Kas kartulijahu või maisitärklis? Nipid, kuidas valmistada head kisselli

 (4)
Kas kartulijahu või maisitärklis? Nipid, kuidas valmistada head kisselli
Foto: Shutterstock

Kisselliga kipub olema see häda, et igal ühel on sellega mingi probleem. Ühele ei meeldi puuviljade või marjade tükid kisselli sees, teise jaoks on see liiga paks, kolmanda jaoks jälle mitte piisavalt paks. Eriti õudne on muidugi see, kui kissellis on klimbid või peal nahk... Kui tead nippe, siis nimetatud õudust ei tekigi õnneks. Üks hea joogikissell peab olema just paraja paksusega, nii et seda saab veel juua, samas kui söögikissell on mõistagi paksem, et tõsta lusikaga. Kisselli saab valmistada nii kartulijahu kui ka maisitärklisega, marjadega ja ilma. Artiklis toodud esimene retsept on joogikisselli ja teine söögikisselli oma.

Koostisained

    1 lvedelikku (mahla või siirupi- veesegu)
    2 triiki supilusikatäit kartulijahu või maisitärklist

    Valmistamine

    1. KARTULIJAHUGA. Aja vedelik keema, eemalda tulelt. Sega kartulijahu vähese koguse külma veega ja kalla peene nirena pidevalt segades vedeliku hulka. Aseta tagasi pliidile ja kuumuta keemiseni, aga ära enam keeda. Jahuta.
    2. MAISITÄRKLISEGA. Aja vedelik keema. Sega maisitärklis vähese koguse külma veega ja kalla pidevalt segades vedeliku hulka. Keeda vaiksel kuumusel mõni minut. 

    NÕUANDED!
    Et jahtuvale kissellile ei tekiks nahka, raputa kisselli pinnale õhuke kiht suhkrut. Kui aga tahad just sellist kisselli, kus on sees ka marju või puuvilju, siis selleks nirista pestud viljad keevasse vette või mahla sisse. Edasi tegutse vastavalt retseptile.

    Seotud lood:

    Söögikisselli jaoks aga üks järgnev retsept kuivatatud puuviljadega — kui tahad värskete viljadega, siis selleks nirista viljad keevasse vette või mahla sisse ja edasi tegutse juba alltoodud retsepti järgi.

    1 liiter vett
    0,75 dl suhkrut
    100 g kuivatatud puuvilju (nt õunu ja rosinaid)
    1 kaneelikang
    2–3 kuhjaga sl tärklist

    Leota kuivatatud puuvilju paar tundi vees. Lisa suhkur ja kaneelikang ning keeda vaiksel tulel, kuni puuviljad on pehmed (10–20 minutit, sõltuvalt puuviljadest). Sega tärklis vähese veega ja edasi valmista kissell vastavalt sellele, kas kasutad kartulijahu või maisitärklist (vt valmistamist eelmise retsepti juures). Serveeri vahukooretupsu või kohupiimakreemiga.

    OM Suvi