Dinner in the Sky taevarestorane seatakse üles 50 riigis, mille hulgas on ka USA, Kanada, Austraalia, Lõuna-Aafrika. Eestlaste poolt 2011. aastal väljatöötatud kontseptsiooni järgi toimuvad üritused Soomes, Eestis, Lätis, Leedus, Austrias, Sloveenias, Slovakkias ja Horvaatias. Samasuguse tippkokkade ja õhtusöökidega kontseptsiooni on üle võtnud ka Inglismaa, Monaco, Belgia, Austria, Mehhiko ja Prantsusmaa korraldajad.

2. Idee sündis Belgias.

Dinner in the Sky idee sündis 2006. aastal Belgias, kui reklaamifirmas töötav David Ghysels kliendiga ideid genereeris. Algselt oli 50 meetrile tõstetav laud ettevõtetele mõeldud turundusvahend, et teha tootelansseerimisi ja korraldada firmapidusid. Dinner in the Sky kontseptsioon nagu me seda täna tunneme – elamus tippkokkade ja hõrkude õhtusöökidega –, sai alguse 2011. aastal Eestis. Aasta hiljem korraldas David Ghysels esmakordselt Belgias sellise kontseptsiooniga Dinner in the Sky ürituse.

3. Mitte pelgalt “õhtusöök taevas”.

Dinner in the Sky ei tähenda vaid õhtusööki. Taevarestoranis saab sel aastal valida viie erineva paketi vahel: Champaigne in the Sky, Cocktail in the Sky, Lunch in the Sky, Dinner in the Sky ja Dinner in the Sky Sunset. Paketid on erineva kestvuse ja menüüga. Kõige lühemad on suupistetega šampanja ja kokteiliga tõsted, mis kestavad umbes 20 minutit. Õhtusöögid päikeseloojangus kestavad 80 min ja selle raames pakutakse ka neljakäigulist õhtusööki.

4. On see ikka turvaline?

Toiduelamuse saab 45 meetri kõrguselt, kuid kui turvaline see ikkagi on? Dinner in the Sky® on ettevõtte Events in the Sky väljatöötatud toode, mille aluseks on kaks võtmesõna: eksklusiivsus ja turvalisus. Taevarestoran on ehitatud Belgias Rheinland TÜV kontrolli all ja disainitud vastavalt Saksamaa standardile DIN 4122. Kinnismõte turvalisusest on ilmselt üks põhjustest, miks Dinner in the Sky® toimub nüüd juba rohkem kui 40 riigis ja see on saanud tegutsemisloa ka kõige karmimate nõuetega riikides nagu USA, Kanada, Austraalia ja Lõuna-Aafrika.

5. Menüüst ei leia “lendu minevaid” roogi.

Menüü koostamisel, koostisosade valimisel ja serveerimisel arvestatakse faktiga, et viibitakse õhus. Külaliskokad koos Dinner in the Sky kokkadega leiavad parima viisi retsepti teostamiseks, et seda oleks nauditav süüa 50 meetri kõrgusel. Näiteks on välistatud on tuules lendlevad toiduained nagu tuhksuhkur. Samuti ei serveerita toitu salvrättidega, sest needki võivad tuulehoos lendu minna.

6. Kõige olulisem inimene taevarestoranis…

… on turvajuht, kelle juhtnööre peavad kõik järgima. Kindlasti ei tohi ise näiteks õhus olles hakata toolirihmasid lahti tegema.

7. Kõrgusehirmu tõttu ei ole keegi restorani minemata jätnud.

Küll aga on juhtunud, et palutakse üleval olles end alla tuua. Tavaliselt soovib ühe hooaja jooksul üks inimene varem alla tulla. Üldjuhul kõrgusekartus üleval aga kaob, sest kõik meeled on positiivse elamusega hõivatud.

8. Taevarestoranis on tehtud mitmeid abieluettepanekuid.

Aastate jooksul on ebamaise õhtusöögi jooksul tehtud lugematu arv abieluettepanekuid. Juhtunud on nii seda, et palutakse peakokal sõrmus maitsekalt mõne roa juurde paigutada kui ka seda, et kaaslane toimetatakse kõrgustesse kinniseotud silmadega ning alles siis avatakse silmad. Eriti populaarne on kihlumine Läti üritusel. Seal tehakse lausa üks abieluettepanek päevas.

Eesti Dinner in the Sky’l on peetud näiteks ka 80ndat juubelit.

Eriline juhtum juhtus Riias, kus taevarestorani saabus naine, kelle käekotist vaatas välja väike koer. Ilma lemmikloomata keeldus naine kategooriliselt kõrgustesse tõusmast ja nii saigi koerakesest üks restoranikülastaja. Kuna kõrgus mõjus aga koerakese tervisele kehvasti, tuli tal koos omanikuga taas alla sõita.

Sel aastal on Riia Dinner in the Sky laud broneeritud kolmeks ööks filmivõtete jaoks.

9. Populaarne restoran kuulsuste seas.

Üle maailma on ja ka Eestis on taevaõhtusöögil käinud palju kuulsaid ja isegi kuninglikust soost inimesi, kuid kuna tegemist on väga intiimse ja suletud keskkonnaga, kuhu kõmuajakirjanikud ei satu, siis meediasse pole see info jõudnud. Eestiski on taevarestoranis käinud paljud tuntud poliitikud, näitlejad ja muusikud, et nautida privaatset keskkonda ja kauneid vaateid.

10. Taevarestoran töötab (peaaegu) iga ilmaga.

Kui tegu ei ole tormi või äikesega, siis toimub üritus iga ilmaga. Dinner in the Sky platvormil on katus peal, lisaks antakse külalistele kehvema ilma korral ilmatikukindlad ja soojendusega joped.

Vaata ka, mida taevarestoranis sel aastal pakutakse!