GRILL SÄRISEMA! Grillmeister Enn Tobrelutsu maailmakuulus "Dirty Steak”


GRILL SÄRISEMA! Grillmeister Enn Tobrelutsu maailmakuulus "Dirty Steak”
Dirty SteakEnn Tobreluts

Grillmeister Enn Tobrelutsu enda välja töötatud nii öelda “dirty steak” — meetod ehk otse sütel grillimine on võetud üle mammutiküttide eelajaloolisest ajast, kui liha heidetigi suure kamakana lõkesse ning sütest tekitatud tugeva väliskoore all haudus liha pehmeks.

Koostisained

 Lihaveise laagerdatud RibEye või välisfilee steak
 Kõrgekvaliteediline Balsamico Red Wine Vinegar (matured)
 Purustatud must pipar
 Helvessool

Tobrelutsu süteliha aga on õigesti suupäraseks lõigatud, peenelt maitsestatud ja hoolikalt sütel valmistatud. Süteliha on meie kõikide korraldatud grillürituste tõeline pärl ja tähelepanutõmbaja. Suur on sööjate üllatus, kui otse ülikuumade süte sees küpsetatud lihalõik saab olema pehme ja mahlane, kergelt medium (nt veiseliha puhul) ja maitstelt lihtsalt jumalik,” mainib Eesti esigrillija.

Valmistamine

  • Puhasta liha kelmest ja lõika lihast 1 cm paksused steigid. Lase lihal seista toatemperatuuril umbes 30 minutit. 
  • Raputa liha ühele poolele natukene musta pipart (otse veskist) ja mõned tilgad Balsamico laagerdatud punase veini äädikat.
  • Sega ahjuroobiga hõõguvad söed läbi ja tuuluta grilllabidaga, et nende külge ei jääks söetolmu.
  • Aseta steik otse hõõguvate süte peale küpsema. Kohe peale seda võta mõlemasse kätte tangid ja kergita steiki ning lükka tangidega maha selle külge jäänud söetükid ja aseta uuesti tagasi süte peale küpsema. 
  • Võid seda tegevust korrata, siis on kindel, et süsi liha ära ei kõrveta ja selle külge enam kinni ei jää. 
  • Grilli steiki, kuni selle külg on pruunistunud (umbes 1 minut). Seejärel keera steigil teine külg ja korda tegevust, mida tegid ka steigi esimesele küljele.
  • See liha on tugeva söearoomiga ja eriliselt nauditav! Raputa steigile peale veidi helvessoola, nii saad meeliülendava maitseelamuse – soolakristall avaneb hamba all ja liha hea maitse tuleb veelgi paremini esile!


OM Suvi