Giulia Scarpaleggia on kolmekümnendates aastates toidu (aja)kirjanik (food writer) ja toidufotograaf. Ta on sündinud Toscanas ja on, nagu itaallased ütlevad, una toscana doc – kontrollitud päritolunimetusega toscanalane. Maakonnas, kus spagettide asemel süüakse pici'sid, kus on sündinud itaalia kirjakeele isad Alighieri, Petrarca ja Boccaccio ning kus helituid konsonante, erinevalt ülejäänud Itaaliast, hääldatakse tüüpiliselt toscana murdele. Pruunid silmad, särav naeratus, lokkis juuksed. Mõnel varasemal fotol poisipeaga. Mitte kõik pole avaldanud viit toiduraamatut või kirjutanud retsepte ja artikleid Huffington Postis, Jamie Oliveri veebilehel ja Corriere della Seras. Juls on.

Giulia ja ta elukaaslase Tommaso maja asub Siena ja Firenze vahelistel küngastel Toscana päikese all. Giulia on selles majas sündinud. Nendega koos elab valge maremma lambakoer Noa, siin on aed, väike peenramaa, oliivipuusalu ja vaade Toscana küngastele. Siin küpsetab Giulia hommikul saia ja vastab meilidele, kirjutab valmis raamatud ja retseptid ning teeb kaastööd ajakirjadele. Tuntud on tema pikad ja tegusad nädalavahetused, kus õpetatakse toidust kirjutama, brändi looma või toidufotograafiat ning aprillis toimuv aiapidu, Fettunta Party, kus rahvas tuleb kokku, sööb ja pidutseb. Siinsamas asub Juls’ Kitchen Studio suure avatud köögiga, siin tehakse stuudiovõtteid ja õpetatakse senese (Siena ümbruse) köögi saladusi. Ja kui neid parasjagu kodus pole, sõidavad nad uue materjali otsingul ringi mööda Toscanat. Just nii, ringsõitudel, sündiski Giulia uus raamat Toscana turgude köögist.

Turud, mis erinesid üksteisest temperamendilt

Toidust kirjutamist alustas Giulia kaheksa aastat tagasi. Ta avas blogi ja pani selle nimeks Juls’ Kitchen. Veel enne seda jagas ta oma voodit kuhja toiduraamatutega, vedas õhtuti näpuga järge, luges, kirjutas üles, kujutas ette lõhnu, värve ja konsistentse. "Aastatega olen õppinud, et soovi õnnelik olla ei tulegi varjata," kirjutas Giulia blogi viiendal sünnipäeval. "Mis sellest, et õnnelik, felice, võib tunduda banaalne, patsidega tüdruku lapselik sõna, aga näe, see on sõna, mis tekitab meis ikka veel hirmu, ja see, kes õnnelik olemisse ei usu, üritab meid uskuma panna, et õnn on ainult illusioon. Õnnelik ei saa olla iga päev, minut minuti järel, aga püüda õnnelik olla – hulljulgelt ja häbenemata –, seda saab küll." Sel aastal pärjas Itaalia ajaleht Corriere della Sera Giulia blogi best food writing blog tiitliga.

Giulia ütleb, et Toscana köök sünnib kodudes, kauplustes, aias ja turulettide vahel. Koos Tommasoga sõitis Giulia läbi ja kirjutas rohkem kui 30 turust. Omavahel jagati ära ülesanded: Tommaso pühendus fotografeerimisele, Giulia valis ja ostis kaasa toitu, vahetas uudiseid ja retsepte, selgitas, tutvustas ja esitas küsimusi. See tegi kaks pikka aastat ettevalmistus- ja kirjutamistööd, kokku 12 peatükki.

Oma reisidel sõitsid nad läbi Firenzest, Pisast ja Livornost, külastasid Volterrat, Garfagnanat, Lunigianat, sõitsid Val d’Orcia küngastel, mööda Chianti oliivisaludest ja viinamarjaistandustest. Tuntud ja peaaegu tundmatud kohanimed, turuplatsid, näod ja inimesed, lood ja jutustused, retseptid ja toiduained. Väikesed turud, kus leti taga müüsid kohalikud põllupidajad, mahepõllunduslikud turud, kalaturud Türreni mere rannikul ja Maremma maanteid ääristavad maanteeturud. Natuke vihma ja palju päikest, pühapäevi ja kesknädalat. Turud, mis erinesid üksteisest temperamendilt ja maastikult, aga ka traditsioonide ja hooajalisuse poolest.

Toscana turgude kokaraamat pole mõeldud ainult Itaalia lugejale, ütleb Giulia. Ja tõepoolest, see sobib kõikidele neile, kelle kireks on itaalia keel, Toscana, traditsiooniline köök ja reisimine. Raamat kirjeldab iga piirkonna tüüpilisi roogasid, saiatoodetest kastani ja kartuliteni, õpetab valmistama kohalikke liha- ja kalaroogasid, aga ka magustoite, neid traditsioonilisi, vanaema kokaraamatutest. Et turgudelt kokku kogutud retseptid lugejal hästi välja tuleksid, testis Giulia retsepte ise ja lasi neid testida sõpradel ja tuttavatel. "Võtke raamat turgudele kaasa ja tehke köögis jahuseks," ütleb Giulia, "elagu ta läbi teie kogemuste."