Rammusama retsepti väljapakkumine tuleneb otseselt ilmast ja ajast: oleme aastakaare huvitavas osas, kus kevad pressib aknast sisse, kuid kui uks avada on õues ikka üsna jäine. Ehk siis viimaseid kordi kui saab rammusa toiduga peret üllatada, sest mai alguses on huvi juba rannahooajaks valmistumine ja salatid, kerged püreed ja nii edasi. Laseme sellel nädalavahetusel veel aplal hedonismil ja laisal veinijoojal endas võtu sada ning lükkame kohustused olla treenitud ja sale järgmisse nädalasse.

Õige jänes maitseb porgandite järele?

Hetkel on jänest võimalik puhastatu, nülitu ja vakumeerituna saada enamustes suurtes kauplustes, olgu nende ees siis kiri hüper või mega, juures kolm X-i või mingi muu suurust/võimsust iseloomustav tähis. Samuti saab jänest käest kätte kasvatajalt, selles tuleb leida üles mõni veebikeskkond, kus säärane info liigub ja tellimistoiming sooritada. Nii saab kindlasti mahekasvanud jänese, kuid arvestama peab tellimuse täitja kiirusega.

Jänese valmistamine on selles suhtes lollikindel, et liha valmib lihtsalt ja kergelt, kõik kanaküpsetamise tõed võib kanda siia üle. Kuna seekord läheb jänes ahju, hautisena, siis untsu keeramise võimalus on nullilähedane. Samuti on üsna lihtsad ja samas pajas valmivad nii ratatouille kui juurikatamp. Ratatouille on Nizza kandist pärit kuulus roog, mis oli algselt vaeste talunike toit, mida valmistati parajasti saada olevatest suvistest köögiviljadest. Põhikomponendiks on tomat, ajapikku on sellele lisandunud erinevaid suviseid juur- ja köögivilju. Tamp aga on aus Eesti toit, ajast kui põrand oli mullane ja lagi nõgine.

Seekordne toit ongi sümbioos Eesti ja Prantsuse köögist, mis oma veidruses on väga sobiv. Ühest otsast peen, teisest argine, maalähedane. Ühest otsast – jänese ja tambi otsast – rammus, teisest otsast aga taimetoiduline ja kerge, dieetiline. Ehk siis söönuks saab nii kaalu mitte järgiv või sporti armastav isa, poeg ja äi, söönuks saavad ka pirtsakas ja taljest hooliv tiinekast peretütar, noorik ja ema. Ühesõnaga kolm ühes õhtusöök, mis sobib ka järgmisel hommikul lauale.

Vein ja mimosad

Vein ja jänes kohtuvad omavahel alati meeldivalt ehk siis valida tuleks, kas kergema punase või tummisema valge veini vahel. Samuti ei tohiks kevade alguses ära peljata mulliveine. Näiteks punastest veinivetest aitaks raskemat, rasvasemat kastet mahendada hea pino noir. Valgetest soovitaks jänese juurde head chardonnay’d Lõuna-Prantsusmaalt Languedoc’i regioonist. Mullide puhul soovitame aga ikka Itaaliasse põgeneda, marjasem ja kuivem prosecco sobib ilusti nii juurviljade kui rasvase lihaga.

Kui aga vein puhtalt – nii mulliga kui mullita - ei ole päris asjakohane, siis alati võib korkida lahti uue mullise, lillese cava ja valada seda hommikuseks äratuseks kokku apelsini-mangomahla seguga, ning riputada pokaali ja jänese juures palju kasutatud roots tüümiani. Proovige järele.

Kevadine lillemuusika ja linnulaul

Jätame muusika ning süveneme abstraktsematesse helidesse. Telekasse klaasikillumäng, kõlaritesse näiteks järgnev valik:

Valmistamine
  • Esimese liigutusena võta ette jänes – puhasta lihakeha liigsest ning lõika patta panekuks tükkideks – eemalda nii esi kui tagakoivad, fileed ja poolita keha osa. 
  • Nüüd pane ahjukindel pott pliidile ja prae õlis hakitud sibul ja küüslauk, lisa sinna ka minišampinjonid ja kukeseened. Prae mõni minut. 
  • Maitsesta soola, pipra, sinepi, mee ja hakitud tüümianiga. Sega kogu segu läbi ja lisavalgevein. 
  • Tõsta segu mullitama ning nüüd aseta patta küülikutükid. 
  • Kalla patta ka kanapuljong – kata vedelikuga liha.
  • Tõsta pada ahju ja hauta 150 kraadi juures 1,5 tundi. Seejärel võta pada ahjust välja ning kalla juurde pooleks vahukoort ja kohvikoort. 
  • Sega läbi, tõsta 5 minutiks veel ahju, langeta ahjutemperatuur 110 kraadi juurde. Lase liharoal enne serveerimist jahtuda.
  • Teiseks hakkame tegema pisikese roti poolt maailmakuulsaks tehtud prantsuse taimetoitu ehk ratatouille’d. 
  • Haki peeneks tšillikaunad, küüslauk ja sibul, viiluta baklažaan ja suvikõrvits, viiluta ka paprika ja tomatid. 
  • Soovi korral võid tomatid ka koorida, kastes need enne mõneks sekundiks keevasse vette, et koor lahti end lööks.
  • Pane haudepatta õliga praadima sibul, küüslauk, tšilli ja paprika. Pane kaan peale. Sega neid aegajalt. 
  • Viisteist minutit hiljem lisa tomatid ja tomatipasta, sega pajasisu. Lase kaane alla madalal temperatuuril veel veerand tundi haududa. 
  • Nüüd lisa baklažaan ja suvikõrvits, hakitud ürdid ja soola/pipar. Sega ratatuille läbi ja lase pool tundi veel rahus haududa.
  • Võta järgmisena ette tamp. Pane suures pajas soolvesi keema ning sellesse pane kartulid, porgandid ja maapirnid. Keeda kuni juurikad on tampimispehmed. 
  • Kurna vesi ja lase ülejäänud ehk liigsel vedelikul aurustuda. Nüüd lisa patta paar suuremat tükki võid ja kuum vahukoor, maitsesta veel soola ja pipraga. 
  • Lisa ka hakitud, peeneks hakitud, tüümian. Tambi käsitsi pudrunuiaga segu ühtlaseks. 
  • Tamp peab jääma pisut tükiline, samas kreemjas ja rammus.
  • Serveeri jäneseliha tambi ratatuille’i ja koorekastmega!
  • Head isu.