Kalmaarid tuleb puhastada ning selles retseptis kasutada vaid värskeid kalmaarikeresid, mis tuleb ühtlaselt täita fetajuustu ja tomativiiluga. Maitsestamiseks pole vaja teha muu, kuid mereelukad krõmpsuks grillida ning seejärel kergelt soola, pipra ja hea oliiviõliga kasta. Lihtne, kiire ja hõrk.

Kreeka köök

Kreeka köögil on väga palju mõjusid nii kaugematest kui lähematest aegadest., kuid üks on selge … Kreeka roogasid ja jooke peetakse huvitavateks ja tervislikeks. Nagu teisedki Vahemere-äärsed köögid, sisaldavad Kreeka toidud rikkalikult puu- ja köögivilju, olulised on kalad ja mereannid. Mereliste roogade väliselt eelistatakse näiteks lamba- ja veiseliha.

Palju kasutatakse tomatit, oliive, küüslauguküüsi, sibulaid, pähkleid, kitse- ja lambapiima. Üks tuntumaid Kreeka juustusorte on feta. Eestis on Kreeka toitudest tuttavad näiteks Kreeka salat ja dolmad (viinamarjalehte keeratud segu riisist ja hakklihast, meenutab kogu Ida-Euroopas levinud kapsarulle).

Kreekas on vana veinitraditsioon, kus pikka aega olid igal külal või saarel oma viinamarjasordid. Viimastel aastakümnetel on Kreeka veinikultuur siiski Euroopaga tugevalt ühtlustunud ning palju kasvatatakse mujalt pärit sorte, mis on Euroopa turul harjumuspärasemad, omamaised veinisordid on jäänud vähemusse ja neid eksporditakse harvem. Kangematest alkohoolsetest jookidest on tuntuim aniisimaitseline ouzo.

Magustoitudes pruugitakse peamiselt mett (näiteks loukoumades – õlis praetud mee- ja kaneelisiirupipallides), pähkleid ja rosinaid. Kuulsamate magustoitude hulka kuuluvad roosikeedis ning halvaa vahukoore ja šokolaadiga.

Valmistamine
  • Puhasta värsked kalmaarid ning kasuta siin retseptis vaid kalmaari kehasid ehk tuube. 
  • Sega kokku külmpressitud Kreeka oliiviõli, sidrunimahl ning pisut soola-pipart. 
  • Ujuta enne täitmist tuubid õlimaitsesegus ning täida seejärel tomativiilude ja fetajuustuga. 
  • Kui kõik kalmaarid täidetud, sulge otsad hambaorgiga. 
  • Grilli kalmaarid tulikuumal grillil 10 minuti jooksul krõbedaks, iga natukese aja järel mereande keerates. 
  • Kalmaarid on valmis kui nad on võtnud külge mõnusad grillijoone ja kergelt krõbenenud. 
  • Serveeri kalmaare koos lihtsa kurgi, tomati, sibula ja oliivisalati ning tšatšikiga. Enne söömist nirista mereandidele veel õlimaitsesegu. 
  • Kõrvale sobib imeliselt valge leib, klaas külma ouzo't või mulliga valge vein!