Lollikindel ŠAŠLÕKIMARINAAD kilole sea kaelakarbonaadile

 (38)
Lollikindel ŠAŠLÕKIMARINAAD kilole sea kaelakarbonaadile
Foto: Shutterstock

Ilus ilm kutsub õue grillima ja omatehtud šašlõkk on mõistagi maailma parim. Kuidas aga teha šašlõkile marinaadi, et tuleks just see, mida ootad? Üks asi on marinaadi koostisosad, teine asi on panna sinna ka oma paljaste käte väge. Üks mees on öelnud — käed ütlevad, millal on marinaad lihas sees ja õige aeg liha mudimine lõpetada.

Koostisained

    100 mlõli
    100 mlvalge veini või veiniäädika ja vee segu või äädika ja allika- või Borjomi vee segu
    3 sibulat jämedate ratastena
     peotäis peterselli hakituna
    1 slvedelat mett
    1 kuhjaga teelusikatäis meresoola või kvaliteetseid soolahelbeid
    1 tlvärskelt jahvatatud musta pipart
     soovi korral 2–3 hakitud küüslauguküünt

    Valmistamine

    1. Sega marinaadiained kokku. Lõika liha parajateks tükkideks: esmalt ristikiudu 1,5–2 cm paksused viilud ja siis sealt kuubikud 4–5 cm pikkuste servadega. Kalla marinaad lihale, kääri käised üles ning sõtku ja masseeri nüüd kogu marinaad umbes 5 minuti jooksul liha sisse. Suru ja pigista kohe mõnuga. See etapp on hästi oluline mahlase ja maitsva lõpptulemuse jaoks.
    2. Jäta liha marinaadis vähemalt 2–4 tunniks seisma.
    3. Lükka liha ja sibul metallvarraste otsa, jäta lihatükkide vahele väikesed vahed ning aseta vardad ettevalmistatud sütele või grillile küpsema. Metallvardad on head seepärast, et nad kuumenevad ka ise ning hakkavad liha seestpoolt küpsetama. Teisisõnu sobivad metallvardad just nendele lihadele, mille puhul eeldatakse läbiküpsemist.
    4. Orienteeruv küpsemisaeg peaks olema 15–20 minutit, aga siinkohal soovitan küll usaldada iseenda silmi ja vajadusel ka hambaid (võid kontrolliks lihtsalt üht tükki proovida) kui stopperit. Liha on erinev, grillid on erinevad ja grillmeistrid on erinevad. Öelda, et küpseta 17 minutit ja siis ongi valmis, oleks ilmselge rumalus.
    5. Ja kui oled lõpuks veendunud, et liha on parajalt küps (NB! Ära ka üleküpseta!), siis hõika huvilised kohale, haara grillmeistri abilise poolt valmis sätitud vaagen tomati- ja sibularataste ning hakitud rohelise sibulaga, adžika, soolahelveste, sumahhi, pitaleibade ja kõige muu kraamiga, mida oleks tark šašlõkile seltsiliseks sättida, ja naudi sumedaid õhtuid.
    OM Suvi