Kas valida seinale või lakke kinnitatavat õhupuhastajat? Sõltub sellest, kus on köögis ventilatsiooni ava. Kui see on pliidi kohal seina peal või külgmise seina peal, siis vajad kindlasti seinale kinnitatavat õhupuhastit. Lakke kinnitatavaid õhupuhastajaid kasutatakse üldjuhul köögisaarte kohal.
Kui suure tõmbevõimsusega õhupuhastit on tarvis? Võimsust mõõdetakse näitajaga m3/h, näiteks 400m3/h. See on õhupuhasti võime õhku puhastada 1 tunni jooksul. Kui on tegemist avatud suure köögiga ning teed sageli süüa, siis on vaja võimsamat õhupuhastajat.

Võimsuse arvutamise valem:

Mõõda: ruumi pikkus, laius ja kõrgus.
Korruta: pikkus x laius x kõrgus = ruumala.
Korruta: ruumala x 6 = minimaalne tõmbevõime, 6 õhuvahetust tunnis (näiteks kerge toiduvalmistamise puhul).
Korruta: ruumala x 12 = maksimaalne tõmbevõime, 12 õhuvahetust tunnis (näiteks õliga praadimisel).
Tänapäeval on õhupuhastite võimsus vahemikus 400 – 1000 m3/h. Keskmine, mida enim ostetakse on 600-800 m3/h.

Mida tähendab, et õhupuhastajatel on perimeetertõmme? Sellisel juhul on õhupuhastaja all metall-plaat, mis tõmbab õhu ülesse servadesse jäävatest vahedest. Perimeeter laiendab oluliselt kasulikku tõmbeala. Ilma perimeetrita tavalise võrefiltriga õhupuhastaja tõmbab õhku üles keskelt, perimeeterfiltriga õhupuhastaja tõmbeala on laiem.

Täiesti uudsel tehnoloogial põhinevad õhupuhastajad puhastavad õhku nii, et lisaks ebameeldivatele lõhnadele eemaldatakse õhust ka kahjulikud ained. Bipolaarselt kontrollitud ionisatsiooni meetodil tekitatud negatiivsed õhuioonid aitavad hoida õhu puhta ja värske, neutraliseerides ning eemaldades positiivsed ioonid, mis tekivad toidu valmistamisel, suitsetamisel jne. Lenduvad orgaanilised ühendid – viirused, hallitus ja bakterid neutraliseeritakse ja muudetakse kahjutuks.

Kui lai oleks paras ja kui mürarikas?

Kui suur on õhupuhastite müratase? Kui on avatud köök ja veedad koos pere või sõpradega seal palju aega, siis tuleb hoolikalt vaadata ka õhupuhastaja mürataset. Mürataset tähistatakse dB ning esitatakse vahemikuna (50-70 dB), mis näitab mürataset madalama kiirusega ja suurima kiirusega töötades.
Mõnel juhul on õhupuhasti müratase märgitud ainult ühe numbriga. Üldjuhul on tegemist minimaalse kiiruse juures tekkiva müraga. Seadmete keskmine müratase on vahemikus 40-70. Näiteks sosistamine on võrdne tasemega 40 dB ja tavaline rääkimine jääb vahemikku 60-70 dB.

Müratase sõltub ka toru paigaldusest. Mida lühem ventilatsioonitoru ja vähem pöördenurki, seda vaiksem õhupuhasti töö on.
Õhupuhastile saab juurde osta ka välise mootori ja paigaldada see (eramaja) pööningule või majast välja poole.
Mille järgi arvestada õhupuhasti laiust? Õhupuhasti suurus sõltub pliidi laiusest ja söögitegemise sagedusest. Kõige enam kasutatakse 60 cm laiuseid õhupuhasteid. Kuid saadaval on ka 50, 70, 90 ja 120 cm laiused seadmed.

Integreeritav või disainielement?

Erineva disaini valik ajab pea kirjuks. Milline peaks õhupuhasti välja nägema – see on üks raskemaid küsimusi. Teadma peab, kas õhupuhastist saab köögi ja kodu disaini element? See tähendab, et valitud õhupuhasti peab sobima sinu köögimööbli ja üldise stiiliga. Tema kõrval seinal peab olema vaba ruumi. Nii pääseb ta paremini esile.
Või on õhupuhastit lihtsalt vaja ning võimalusel soovid kõige väiksemat, et ruumi jääks ka teistele asjadele? See tähendab, et tuleb valida integreeritud õhupuhasti. See pannakse köögikapi sisse ning sinna jääb veel täiendavalt vaba ruumi.

Moodsamad õhupuhastajad saab paigutada töötasapinda.
Integreeritavaid õhupuhasteid on 2 tüüpi:
Teleskoop-õhupuhastajad. Teleskoop on paigaldatud ülemise köögikapi sisse, alumisse osasse. Metallist esipaneel on paista ja seda ettepoole tõmmates läheb õhupuhasti tööle.
Täisintegreeritavad. Täisintegreeritav on paigaldatud ülemise köögikapi sisse, alumisse osasse. Ei ole üldse nähtavad. Tööle lähevad nupust vajutades või puldist. Täisintegreeritavad on ka tööpinna sisse pliidi taha või kõrvale paigaldatavad õhupuhastajad. Need tõusevad tööpinnast nupule vajutusega umbes 20-30 cm kõrgusele.

Õige kõrgus tagab mugava töötegemise

Kui kõrgele peab õhupuhastaja paigaldama? Elektri- või induktsioonpliidi puhul alates 40 cm kõrgusele, kuid gaasipliidi puhul tuleb õhupuhasti paigaldada minimaalselt 70 cm kõrgusele. Teleskoop-õhupuhastaja paigaldamisel tuleb hoolega jälgida kõrgust, et esipaneeli välja tõmmates ei jääks see inimese silmade kõrgusele, kui ta pliidi juures tööd teeb. Sest nii on oht kastruli kohale kummardudes oma pea ära lüüa.
NB! Puupliidiga köögi puhul tohib kasutada ainult lakke kinnitavat õhupuhastit.
Õhupuhastit tuleb ka aeg-ajalt hooldada. Õhupuhastaja rasvafiltrit pese vähemalt kord kuus. Sobivad nii kuum vesi ja Fairy kui nõudepesumasin. Õhupuhastihooldamisel väldi happelisi ja abrasiivseid puhastusvahendeid.

Allikad: Köögikujundaja, Hiie Härm, Mööblimasin