Tomati ja fetaga täidetud kalmaarid Kreeka rannikult
Meri on Kreeka toidutraditsioonides möödapääsmatu varaait ning siinkandis süüakse kõike, mis vees ujub, kõnnib, roomab või vedeleb. Kuna iga toiduraas on kulda väärt, siis oskavad kohalikud kokad neid imelisi mereand ka austusega valmistada – neid ülemaitsestamata, vaid nende parimaid omadusi välja tuues.
Koostisosad:
Tomati ja fetaga täidetud kalmaarid Kreeka rannikul
- Kalmaarid
- Feta juust
- Tomat
- Kurk
- Oliivid
- Punane sibul
- Oliiviõli
- Sidrunimahl
- Sool
- Pipar
Kreeka rannikulinnas Keramotis, sotsiaalmeedia järgi linna parimaks kalarestoraniks peetud toidukohas serveeritakse tomati ja fetaga täidetuna grillilttulnud kalmaare. Esimesena lööb ninna lõhn, seejärel söövad silmad mereelukaid isukalt ning lõpuks löön neisse tuubikujulistesse mitmejalgsetesse sisse ka noa-kahvli. Maitsed nõuavad selle retsepti jagamist kõikide huvilistega.
Kalmaarid tuleb puhastada ning selles retseptis kasutada vaid värskeid kalmaarikeresid, mis tuleb ühtlaselt täita fetajuustu ja tomativiiluga. Maitsestamiseks pole vaja teha muu, kuid mereelukad krõmpsuks grillida ning seejärel kergelt soola, pipra ja hea oliiviõliga kasta. Lihtne, kiire ja hõrk.
Kreeka köök
Kreeka köögil on väga palju mõjusid nii kaugematest kui lähematest aegadest., kuid üks on selge … Kreeka roogasid ja jooke peetakse huvitavateks ja tervislikeks. Nagu teisedki Vahemere-äärsed köögid, sisaldavad Kreeka toidud rikkalikult puu- ja köögivilju, olulised on kalad ja mereannid. Mereliste roogade väliselt eelistatakse näiteks lamba- ja veiseliha.
Palju kasutatakse tomatit, oliive, küüslauguküüsi, sibulaid, pähkleid, kitse- ja lambapiima. Üks tuntumaid Kreeka juustusorte on feta. Eestis on Kreeka toitudest tuttavad näiteks Kreeka salat ja dolmad (viinamarjalehte keeratud segu riisist ja hakklihast, meenutab kogu Ida-Euroopas levinud kapsarulle).
Kreekas on vana veinitraditsioon, kus pikka aega olid igal külal või saarel oma viinamarjasordid. Viimastel aastakümnetel on Kreeka veinikultuur siiski Euroopaga tugevalt ühtlustunud ning palju kasvatatakse mujalt pärit sorte, mis on Euroopa turul harjumuspärasemad, omamaised veinisordid on jäänud vähemusse ja neid eksporditakse harvem. Kangematest alkohoolsetest jookidest on tuntuim aniisimaitseline ouzo.
Magustoitudes pruugitakse peamiselt mett (näiteks loukoumades – õlis praetud mee- ja kaneelisiirupipallides), pähkleid ja rosinaid. Kuulsamate magustoitude hulka kuuluvad roosikeedis ning halvaa vahukoore ja šokolaadiga.