Milleks jasmiini tarvitatakse?
Jasmiine kasvatatakse ka lõikeõisikute saamiseks. Õied avanevad õhtul, kui temperatuur hakkab langema. Jasmiini õienuppe ehk avanemata õisi kogutakse õhtul, öösel või varahommikul, sest siis on lõhn tugevam.

Kuivatatud jasmiiniõied

Õli saamiseks, tee aromatiseerimiseks ja toitude maitsestamiseks kasutatakse suureõielist jasmiini (J. grandifl orum), lõhnavat jasmiini (J. odoratissimum), harilikku jasmiini (J. offi cinale) ja valgeõielist jasmiini (J. sambac). Eeterlikku õli saadakse õitest veeauruga destilleerimise teel. Liitri jasmiiniõli jaoks on vaja koguda 8 miljonit õit. Maailma suurimad jasmiiniõli tootjamaad on India, Egiptus, Hiina ja Maroko. Õli kasutatakse eelkõige rahvameditsiinis nii sees- kui ka välispidiselt.
Jasmiiniteed tehakse nii, et lisatakse valgeõielise jasmiini (J. sambac) kuivatatud õisi mustale, rohelisele või oolong-teele. Jasmiiniriis ehk Tai lõhnariis on hariliku riisi pikateriseline pähkli lõhna ja pandanilehe maitsega sort. Jasmiiniriis sisaldab vähem amülopektiini ja kleepub seetõttu vähem.
Jasmiiniõli kasutatakse aroomiteraapias, massaažiõlina, karastusjookides, likööris ja parfümeeriatoodetes. Prantsusmaal ja USA-s valmistatakse jasmiiniõitest siirupit, mida süüakse saiakattena. Samast siirupist tehakse ka alteelisandiga kompvekke.
Indias ja Bangladeshis on tütarlastel ja naistel kombeks kanda jasmiiniõisi juustes. Omaanis kingitakse jasmiiniõisi lapse esimeseks sünnipäevaks. Oma koht on neil ka pulmades, muudel tseremooniatel ja festivalidel. Jasmiin on rahvuslilleks Hawaiil, Indoneesias, Pakistanis ja Filipiinidel.