Mitte ühtegi halba sõna öeldes, unustage kõik kiirtoidukohtade hamburgerid ning võtame suuna Ameerikasse ning sealt maailma levinud käsitööna valmivate veiselihaburgerite juurde. Loobume samuti valmistoorainetest ning teeme kõik ise. See tagab, et iga osa meie õhtusöögis on kvaliteetne, maitsev ja õigesti valmistatud.

Nii … alistada tuleb kvaliteetsest lihast. Unustage valmis hakkliha, hakkliha tuleb ise teha, sest siis on teada, millest burger täpselt koosneb ja mis maitsega lihapäts lõpuks valmides on. Soovitan valida burgeri valmistamiseks antrekoot, kuna selles on liha ja rasv balansis, veise aus maitse saab esile tulla. Võtke näiteks antrekoot Müüsleri väiketapamajalt, Saaremaa Lihatööstuselt või Liivimaa Lihatööstuselt. Katsetage ja maitske, millise liha mekk on teile sobivam.

Teiseks … ärge purustage liha liiga peeneteks tükkideks, jätke lihale ka hammustamise vaeva. Inglise keeleses gastronoomiaterminoloogias on kasutusel selline termin nagu mouth feel ehk suutunne, mis iseloomustab seda, kuidas mingi toit suus tundub. Burgeri puhul on ideaalseks suutundeks see, kui liha on tükiline, kergelt murenev ja hammustatav.

Edasi … burgeri sai võiks olla grillitav ja piisavalt suur, sai on ehk asinus selle õhtusöögi element, mille võib poest osta ka valmistatuna. Juustuks võib valida omale sobiva ja meelepärase, tomat võiks olla mahe, samuti salatileht. Et hoida burger kindlalt mahlane ja saia kotleti küljes kinni tuleks segada kokku ka kaste, mis võiks olla lihtne “üks osa ketšupit, üks osa majoneesi” segu, millele lisatud pisut küüslaugupulbrit. Kartul peab olema burgeri juures, see on eine vajalik osa: krõbeda pealisega, seest hõrk kartul. Kõige lihtsam on kartul pesta, kuivatada, lõigata neljaks, maitsestada oliiviõli, soola, pipra ja paprikapulbriga ning visata ahjuplaadile ja 180 kraadi juurde ahju valmima. Korras!

Nüüd polegi eriti muud kui asuda burgerit valmistama ja siis sööma. Üldiselt ei ole burgeri söömisel kindlaid reegleid, kuid palju mugavam on seda hingetoitu süüa kätega. Inimesed liigituvad ka siinkohal laias laastus kaheks – on need kes õlikavad parema ampsu saamiseks oma burgeri keskelt katki ja on need, kes haaravad kogu “saia” kämblasse ja asuvad tööle. Kummalgi pole õigus, kumbki söömisstiil pole ilus, mõlema puhul saab kõht aga täis.

Miks panna moosi burgeri vahele

Üldjoontes antakse hamburgerile maitseid lihaga, kastmetega, kartulite maitsestusega ja mõne huvitava ning igat kokka tutvustava lisandiga: hetkevalikuks osutus burgeri valmimise ajal kokku hautatud seene-punasesibula moos balsamico-äädika ja tšilliga. Dekadentliku maitse annabki burgerile lisand, kuhu on sisse uputatud tõelisi tugevaid koostisosi. Kasutades nii öelda vürtsmoosi burgeri vahel, ei ole vajadust veisekotletti ennast liialt maitsestada ning lasta liharasval ja sool-pipar maitsesegul vaid tuua esile liha enda põhiiseloomud.

Sibula-seenemoos valmib ülima lihtsusega, nii seened kui sibul tuleb hautada õhukeseks, visata oliiviõli ja kerge võiga pannile, hautada pehmeks, lisada maitseained ning balsamico ja lasta äädikas olevatel suhkrutel moos ühtlaseks karamelliseerida. Väikene sool ja pipar töötavad selles moosis kui umami ehk maitseelavdajad. Enamasti saab seda moosi rohkem ning vabalt võib osa sellest aromaatsest lisandist purgistada ja kasutada hiljem. Samas võiks burgeri aluspadi või pealmine müts olla moosist rikkalik.

Kui vein ei maitse vali koola

Burger on täna menüüs maanteeäärsetes einelatest kuni maailma tipp fine dine restoranideni, seda tagasihoidliku algusega rooga söövad nii tehasetöölised kui kuningapereliikmed, nii emad kui tütred. Alati on aga küsimus selles, kui kallis toorainest on hamburger valmistatud ja mida sinna kõrvale serveerida. Kuidagi kentsakas oleks kobe-veiselihast valmistatud kallile burgerile, millele serveeritud otsa trüfflid ja kullahelbed kulistada peale odavat koolat või piima. Ehk siis vastavalt sellele, mis hamburgeriga on tegemist tuleks ka õhtusöögile valida juurde jook.

Meie retseptis on töös korralik antrekoodilihast burger ning selle juurde sobib juua nii veini, kokteili kui puhast koolat. Alustame algusest: tervikliku hamburgeritoidu kõrvale veini sobitamine on keeruline, tulenevalt sellest, et lisaks lihale hammustame ühekorraga suhu ka laari saia, salatit, juustu ja erinevaid kastmeid. Meie retseptiga burgeri kõrvale soovitame aga midagi täiesti ootamatut ehk kerge magususega rieslingi kabinetti. Kerge ja vähese happega, samas kerge magususega vein võik siinkohal võtta üle klassikalise koola koha.

Chardonnay

Kui aga vaatame otsa kokteilidele, mis võiksid sobida burgerieine kaaslaseks, ei saame samuti mööda neist klassikalistest mõtetest, et jook peaks olema kergelt magus, kuid samas võik olla värske ning mitte segada meid nautimast hõrku liha. Nii siis … võiks segada valmis pika joogina Tom Collins'i. Suvine, kerge, kergelt magus ja lilleline. Kuid burger on üks neist toitudest, mille kõrvale koola sobib kui sukk saapasse ning kellelgi ei tohiks siin olla hädaldamist koola ebatervislikkusest – kui mingid maitsed sobivad, on patt kooslust lõhkuda. Kui aga päev on olnud pikk ei ole sobimatu lurtsatada mõni sentiliiter rummigi koolaklaasi.

Burgerit sobib süüa teleka ees

Võimalik, et üksainumas toit, mis sobib televiisori ette kui valatult, sest burgeri söömises ei ole kahjuks midagi kaunist ning selle pihusuuruse roa sisseõgimine näitab meid niikuinii üsna koledas valguses. Samas, kui peale suure burgeri söömist ei ole kõrva tagant pisut ketšupine, polnud burger piisavalt hea. Kuna burgeri söömiseks on ideaalseim asend kägariste ninaga taldriku suunal, on sellest positsioonist ka hea televiisorisse kiigata. Võiksime pakkuda vaatamiseks paljusid erinevaid “liikuvaid pilte” vesternidest ulmekateni, kuid miks mitte katsetada söömise ajal toidufilmiga. Toidukomöödiaga isegi.

Heaks kaaslaseks just köögigrillil valminud Ameerikapärasele burgerile sai valitud Jon Favreau kirjutatud ja lavastatud film "Chef", kus mees ka ise peaosa mängib. Tegu on arusaadavalt enne ja pärast toiduteemalist teost "Raudmehe" sarjaga kuulsust kogunud lavastaja südameprojektiga, mis suurte filmide vahel kaadrisse sai püütud. Film on värviline, hästi üles filmitud ning siseneb sügavalt Florida, Miami ja Kuuba toidukultuuri. Tegemist ei ole loomulikult ülesfilmitud retseptiraamatuga, pigem toidunovelliga, kust ei puudu tunded, kriis, emmotsioonid, sõprus, võidud ja kaotused.

Ütleme alguses kohe ära, et film on erinevates aspektides naiivne kokatöö suhtes, vähekene pealiskaudne, kuid kindlasti äärmiselt keskendunud toidule ning toiduarmastuse süvendamisele. Olgugi, et reaalseid retsepte on maailma toidukultuuri tulnud maffiafilmidest alati rohkem kui toidufilmidest, saab filmist "Chef" nii mõnegi idee õhtuseks Kuuba stiilis võileivaks.

Tegu on mõnusa meelelahutusliku filmiga, mille kõige suurem boonus on ka Eestis vaikselt jalgu alla saava food truck toidutraditsiooni näitamine ja tutvustamine. Food truck'id on mõnus viis levitada uusi gastronoomiaideid ning katsetada pideval midagi uut, samuti pakkuda pidevalt äärmiselt värskest toorainest valmistatud toitu - toitu, mis saab valmis inimeste silme all ning on kordumatu.

* * *

Meie oleme nüüd ära teinud suure eeltöö, SUUURE! Pakkunud välja söögiideed, joogimõtted, selgitanud retsepti ning andnud nõu. Laadisime televiisorisse isegi selle toiduga hästi kokku sobiva filmi. Mis me muud saame teha? Soovida vaid head katsetamist ja mõnusaid burgerielamusi.

Head isu!

Valmistamine
  • Purusta liha keskmisel astmel hakklihamasinas ja sega kokku soola, pipra ja väikese tšilliga. Pressi kätega ühtlaseks massiks ja lase maitsetel tõmmata, nii 10 minutit.
  • Samal ajal pese ja kuivata kartulid. Lõika need neljasteks või suupärasteks sektoriteks, sega kokku oliiviõli ja maitseainetega ning tõsta ahjuvormis 180 kraadisesse ahju valmima.
  • Lõika valmis ka tomatid, salat ja seesamikuklid. Tõsta kõrvale. 
  • Lõika õhukesteks viiludeks nii punane sibul kui seened ja pane oliiviõliga pannile hauduma. Lase väga pehmeks muutuda enne kui lisame või, maitseained ja lõpuks balsamico. Prae moosi niikaua kuni äädikas olnud suhkur on karamelliseerunud. Tõsta kõrvale.
  • Sega kokku ka majoneesi-ketšupikaste. Tõsta ka kõrvale. 
  • Nüüd mätsi lihast kaks kena kahe sentimeetri paksust ja saia läbimõõduga lihapätsi. Prae need tulikuumal pannil (ideaalis malmpannil! või grillpannil!) võis, kummaltki pool 5 minutit, aeg ajalt kotletti liigutades. 2 minutit enne liha valmimist pane rösterisse poolikud saiad ja tõsta lihale otsa juustuviilud.
  • Nüüd käib kõik väga kiiresti: määri saiale majoneesikastet, lisa salat ja tomativiilud, neile otsa juustuga burger, mille otsa rohkelt "moosi" ja sellele kübaraks majoneesikastmega määritud saia ülemine pool.
  • Serveeri koos kartulite, lisakastme ja joovastva joogiga. 
  • Head isu!