Pasha kõrvale paku kulitši, traditsioonilist lihavõttesaia


Tädi Imbi kulitš
Tädi Imbi kulitšIndrek Susi

Kulitši süüakse koos pashaga ja säilitatakse linases riides. Niimoodi hoides säilib see nädalaid. Kulitši võid kaunistada ka paberist rooside, söödavate kuivatatud lillede või muude värviliste kaunistustega. Kena pühadekingitus külla minnes.

Koostisained

  • 2t 0min
 RETSEPT
5 dlPiim
100 gPärm
200 gSuhkur
 Sool
1 kgNisujahu
200 gVõi
6 tkMuna
1 tkSidrun (riivitud koor)
 Mandlid (hakitud)
 Rosinad (hakitud)
 Sukaad
 Kardemon
 Vanill
 Safran (piimas leotatud)
 Või (määrimiseks)
 Riivsai (vormi katmiseks)
 VÕÕP
2 tkMunavalge
 Tuhksuhkur
1 tkSidrun (värskelt pressitud mahl)

Valmistamine

  1. Lahusta 250 ml soojas piimas pärm, sega sisse osa suhkrust ja veidi soola. Lisa nii palju nisujahu, et tekiks n-ö pannkoogitainas. Kata tainakauss linase rätikuga ja aseta sooja kohta 40 minutiks kerkima.
  2. Siis hakka sisse sõtkuma ülejäänud jahu, lisa ka pehmet võid ja 250 ml sooja piima. Eralda 2 munal kollased valgetest. Munakollased ja ülejäänud terved munad klopi järelejäänud suhkruga ja lisa tainasse. Sõtku. Lisa riivitud sidrunikoor, rosinad, mandlid ja maitseained. Sõtku korralikult, kuni tainas lööb käte küljest lahti.
  3. Pane umbes tunniks sooja kohta linase rätiga kaetult kerkima.
  4. Määri erinevas suuruses plekist konservipurgid seest võiga ja puista üle riivsaiaga. Täida purgid poolenisti tainaga ja jäta ohtralt kerkimisruumi. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 1 tund – kontrolli aeg-ajalt puutikuga, millal kulitš on seest küps.
  5. Võõbaks kasuta tainateolt alles jäänud munavalgeid ning lisa neile sidrunimahla ja tuhksuhkrut nii palju, et tekiks pastataoline läikiv paks segu. (NB! Ära munavalgeid vahusta.) Määri võõp 2–3 minutit toasoojas seisnud ja vormist välja koputatud kulitšidele ja lase hanguda.
Promo 2