniks ja organismi rakkude kasvuks ning arenguks.

Teaduslikud uuringud on tõestanud, et C-vitamiini igapäevane tarbimine langetab märkimisväärselt südameinfarkti ja insuldi riski, kolesteroolitaset ning vererõhku.

Inkamarjade söömine mõjub hästi diabeetikutele


Füüsali marjad sisaldavad pektiini. Pektiin on vees lahustuv kiudaine, mis aitab aeglustada glükoosi imendumist maos ja peensooles. Seetõttu mõjub inkamarjade söömine hästi veresuhkrule ning on kasulik diabeetikutele. Pektiini leidub veel sellistes viljades nagu ploomid, mustad sõstrad, õunad, pohlad, pihlakamarjad. Pektiinil on võime vähendada veres ringleva kolesterooli hulka, viia kehast välja raskmetalle ning mikroobseid toksiine. Samuti aitab pektiin kõhukinnisuse korral.