Oma Maitse oktoobrinumbris: tutvustame põnevaid toiduinnovaatoreid, küpsetame šokolaadiga, valmistame häid säästuretsepte ja pakume variatsioone kartulist-kastmest
Esmalt potsatas juba suvel toimetuse lauale pakk huvitavate kiudainesegudega Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskusest. Me teame üht-teist inimese mikrobiootast ja sedagi, et toitainetevaesem toit on muutnud seederaskused uueks sajandi haiguseks. Eritüübilised kiudained on aga tõhusad probleemilahendajad, kuna just neid armastavad kõhus elutsevad head mikroorganismid. See on omakorda võimas samm seedeensüümidest sügavamale. Loe SIIT. Võrdluseks on hea tuua kollageeni, mis sisse süües tegelikult ei omastu. Nutikam on manustada hoopis neid aineid, mis kollageeni tootmisele kehas kaasa aitavad. Kui see teema sind huvitab, kuula ka meie podcast'i Toidujutud koos Priit Lumiga.
Teisalt kuuleb aeg-ajalt vanema põlvkonna üleolevat nentimist, et ega heade sõpradega koos püsti pandud noorte äri kaua küll ei kesta. Näljane Nelik tuletab aga meelde, et ühe mütsiga ei saa elus midagi lööma minna. Uuel tasemel noored restoranikriitikud on tegutsenud juba kaheksa aastat ja nende juhtumised pakuvad palju äratundmisrõõmu kõigile, kes restoranides käivad. Ka koolitoidust ei saa üle ega ümber, kas ja kui palju peaksid kaasa rääkima lapsevanemad?
Kelly Kangur on 24-aastane noor ärinaine, kes koos Mart Salumäega tegutseb mõtteis juba laias maailmas. Nende veeslahustuvate ehk söödavate pakendite vastu tunnevad huvi nii nõudepesutablettide kui ka toidutootjad.
On tõeline õnn näha peaaegu igas päevas üht väikest või vahel ka suuremat edulugu, õnne või lausa imet. Ja see ime pole midagi süllekukkunut ega müstilist, vaid toimub siinsamas Eestis, lausa käeulatuses.
Muidugi pakume ka ilusaid argiroogasid, mille märksõnadeks sel korral meie lemmikud: lihtne, kiire ja soodne! Tuletame meelde variatsioonid kartulist ja kastmest, Kadri Valsberg kombineeris kokku tõelised säästuroad, milles sääst on näha ainult hinnalipikus ning lisaks veel hea hulk toredaid koostegemise retsepte. Kuidas teha täiuslikku steiki? Nüüd saab teada!
Ja need meie küpsetised... porgandipirukad, šokolaadikoogid, imelihtsad magustoidud, ebaküdoonia kasutusvõimalused ja palju muud.
Värvikirevat sügist!