Kuulus Armeenia šašlõkk — kuidas seda valmistada?

 (10)
Kuulus Armeenia šašlõkk — kuidas seda valmistada?
Foto: Tuuli Mathisen

Kuulus šašlõkk, mille marinaadi ei lisata soola. Ka küpsemise ajal soola ei panda. Seletus on selles, et süües kastetakse liha soola ja sumahhi segusse, mis annab ühtaegu nii soolase kui ka hapuka nüansi.

Koostisained

    1 kgsea kaelakarbonaadi
    2 suuremat sibulat ratasteks lõigatuna
    0,5 dlvalgeveiniäädikat
    0,5 dloliiviõli
    3 sltomatipastat
    1 tltšillipulbrit
     purustatud musta pipart
    1 tlsuitsutatud paprikapulbrit
    2 tlnaršarabi (hapukas granaatõunakaste, võid asendada balsamico-kreemiga)
     korralik peotäis hakitud peterselli või koriandrit
     soola
     sumahhi

    Valmistamine

    1. Lõika liha 5 x 5 cm kuubikuteks. Sega kõik ülejäänud ained, v.a sool ja sumahh, kokku marinaadiks, kalla lihale ning masseeri mõned minutit lihatükke. Jäta need vähemalt 2–4 tunniks tunniks marineerima. Võid enne küpsetama asumist puistata lihale ka umbes 1,5 tl soola ja segada selle lihasse.
    2. Lükka liha metallvarraste otsa (metallist varraste eelis on see, et need kuumenevad grillimise ajal ka ise ning liha küpseb ühtlaselt nii väljast kui ka seest. Puuvarrastega seest küpsemise efekti ei teki). Grilli vardaid pidevalt keerates u 15 minutit, kuni liha on parajalt küps ja hakkab pealt pruunistuma. Serveerides säti lauale liha kõrvale sumahhiga segatud sool ja kasta lihatükke sinna sisse.  
    OM Suvi