Minu maailm polnud enam endine, kui avastasin, kuivõrd lõputult palju elamusi pakub marinaadide kokkusegamine. Värsked puhtad maitsed, mis on täpselt enda maitsemeelte järgi segatud, ja täpselt õige aja marinaadis kümmelnud tooraine – kõik see on tehtav ja mitte mingi utoopiline ideaal.

Olen olnud osaline suvisel grillipeol, kui üks mu sõpradest otsustavalt teada andis, kuidas ta ­ei tea mõttetumat liha kui äädikas marineeritud ja siis kuivaks sussutatud sealiha. Mina olin aga ühe sellise lihavarda just valmis saanud. Mahedas veiniäädika­marinaadis marineeritud sealihast šašlõki maitsmisel tekkis laua ümber hetkeks lausa kandev vaikus, mille katkestas sellesama sõbra käesirutus teisegi lihavarda järele … Tundsin end õnnelikuna. Seesama äädikamarinaad saab olla oma nüanssides väga erinev, nagu ka lihatükid, mille sinna pehmenema paned. Seesama retsept on allpool toodud maheda šašlõki­marinaadi nime all ning seekord minu ja grillitud liha­varraste klassiku au päästnud marinaadi kokkusega­miseta ei möödu minu elus enam ühtegi suve.