Pilleriin, kas mäletad oma kõige esimest kohvijoomist?

Mäletan, et see oli seitsmendas klassis ühel klassiväljasõidul, kui sõbranna küsis mult, kas ma kohvi joon. Eitava vastuse peale arvas ta, et ma pole lihtsalt head kohvi veel saanud ning valmistas mulle tassi oma parimat kohvi. Valas tassi pooleks kohvi ja piima, lisas kolm teelusikat suhkrut ja segas läbi. Minu esimene tass kohvi oligi valminud. Peale seda möödusid veel mõned head aastad, enne kui järgmise tassi jõin.



Kuidas Sa kohvimaailma sattusid?

See oli viis aastat tagasi, kui vanemad võtsid vastu väljakutse avada meie väike perekohvik. Täpset ettekujutust meil kellelgi veel polnud, mis asi see cappuccino, café latte või espressogi on. Õnneks ristusid peagi meie teed imelise kohvimeistri Rene Õuemetsaga, kes pakkus lahkelt välja, et teeb meile kohvikoolituse. Peale seda esimest lühikoolitust, mis kestis umbes paar tundi ja toimus korraga ca kümnele inimesele, avastasin, et kohvimaailm on imeline. Ka minu vend sai sellest hetkest tõsise kohvipisiku. Kui nägin, sügavale ta sinna maailmas läks, ja kui hästi tal kõik välja tuli, siis tema kõrvalt hakkasin ka järgemööda ise sügavamale süübima. Nüüd esitame teineteisele pidevalt väljakutseid ja innustame teineteist olla paremad.


Mis Sind kohvi juures võlub?

Ma arvan, et enim võlub mind kohvi juures selle mitmekülgne maitsebukett. Mulle meeldib väga katsetada, kuidas kõik kohvivalmistamise pisinüansid mõjutavad selle maitset ja mängida erinevate valmistusviisidega. Ei saa kindlasti mainimata jätta ka piimakohvide lõppviimistlust – piimakunsti – kus on lõputult arenemisruumi ja erinevaid tehnikaid, mida katsetada. Vahepeal jääme peale kohviku sulgemist vennaga veel tundideks sinna ja lihtsalt valame erinevaid kujuneid, katsetame, arutame, mõtleme midagi uut, seome selle millegi vanaga jne. Ehk siis võlub mind kohvi juures see, kui palju rõõmu see minu ellu toob!


Millist kohvi sa ise juua eelistad?

Enamasti eelistan juua filtrikohve, sest neis tuleb kohvi maitsenüansirikkus eriti hästi esile.


Kui teadlikud kohvitarbijad on eestlased?

Ma usun, et see jaguneb laias laastus kaheks. On väga palju teadlikke inimesi, kes otsivad oma kohvitassis naudingut ja kvaliteeti, kuid on omajagu ka neid, kes joovad kohvi lihtsalt kofeiini pärast.


Osalesid Tallinn Coffee Festivalil latte art võistlusel. Kuidas sa selleks valmistusid?

Tegelikult viimase hetkeni ma ei olnud üldse kindel, kas osaleda, aga üllatuseks sain üks päev kirja, et olen registreeritud latte art võistlustele. Tänada tuleb minu venda Patrickut, kes selle sammu otsustas teha ja registreeris mind salaja võistlusele. Esmapilgul tundus see väljakutse hirmus – nägin kõiki pilte, mida loetud päevade pärast tuleb kohvile kallata ja seejärel kohtunikele esitleda – kuid sellegipoolest oli see võimalus paeluvalt põnev. Niisiis hakkasin järjest proovima ja katsetama, seega põhiline ettevalmistus oligi baristana tööpäevi tehes.


Kuidas enda võistlustega rahule jäid?

Mulle meeldib ennast proovile panna ja see oli ideaalne võimalus – lõbu ja töö üheskoos. Meeletult tore oli näha ja tutvuda erinevate kohvifanattidega, kellest on saanud juba tänaseks mulle väga head sõbrad. Täna saan öelda, et jäin väga rahule. Ühtlasi oli see ideaalne võimalus ennast paremini tundma õppida – näha, kuidas tulen toime lavanärvi ja värisevate kätega. Katsusin ikka igas voorus endast parima anda, eks ikka kohati oleks saanud ka paremini, aga mul oli väga lõbus ning olen jälle kogemuse võrra rikkam, mis minu jaoks ongi peamine.


Millised on edasised plaanid – kas hakkad juba järgmiseks aastaks valmistuma?

Kohvitegemine on minu suur kirg ja hobi ning ma naudin iga kohvi, mis valmistan. Seega ongi ju iga tööpäev omaette ettevalmistus. Tulevikuplaanide kohta midagi kindlat ei oska öelda. Naudin lihtsalt iga hetke ja ootan põnevusega, mis elul veel tuua on.


Millised maailma kohvitrendid ei ole veel Eestisse jõudnud, aga võiksid jõuda?

Igas kohvikus võiks olemas olla mingi hea batch brew, sest see on lihtne meetod, kuid annab imelisi tulemusi. Batch brew on maakeeli filtrikohv, mida saab korraga valmistada suurtes kogustes ja annab väga täidlase maitsebuketi. Selle laia kasutuse tõttu erinevatel külarahva kogunemistel, on filtrikohv saanud endale maine olema vanainimeste eelistatuim peojook – lahja, vesine ja üleüldiselt pettumustvalmistav. Tegelikuses on tegu nüansirikka kohvivalmistusmeetodiga, mille tulemuseks on maitseküllane ja ergastav kogemus. Seega olen elevil näha filtrikohvi maine paranemist, panustades selllesse ka ise.


Kes on su kohvimaailma eeskujud?

Minu suureks eeskujuks on minu venna. Ma imetlen tema pühendumust, oskuseid ja tahtejõudu. Tänu temale tahan olla iga päev parem barista, kui olin eile.

Õpetad igapäevaselt Viimsi Koolis füüsikat – kuidas sa füüsika juurde jõudsid?

Olen alati olnud reaalainete inimene. Ülikoolis oli peamine rõhk küll bioloogial, kuid tänu sellele, et õppisin üpriski laiahaardelist valdkonda, sain tegeleda põhjalikumalt ka füüsikaga. Reaalainetega tegelemine on aidanud mul näha ning mõista maailma paremini. Olen alati enesearengut oluliseks pidanud ja füüsika õppimine on mulle just seda pakkunud. Füüsika on elu ja kõik mis meid ümbritseb – tegelikult võin vist öelda, et füüsika õpetajaamet leidis tee minuni ja ma tervitasin seda avasüli.


Kas sul on kohvimaailmas ka füüsikast kasu?

Eks kohvimaailmas ole kõik füüsika- ja keemiaalased teadmised teretulnud.