Kohupiima-maasikajäätis

300 g maasikaid
300 g maitsestamata torukohupiima
3 dl 35% koort
1 dl suhkrut

Püreesta maasikad ja pane külmikusse ootele. Vahusta koor suhkruga ja sega kohupiimaga. Sega sisse maasikapüree. Pane sügavkülmikusse ja sega massi iga 45 minuti tagant 2–3 korda, kuni jäätisesegu on külmunud. Serveeri kohe.

Küpsise-kirsijäätis

See retsept on sündinud kodus olnud ainetest. Jäätis tuli kirsine ja meeldivalt hapukas, mõnusat maitset annavad šokolaadiküpsised. Väga lihtne valmistada.

400 g värskeid või külmutatud kivideta kirsse
200 g Mesikäpa Dopsi või Domino küpsiseid
2 dl vahustuvat vanillikastet või 35% koort
300 g 20% hapukoort
2 dl suhkrut
1 sl Baileyse kreemlikööri

Püreesta puhastatud kirsid saumikseriga. Purusta pooled küpsistest peeneks, ülejäänud murra näppude vahel veidi väiksemateks tükkideks. Vahusta vanillikaste või 35% koor pehmeks vahuks, sega juurde kirsipüree, hapukoor, suhkur, Baileys ja küpsised. Valmista jäätis jäätisemasinas. Kui masinat pole, siis pane mass sügavkülmikusse ja sega seda lusikaga iga 45 minuti tagant kolm korda või kuniks jäätisesegu on külmunud.

Lihtne rabarberijäätis

4 pikka rabarberivart
1,5 dl suhkrut
2 sl vett
4 dl 35% koort
1 tl vanillsuhkrut
2 sl maasikatoormoosi

Haki rabarber ning pane vee ja suhkruga potti. Keeda madalal kuumusel u 15 minutit. Tõsta pliidilt ja jahuta täielikult. Vahusta koor vanillsuhkruga ning sega jahtunud rabarberiga. Tõsta sügavkülmakindlasse nõusse, nirista peale maasikatoormoos ja sega paar korda lohakalt läbi, et jäätise sisse jääksid tuntavad punased triibud. Pane viieks tunniks sügavkülmikusse.

Jasmiinijäätis

2 sl jasmiiniteepuru
2 dl piima
4 munakollast
5 sl suhkrut
2 dl 35% koort

Kuumuta piim keemiseni, tõsta pliidilt ja sega sisse teepuru. Lase kaane all pool tundi tõmmata. Sõelu teepuru piima seest välja. Klopi munakollased suhkruga lahti. Kuumuta piim taas keemiseni ja nirista munakollaste sisse, viimaseid pidevalt segades. Pane tagasi potti ja kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu on paksenenud ja umbes 80-kraadine. Kindlasti ei tohi keema lasta. Võta tulelt ja jahuta. Sega sisse koor ning valmista massist jäätisemasinaga vastavalt masina juhendile jäätis. Tõsta sügavkülmakindlasse nõusse ja pane 2‒3 tunniks sügavkülmikusse.

India chai jäätis

1 kotike musta teed
2 dl piima
2 tl jahvatatud kaneeli
1 tähtaniis
1 kaneelipulk
2 cm jupp ingverit
4 munakollast
5 sl suhkrut
2 dl 35% koort

Kuumuta piim keemiseni, tõsta pliidilt ja pane piima sisse tõmbama tee, aniis, nii jahvatatud kui ka terve kaneel ning hakitud ingver. Kata kaanega ja jäta pooleks tunniks seisma. Sõelu maitseained välja ja eemalda teekott. Klopi munakollased suhkruga lahti. Kuumuta piim taas keemiseni ja nirista munakollaste sisse, viimaseid pidevalt segades. Pane tagasi potti ja kuumuta madalal temperatuuril pidevalt segades, kuni segu on paksenenud ja umbes 80-kraadine. Ära keema lase. Võta tulelt ja jahuta. Sega sisse koor ning valmista massist jäätisemasinaga vastavalt masina juhendile jäätis. Tõsta sügavkülmakindlasse nõusse ja pane 2‒3 tunniks sügavkülmikusse.

Jaapanipärane rohelise tee jäätis

Pisut mõrkjas rohelise tee ehk matcha-jäätis. Serveeri näiteks mustade seesamiseemnetega.

4 munakollast
5 sl suhkrut
2 dl piima
2 dl 35% koort
2 tl matcha-pulbrit
2 tl kuuma vett

Klopi munakollased suhkruga lahti. Pane piim potti, kuumuta keemiseni ja vala siis pidevalt segades munakollaste hulka. Kalla segu tagasi potti ja kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu veidi pakseneb. Kalla läbi sõela ja jahuta. Vala hulka koor ja veega ühtlaseks segatud matcha- pulber. Valmista jäätisemasinaga jäätis vastavalt masina juhendile. Tõsta sügavkülmakindlasse nõusse ja pane 2‒3 tunniks sügavkülmikusse.

Kodune lumemarjajäätis

5 dl piima
1,5 dl suhkrut
näpuotsatäis soola
4 munakollast
2 tl kaneeli
2 dl 35% rõõska koort
70 g Kreeka pähkleid
200–300 g jõhvikatoormoosi

Kuumuta potis piim, sool ja suhkur. Klopi munakollased kausis lahti, lisa hoolega segades sinna vähehaaval veidi kuuma piima. Kalla tilga piimaga soojendatud munakollased potti ülejäänud kuuma piima juurde, lisa kaneel. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades, kuni kaste pakseneb ja katab puulusika selja. Kurna kaste läbi sõela kaussi ja lase täielikult jahtuda. Vahusta koor ning haki pähklid. Sega vahukoor ja hakitud pähklid jahtunud munapiimasegusse ning valmista jäätisemasinas jäätis. Pane valmis jäätis kihiti jõhvikatoormoosiga karpi ning hoia serveerimiseni sügavkülmas.

Lavendlijäätis

1 kg

75 g peensuhkrut
50 ml glükoosisiirupit
2 sl külma vett
3 sl lavendliõisikuid
2,5 dl piima
1 želatiinileht
4 suure muna kollast
50 g tuhksuhkrut
2,5 dl 35% koort

Pane potti suhkur, glükoosisiirup, vesi ja 2 sl lavendliõisikuid ning keeda aeglasel tulel kuni karamellistumiseni. Lisa ettevaatlikult piim ning kuumuta pidevalt segades, kuni karamell sulab. Jäta segu tõmbama, et lavendli maitse piima sisse imbuks. Samal ajal valmista ette želatiin: paisuta vähese veega ning sulata seejärel. Vahusta munarebud tuhksuhkruga õhuliseks ja kreemjaks. Sõelu lavendlipiim ning lisa munavahule. Soovi korral lisa veel 1 sl lavendliõisikuid. Kuumuta massi pidevalt segades veevannil kuni paksenemiseni. Konsistents on õige, kui puulusika pinnale jääb ühtlane kiht. Ära keeda segu. Paraja konsistentsi saavutanud kreemile sega kohe juurde sulatatud želatiin. Tõsta pott tulelt ning jahuta külma vee vannil aeg-ajalt segades. Vahusta kergelt koor ja “voldi” õrnalt jahtunud segusse. Kalla kausitäis juba käima lülitatud jääti semasinasse ja töötle paraja tekstuuri saamiseni. Seejärel tõsta plastnõusse ja külmuta.

Retseptide autorid: Eva Palu, Marjo Ilves ja Annely Kutsar