Kolm marinaadi, mis ei vea sind kunagi alt! Keefirimarinaad, vana kooli šašlõkimarinaad ja sinepi-meemarinaad

 (13)
Kolm marinaadi, mis ei vea sind kunagi alt! Keefirimarinaad, vana kooli šašlõkimarinaad ja sinepi-meemarinaad
Foto: Tuuli Mathisen

Jaanigrilliks valmistumise juurde kuulub ka liha marineerimine. Tee see ise, päris tõsiselt ja ära osta poest valmismarineeritud liha. Sest usu, et kui oled kord ise ära proovinud näiteks keefirimarinaadis liha, siis sa ei vaata enam valmistoote poolegi. Allpool on kolm põhimarinaadi, mille valmistamine on lihtne ja mis garanteerivad just õige maitsega valmisgrilli.

Vana kooli mahe marinaad sealihašašlõkile


1 kg sea kaelaliha
1 dl õli
1 dl valget veini või veiniäädika-veesegu või äädika ja Borjomi vee segu
3 sibulat jämedate ratastena peotäis peterselli hakituna
1 sl vedelat mett
1 kuhjaga teelusikatäis meresoola või kvaliteetseid soolahelbeid
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
soovi korral 2–3 hakitud küüslauguküünt

  1. Sega marinaadiained kokku. Lõika liha parajateks tükkideks: esmalt ristikiudu 1,5–2 cm paksused viilud ja siis sealt 4–5 cm pikkuste servadega kuubikud. Kalla marinaad lihale ning masseeri kogu marinaad umbes 5 minuti jooksul liha sisse. Jäta liha marinaadi seisma vähemalt 2–4 tunniks.
  2. Lükka liha ja sibul metallvarraste otsa, jäta lihatükkide vahele väikesed vahed ning aseta vardad ettevalmistatud sütele või grillile küpsema.

Keefirimarinaad sea- või kanalihale


700 g sealiha
3 dl keefirit
2 sibulat
2 tl mett
8 sl veiniäädikat
värskelt jahvatatud musta pipart
soola

Seotud lood:

Tükelda liha parajateks tükkideks ning lõika sibul ratasteks. Sega ülejäänud marinaadiained, viimasena lisa keefir. Sega läbi, kalla lihale ja jäta tunniks-paariks marineerima. Kuumuta grill, lükka liha varrastele ning grilli, kuni liha on küps.

Sinepi ja mee marinaad kalale ja kanale


800 g kanaliha või kala, sobib ka sealiha
3 sl vedelat mett
50 g Dijoni sinepit
0,5 dl õli
2 hakitud küüslauguküünt
soola ja pipart

Sega kokku marinaadiained ning maitsesta soola ja pipraga. Aseta liha marinaadi tunnikspaariks ja grilli siis kuumal grillil, kuni liha on küps.