Kuidas teha tervislikku ja vähem kaloreid sisaldavat pitsat? Neli retsepti, neli võimalust

 (1)
Kuidas teha tervislikku ja vähem kaloreid sisaldavat pitsat? Neli retsepti, neli võimalust
Foto: Mai Grepp

Lahtine pirukas inspireerib endiselt, sest pitsagi saab olla kerge toit. Esialgu pole kerge unustada ära pärm ja tavaline nisujahu, aga asendada saab neid kasulike köögiviljade ja tervislike jahudega. Tulemus on täiesti teistsugune, mahlane ja hooaega kummardav.

Tomatikaste


Suurele plaaditäiele pitsale

2 küüslauguküünt
1 suur sibul
praadimiseks õli-võisegu
400 g purustatud tomateid
200 g tomatipastat
soovi korral 4 peeneks hakitud päikesekuivatatud
tomatit
2 tl suhkrut
1 tl soola
0,25 tl musta pipart

Haki sibul ja küüslauk peeneks ning prae õli-võisegus pehmeks. Hoidu pruunistamisest. Kalla kokku tomatite ja pastaga. Maitsesta soola, suhkru ja musta pipraga ning lase väiksel kuumusel 15 minutit podiseda. Pane jahtunult purki ning tõsta külma pitsategu ootama.

Külm kinoapitsa mädarõikakreemi ja suitsukanaga

Foto: Mai Grepp
Seotud lood:

Usun, et siinsest neljast põhjast teete kinoa oma kohe kindlasti veel ja veel. Ja sellest ei pea ilmtingimata pitsat tegema, võib ka tavalise (näki)leivana kasutada. Kui sinu kodupoes wasabi-mädarõigast pole, kasuta mädarõikamaitselist toorjuustu või hoopis tavalist mädarõigast koos majoneesi või sulajuustuga.

2-le

2 dl punast kinoad
0,5 dl vett
0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit

KATE:
100 g maitsestamata toorjuustu
2 sl wasabi-mädarõigast
1 tl kuivatatud punet
10 kirss- või ploomtomatit
1 sl chipotle-kastet vm tšillikastet
150 g suitsukana
peotäis rohelist salatit

1 Loputa kinoa külma vee all, pane kaussi ja kalla vesi peale. Lase üleöö seista, minimaalselt 8 tundi. Loputa veel kord, pane koos soola ja veega köögikombani ning surista 2 minutit. Lisa küpsetuspulber. Määri tainas pehme kookosõli või mõne muu rasvainega kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.
2 Määri jahtunud pitsapõhjale toorjuustu ning wasabi-maitselist mädarõigast. Laota peale kuivatatud pune, tomatid, chipotle-kastmega maitsestatud kanatükid ning salatilehed.

Bataadipitsa Panzanella salatiga

Foto: Mai Grepp

Ahjus küpsetatud tomatite asemel võid kasutada tooreid. Kui sai ei isuta, jäta see välja. Feta, kurk ja oliivid ajavad kolmekesi vabalt asja ära. Maitsesta pune, musta pipra ja oliiviõliga.

4 väikest pitsat

Loe veel

PÕHI:
350 g kooritud bataati
1 dl maisijahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola

PEALE:
4 sl küüslaugumaitselist salatikastet või majoneesi
100 g riivitud mozzarella’t

SALAT:
suur peotäis vesikerssi või mõnd muud rohelist salatit
1 väiksemat sorti pikk kurk
väike purk musti oliive
100 g fetat
100 g ahjus kuivatatud kirsstomateid
veidi punet
soola-pipart
peotäis röstitud kõvakoorelist saia

1 Keeda bataat pehmeks ja püreesta. Sega hulka küpsetuspulbriga segatud jahu ning sool. Vormi tainast neli väikest õhukest põhja ning küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit. Kata põhi majoneesi ja riivitud mozzarella’ga ning küpseta veel 10 minutit.
2 Lõika tomatid pooleks ja aseta, lõikepool üleval, ahjuplaadile. Maitsesta pune, soola ja musta pipraga. Samale plaadile pane ka saiakuubikud, nirista kõik üle oliiviõliga ning küpseta 140 kraadi juures 15 minutit.
3 Salati jaoks sega vesikerss, ahjutomatid, feta, ahjus röstitud sai ning viilutatud kurk. Tõsta ahjusoojadele põhjadele ja nirista üle oliiviõliga.

Kikerhernepitsa graavilõhe ja fenkolipüreega

Foto: Mai Grepp

Võin kihla vedada, et kardetud aniisi maitset selles fenkolipürees sa ei tunne. Pigem küüslauku, sibulat ja võid. Ühesõnaga kõike head, mida ühest kalaga sobivast kastmest oodata.

2-le

1 dl kikerhernejahu
1 dl vett
1 sl oliiviõli
noaotsaga soola
2 sl hakitud peterselli

FENKOLIPÜREE:
350 g fenkolit
3 küüslauguküünt
4 sl õli-võisegu

KATE:
100 g õrnsoolalõhet
6 redist
peotäis värskeid või külmutatud
herneid
mõned sellerilehed

MEEKASTE:
1 tl mett
1 tl sidrunimahla
1 tl oliiviõli
0,5 tl Dijoni sinepit

1 Sega taina koostisained kokku ja lase 15 minutit seista. Vormi siis kaks pitsapõhja ning küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.
2 Viiluta fenkol õhukeselt ja prae keskmisel kuumusel 15 minutit. 5 minutit enne lõppu lisa küüslauk. Hoidu tugevast pruunistamisest. Püreesta segu köögikombainis. Vajadusel lisa sortsuke vett.
3 Määri pitsapõhjale fenkolipüree. Laota peale kala, viilutatud redised, herned ja sellerilehed. Maitsesta musta pipra ja meekastmega.

Hommikune brokolipitsa

Foto: Mai Grepp

Sedamoodi maitsestatud brokoli maitseb hea ka ilma igasuguse katteta.

2-le

400 g brokolit
1 L-suuruses muna
1 küüslauguküüs
50 g riivitud parmesani
1 dl täisteranisujahu
0,5 sidruni koor ja mahl

KATE:
2 dl tomatikastet
100 g mozzarella’t
40 g toorsuitsusinki – sobib ka praetud peekon
20 g parmesani
2 muna
1 väike punane sibul
peotäis blanšeeritud lehtsalatit

1 Keeda brokoliõisikuid 5 minutit ning kurna hoolega. Sõela kasutades suru suurema lusika või pudrunuiaga viimne kui veetilk välja. Püreesta brokoli koos küüslaugu ja munaga. Lisa riivitud parmesan, jahu ning sidrunimahl ja -koor.
2 Moodusta spaatli abil ahjupannile kaks pitsapõhja ning küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit.
3 Tõsta mõlema põhja peale tomatikastet ning rebitud mozzarella’t ning küpseta veel 10 minutit. 4 Samal ajal prae munad. Aseta praemunad koos singiga sulanud juustu peale. Maitsesta musta pipra, riivitud parmesani ja viilutatud punase sibulaga.

OM Suvi