Lihavõtete ikoonmaius | Ristiga rosinakuklid


Lihavõtete ikoonmaius | Ristiga rosinakuklid
Foto: Shutterstock

Rosinakuklid (hot cross buns) on üks lihavõttepühade ikoonroogi Inglismaal. Ajalugu on kohevatel kevadekuulutajatel aukartustäratavalt pikk, sest juba 1792. aastal läks Chelsea Bun House’is saiade pärast kõvaks kähmluseks, kuna nõudmine ületas pakkumise nobeduse. Tänapäeval müüakse neid saiu aasta läbi nii pagariärides kui ka supermarketites, ent igal perenaisel on loomulikult ka oma salajane ja kõige parem retsept.

Koostisained

    50 gvõid
    3 dlpiima
    7,5 dlnisujahu
    1 tlsoola
    7 gkuiva pärmi
    1 muna
    150 grosinaid, jõhvikaid või kirsse
    2 tlkaneeli
    1 slküpsetamise maitseainesegu (kardemon, ingver, kaneel jne)
    1 sidruni ja 1 apelsini riivitud koor
     vedelat mett või heledat moosi
     RISTI JAOKS:
    1 dljahu
    5 slvett

    Valmistamine

    1. Pane või pliidi peale väiksesse potti piima sisse sulama ja jahuta siis. Võta suur kauss ning pane sinna jahu, sool ja pärm. Klopi leigeks jahtunud piima sisse muna ning kalla jahusegu hulka. Sõtku segu tainaks. Kui tainas kleepub käte külge, lisa veidike jahu, aga pigem tee käed õliseks ja proovi nii hakkama saada – siis tulevad saiad õhulisemad. Kata kauss köögirätiga ja pane sooja kohta tunniks ajaks kerkima, kuni kogus on kahekordne. 
    2. Lisa tainale rosinad, maitseained ning riivitud sidruni- ja apelsinikoor. Sõtku tainas jahusel alusel hoolsalt läbi, rulli jämedaks vorstiks ja lõika 12 ühesuuruseks lõiguks. Vooli käte vahel võimalikult ümarad pallid ja tõsta ahjuplaadile üksteise kõrvale, jättes nende vahele pisut ruumi. Kata rätikuga ja tõsta 45 minutiks sooja kohta kerkima.
    3. Sega risti tegemiseks vesi ja jahu. Tee tordipritsi abil igale kuklile rist. Nüüd määri saiad munaga. Vastupidises järjekorras tegutsedes ei taha jahusegu saiadele kinnituda. Küpseta kukleid 220-kraadises ahjus 15 minutit. Pintselda sooje kukleid pealt mõne heleda moosi või meega. 
    Promo 2