EKSPERIMENT | Kas on võimalik küpsetada vaid kahe koostisosaga kooki?

 (3)
EKSPERIMENT | Kas on võimalik küpsetada vaid kahe koostisosaga kooki?
Foto: Pixabay

On ju nii, et isegi kirglikud küpsetajad tahavad vahel puhata ja hõlpsamalt läbi saada? Rääkimata neist, kes pole väga kirglised koogitegijad. Netiavarustes liigub igasuguseid vahvaid retsepte, küsitakse lihtsaid kooke, mille taga ei pea pikalt mõtlema ja kaua vaeva nägema. Meie sattusime jäätisesaia (ice-cream bread) peale, mille saab valmistada vaid kahest koostisosast.

Kui peaga mõelda, siis on tegelikult asi väga lihtne. Jäätises on ports selliseid aineid, mida kookides ju kasutatakse: koor, suhkur ja munad. Ning isekerkivas jahus on jahu ja kergitusained. Me muidugi soovitame poest ostetud isekerkiva jahu asemel valmistada see jahusegu ise, on tervislikum, sest kergitusained on enamasti E-ained sellises valmissegus.

Antud retseptis vajamineva isekerkiva jahu koguse jaoks läheb vaja 100 grammi nisujahu, 1 tl küpsetuspulbrit ja näpuotsatäis soola. See tuleb kausis kõik korralikult kokku segada ja isekerkiv jahu on olemas.

Koogi juurde aga tagasi. Sul läheb vaja:

250 ml pehmemaks sulanud meelepärast jäätist
100 g isekerkivat jahu

Sega kõik kokku (tuleb päris paks tainas) ja vajuta tainas väiksemasse koogivormi. Küpseta 175-kraadises ahjus kuldseks, selleks kulub umbes 25 minutit. Vaata, kas sul tuleb välja, meil tuli küll. Võibolla ei ole kook nii magus, kui tahaks, aga seda annab serveeringuga parandada, raputades peale tuhksuhkrut, kõrvale mõni jäätisepall ja magusaid marju juurde. Eriti hea on see tikritega! Kui järgmine kord seda kooki teed, võid lisada tainale ka supilusikatäie suhkrut.

Kodune kahe koostisosaga kook tuli meil välja selline nagu alloleval pildil:

Foto: erakogu