Magus nostalgia soolaste nootidega — maailma parimad maasikaretseptid


Pane silmad kinni ja kujuta end lapsepõlve maasikamaitsesse. Värsked päikesesoojad maasikad otse peenralt, maasikad piimaga, maasikad vahukoorega, maasikamoos, maasikakompott. Ega suurt rohkem vaja polnudki. Tagasi siin, tahad kogeda uut, ometi on see segatud nostalgilise igatsusega lihtsate maitsete järele. Selge on see, et suure trikitamisega ei tohi maailma parimat maitset ära rikkuda. Siinsetes retseptides on magus nostalgia segatud uute soolaste nootidega. Ja oh kui hea see sai!

Fotod: Gregor Jürna

Maitsevõi maasikatest ja tüümianist

Maitsevõi valmib vaid hetkega. ­Ei usukski kohe, et siia pole teragi suhkrut lisatud!

200 g
G, M

100 g pehmet võid
100 g maasikaid
0,5–1 tl hakitud tüümiani
maitse järgi Himaalaja soola

Seotud lood:

Vahusta või kergelt soolaga – kas käsimikseri tainakonksudega või lihtsalt puulusikaga hõõrudes. Tükelda maasikad, lisa tüümian ja surista sauseguriga püreeks. Kui kasutad maitse­võid saia peal, võid jätta mõned ­suuremad maasikatükid. Vala maasika­püree või juurde ning töötle tainakonksudega võimalikult ühtlaseks.
Pane maasikavõi sakilise tüllega varustatud pritskotti. Pritsi küpsetuspaberile rosetid ja aseta need serveerimiseni külmikusse. Või keera maasikavõi toidukilesse ja vormi piklikuks rulliks, pane külma ja lõika tahkunult seibideks. Või seisab külmikus kolm-neli päeva.

.

Maasika ja röstitud lehtkapsa salat maasika-mooniseemnevinegretiga

Väga tervislik võib olla ka väga maitsev. Maasikakaste võlub oma maitsebuketiga ja lehtkapsas krõmpsub hamba all võidu mooniseemnetega.

4-le
T, K, G, M, L

Maasika-mooniseemne­vinegrett (2 dl):
100 g maasikaid
1 sl suhkrut
2 sl valgeveini- või õunaäädikat
0,5 tl Himaalaja soola
musta pipart
3 suurt basiilikulehte
50 ml külmpressitud oliiviõli
2 tl mooniseemneid

MAASIKASALAT:
2 dl toortatart, üleöö vees paisunud
100 g lehtkapsast
2 sl külmpressitud oliiviõli
veidi Himaalaja soola ja musta ­pipart
peotäis maasikasektoreid
120 g kõva kitsejuustu – tükkideks murendatult

Loe veel

1 Lõika maasikad kuubikuteks ja blenderda kõik vinegretiained peale mooni­seemnete kreemjaks kastmeks. Lisa mooniseemned ja hoia tarvitamiseni külmikus.
2 Lehtkapsa röstimiseks kuumuta ahi 180 kraadini. Pese ja kuivata kapsalehed, eemalda jäme roots ja rebi väikesteks tükkideks. Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning raputa üle oliiviõli ja soola-pipraga. Sega hoolikalt ja hõõru õli sõrmedega üleni lehetükkidele. Rösti ahjus u 15 minu­tit – jälgi hoolega, et kapsas ei muudaks värvi. Tulemus on roheline, aga täiesti krõbe salat.
3 Sega kõik salatiained omavahel ja nõrista üle umbes neljandiku maasikavinegretiga. Ülejäänud vinegrett tarvita paari nädala jooksul.

.

Maasika ja tšilliga aguas frescas

Aguas frescas on hispaania keeles ‘värskendav vesi’ ja tõesti on värskendav suviseid maasikaid hoopis joogina nautida. Tšilli annab maitsele hoogu juurde.

2-le
T, K, G, M, L

200 g maasikaid
3 dl jääkülma vett
pool punase tšilli kauna koos
seemnete ja membraanidega
2 sl suhkrut
2 sl laimimahla
näpuotsaga Himaalaja soola

Lõika maasikad tükkideks, aseta kõik ained blenderisse ja surista ühtlaseks. Lase enne serveerimist tunnike külmikus seista. Serveeri jääkuubikutega.

.

Maasikamoos rohelise õuna, rosmariini ja Rieslingiga

Aromaatne täiskasvanute maasikamoos, mis pole liiga magus ja seetõttu sobib peale sarvesaia ja pannkookidega nautimise ka näiteks ­
valge kala lisandiks.

1,7 liitrit
G, M, L

1 kg maasikaid
350 g moosisuhkrut
120 ml Rieslingit
6 värsket rosmariinioksa
1 hapu roheline õun (‘Granny Smith’)

1 Suru maasikad kahvli või pudrunuiaga puruks. Koori õun ja riivi jämeda riiviga. Pane kõik ained keedupotti ja lase moosil keema tõusta. Alanda kuumus kohe keskmiseni ja riisu tekkinud vaht. Keeda vaid 5 minutit, et säiliksid vitamiinid ja maasikate kirgas värv.
2 Eemalda viimaks rosmariinioksad ja pane moos pastöriseeritud purkidesse, kui kavatsed seda ületalve säilitada. Kuu-kaks seisab moos külmikus ka pastöriseerimata nõus.

.

Maasikatort basiiliku-spinatipõhjal

Lapsepõlvemälestuse maitsega maasika-vahukoorekreem võlub su lihtsalt ära. Spinat annab sügavrohelise värvi ja mahlasuse, basiilik üllatavalt hõrgu maitsenüansi. Mascarpone ja ricotta toetavad maasikaid oma mahedusega.

10-le

TORDIPÕHI:
3 muna
3 dl suhkrut
75 g värsket beebispinatit
väike peotäis basiilikulehti
100 g sulatatud võid
2 sl laimimahla
0,5 tl soola
4 dl jahu
3 tl küpsetuspulbrit

MASCARPONE-RICOTTA-KREEM:
250 g mascarpone’t
200 g ricotta’t
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
6 sl laimimahla
250 g maasikaid

VAHUKOOREKREEM:
400 ml 35% koort
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 sl laimimahla
500 g maasikaid
soovi korral veidi naturaalset punast toiduvärvi

1 Kuumuta ahi 190 °C. Vooderda 20 cm lahtikäiv tordivorm küpsetuspaberiga. Blenderda spinatilehed koos basiiliku, soola, laimimahla ja jahtunud sulavõiga püreeks. Vahusta munad suhkruga heledaks tugevaks vahuks. Vahustamist jätkates vala peene joana juurde spinati-võisegu. Läbi sõela lisa jaokaupa jahu-küpsetuspulbrisegu ja sega õrnalt vispliga ühtlaseks. Kalla tainas vormi ja küpseta ahju keskosas 40–50 minutit. Kontrolli küpsust koogi sisse torgatud tikuga. Poole küpsemise pealt võid koogi katta fooliumiga – et liigselt ei pruunistuks. Jahtunud kook lõika kolmeks ­kettaks.
2 Täidiskreemi tegemiseks hõõru mascarpone ja ricotta koos suhkrute ja laimimahlaga ühtlaseks kreemiks. Viiluta maasikad. Määri alumisele tordikettale neljandik kreemi, lao peale pooled maasikaviilud ning kata teise neljandiku kreemiga. Aseta peale teine tordiketas ja korda ülejäänud kreemi ja maasikatega. Suru peale kolmas tordiketas.
3 Kattekreemi tegemiseks vali kõigepealt välja 300 g ilusamaid maasikaid tordi kaunistamiseks ja ülejäänud 200 g haki peenteks kuubikuteks. Vahusta koor koos suhkrute ja laimimahlaga tugevaks vahuks, soovi korral lisa roosa värvi saamiseks pisut punast toiduvärvi. Sega õrnalt juurde maasikatükid. Kata tort pealt ja külgedelt ühtlaselt vahukoore­kreemiga ja tee lusikaga kräsuline lõppviimistlus. Kaunista ülejäänud maasikatega. Lase tordil enne söömist vähemalt viis tundi külmikus taheneda. Sobib süüa kaks päeva.

.

Maasikalootsikud ­kitsejuustu­kreemiga

Maasikalootsikutes on sinu jaoks peidus väike üllatus. Hambaid kooki lüües leiad kreemikuhila alt maasika-mündisalsa.

10 tk

KEEDUTAINAS:
1,5 dl vett
50 g võid
1 tl suhkrut + 0,25 tl vanillsuhkrut
0,25 tl soola
2 muna (M-suurus)
110 g jahu

KREEM JAS SALSA:
450 g maasikaid
2 tl peenelt hakitud värsket münti + terveid lehti kaunistamiseks
100 g suhkrut
100 g kitsepiimast toorjuustu
200 ml 35% koort
soovi korral veidi naturaalset ­
punast toiduvärvi

1 Tee lootsikud. Kuumuta ahi 200 kraadini. Mõõda väiksesse potti vesi, suhkrud, sool ja võitükid. Kata kaanega, lase keema tõusta. Eemalda kohe tulelt, kalla sisse jahu ja töötle käsimikseri tainakonksusid kasutades ühtlaseks tainaks. Pane pott kohe pliidile tagasi ja mikserda tainast madalal kuumusel edasi 2 minutit. Jahu paisub, tainas muutub läikivaks ning tuleb potiseintelt lahti. Tõsta tainas 5 minutiks jahtuma ja mikserda siis ükshaaval juurde munad. Töötle ühtlaseks siidiseks massiks. Pane tainas 2 cm sakilise otsakuga pritskotti ja pigista (tainas on üsna tihke) küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kümme 10 cm pikkust tainatriipu. Pritsi neile sõrmedega veidi külma vett ja aseta ahju keskossa 20 minutiks küpsema. Ahjuust ära esimesed 10 minutit ava. Keera kuumus kinni, ava korraks uks, et aur saaks välja tulla, ja lase järelkuumuses veel 10 minutit küpseda.
2 Kuni lootsikud on ahjus, valmista ­kate. Vahusta kitsepiimast toorjuust, ­3 sl suhkrut ja vahukoor (soovi korral lisa veidi punast toiduvärvi) tugevaks vahuks. Pane sakilise otsakuga varustatud pritskotti ja külmikusse. Vali kümme ilusamat maasikat, mille keskosast lõika kolm peent viilu kaunistuseks. Aseta need ootele ja haki ülejäänud maasikad peenteks 3 mm kuubikuteks. Sega maasikakuubikud hakitud mündi ja ülejäänud suhkruga ja aseta külmikusse ootele.
3 Jahtunud lootsikutel lõika ära kaas (selle võid küpsisena ära krõbistada) ja täida lootsikud maasikasalsaga. Kata kreemiga ning kaunista maasikaviilude ja väikeste mündilehtedega. Serveeri kohe.