Foto: Kadri Valsberg

Kookospiimasupp köögiviljade ja riisinuudlitega

120 g riisinuudleid
60 g porrut
10 g küüslauku
5 g ingverit
50 g porgandit
100 g brokolit
3 sl sojakastet
500 ml vett
2 sl kookosõli
purk kookospiima
soola ja pipart
1 tl karripastat
peotäis värskeid herneid
peotäis koriandrit

1 Keeda riisinuudlid pakil ette nähtud õpetuse järgi. Samal ajal moori hakitud porru, küüslauk ja ingver kergelt kookos­õlis. Vala peale keev vesi ja kookospiim — võid maitsestada ka sobiva puljongikuubikuga — ning lisa karripasta. Pane juurde hakitud porgandid ja keeda umbes 5 minutit. Lisa brokolitükid ning keeda veel 3 minutit.
2 Maitsesta suppi sojakastme, soola ja pipraga. Riisinuudlid lisa siis, kui oled supi juba kaussidesse serveerinud. Peale puista seesamiseemneid, värskeid krõmpsuvaid herneid ning hakitud koriandrit.

Foto: Kadri Valsberg


Kanasupp avokaado ja laimiga

2 kanakoiba
2 liitrit vett
1 sibul
3 loorberilehte
6 tera musta pipart
soola
1 sl oliiviõli
peotäis hakitud sibulavõrseid
2 jalapeño’t
2 küüslauguküünt
2 kodumaist tomatit
0,5 tl kurkumit
soola ja pipart
peotäis hakitud koriandrit
3 sl laimimahla
3 avokaadot
serveerimiseks tortiljakrõpse

1 Pane kanakoivad külma vette, aja keema ja koori vaht. Kui vahtu enam ei teki, lisa leemesse koorimata sibul, natuke musta pipart, 3 loorberilehte ja soola. Keeda supipõhja seni, kuni liha on küps. Kui kana valmis, tõsta koivad puljongist välja, rebi kontidelt liha ja lõika väiksemateks tükkideks. Kurna vedelik eraldi potti.
2 Nirista paksu põhjaga poti põhjale õli, lisa hakitud sibul ja jalapeño’d ning prae umbes 2 minutit, siis lisa hakitud küüslauk. Prae natuke veel. Lisa potti hakitud tomatid, kurkum, sool ja pipar. Prae minuti jagu ning lisa kurnatud puljong ja hakitud kana. Lase supil keema tõusta ja keeda keskmisel kuumusel mõni minut.
3 Haki koriander ning lisa see supile koos laimimahlaga. Avokaadotükid pane supi sisse vahetult enne laualeandmist. Serveeri suppi koos tortiljadega ning kaunista rohelise sibulaga.

Foto: Kadri Valsberg
Peedisupp nuikapsa ja kitsejuustuga

Hea teada

Kiudaine- ning proteiinirikas nuikapsas on suurepärane C-vitamiini, raua ning kaltsiumi allikas.

4 kooritud peeti
2 kooritud nuikapsast
15 g ingverit
2 sl oliiviõli
800 ml vett
0,5 laimi
1 tl kaneeli
1 tl kurkumit
0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,25 tl Cayenne’i pipart
veidi kardemoni
veidi soola
veidi head oliiviõli
100–150 g kitsejuustu
kaunistuseks seedermänni seemneid

Tükelda peedid ja nuikapsad kuubikuteks. Pane koos ingveriga keema, kuni peedid on pehmed. Võta pott tulelt, lisa laimimahl ja kõik vürtsid ning püreesta saumikseriga. Maitsesta soolaga ja lisa veidi oliiviõli. Vala supp tirinasse, lisa supile juustutükid ning puista kõik üle röstitud seedermänniseemnetega.

Foto: Kadri Valsberg
Nõgesesupp värskete kartulitega

Hea teada

Nõges on hea proteiini- ja rauaallikas, puhas­tades organismi ja tugevdades immuunsüsteemi.

suur peotäis hakitud nõgeseid
5 väiksemat värsket kartulit
1 porgand
1 sibul
1,5 liitrit aedviljapuljongit
2 sl õli
3 keedetud muna
pipart
peale raputamiseks murulauku

Prae pannil õli sees sibulad ning lisa hakitud värske kartul ja porgand. Lisa puljong ja aja keema. Kui kartul ja porgand on pehmed, lisa tükeldatud nõgesed ja must pipar. Peale puista tükeldatud keedumuna ja munaveerandikke. Kaunista murulauguga.

Kuidas kasutada nõgeseid toiduks?

Nõgese korjamisel tuleb kindlasti kindad kätte panna. Pärast korjamist puhasta nõges prahist ning nopi lehed. Vala üle kuuma veega, lase natuke seista ja kalla siis üle külma veega. Nõruta ja haki väiksemaks.

Foto: Kadri Valsberg

Vaimustav gazpacho

3 tomatit
1 suur kurk
1 paprika
1 sibul
5 dl tomatimahla
1 küüslauk
70 ml punaveiniäädikat
1,5 tl soola
0,25 tl musta pipart
4 sl oliiviõli
0,25 sidruni mahl
peterselli

1 Püreesta 1 tomat, pool kurki, veerand paprikat ja pool tomatimahla kogusest ühtlaseks. Lisa ülejäänud tomatimahl, õli, veiniäädikas, sool ja pipar ning sega läbi. Vala supp kaanega anumasse ja tõsta umbes kaheks tunniks külmkappi seisma.
2 Haki küüslauk ja sibul hästi peeneks ning lisa supile vahetult enne serveerimist. Viimasena raputa peale peterselli.

Foto: Kadri Valsberg
Arbuusi gazpacho

Soovitus

Parima maitsetulemuse annab see, kui lasta gazpacho’l umbes kaks tundi külmkapis seista.


270 g arbuusi
1 tomat
1 kurk
0,5 punast sibulat
1 sl hakitud ingverit
0,5 tl musta pipart
1 sl sidrunimahla
1 sl oliiviõli
soola
piparmündilehti
1 tl kanepiseemneid

Tükelda blenderianumasse arbuus, tomat, kurk ja ingver ning lisa sool, sidrunimahl ja oliiviõli. Blenderda kreemjaks. Vala supp kahte serveerimiskaussi, lisa peeneks hakitud sibul ning puista peale musta pipart ja kanepiseemneid. Kaunista piparmündilehekestega.