Jeremy Pang asutas 2009. aastal Londoni kesklinnas School of Wok’i, millest on tänaseks kujunenud kõrgelt hinnatud ja autasudega pärjatud Aasia toidu kool. Tänu oma erakordsele oskusele anda teadmisi edasi arusaadavalt ja köitvalt pälvis Pang tänapäevase Hiina köögi maailmas kiire tunnustuse. „Hiina köögi kursus” on tema esimene raamat.

Mis vahe on Hiina lihakirvel ja Hiina hakkimisnoal?

Kokanduse eripäraks paljude muude valdkondade ees on mänguruum ning see, kuidas muutes küpsetusstiili, hakkemeetodit või koguseid on võimalik saada absoluutselt erinevaid roogasid. Hiina köögi puhul on ülimalt oluline osata õigesti hakkida, vokkida ning tunda kastmeid, mis annavad just selle konkreetse Hiinapärase meki toidule.

Jeremy Pang'i raamat algabki kohe nende detailide õpetamisega. Esimese asjana vadataksegi otsa lihakirvestele ning hakkenugadele. Saladuskatte all võin öelda, et seda erisust ei ole liiga lihtne isegi Hiina köögi kokal seletada. Järgmine äärmiselt oluline temaatika on vokk-pann ja selle kasutamine. Vokk-pann tuleb õigesti ette valmistada, seejärel ka õigesti kasutada. Fakt on see, et Hiina köögi valmistamiseks tuleb osta kõigil uus vokk-pann ning klassikaline, Hiina köögist tuntud metallist kulp. Enamasti meil kodudes selliseid vahendeid ei ole, kuid kui juba Hiina köögile end annetada, tuleb ka õige varustus muretsed.

Äärmiselt oluline on saada aru ka millestki, mida Pang kutsub vokikellaks ehk siis järjekord, kuidas Hiinapäraseid toite valmistatakse - tegemist on puhtalt köögitehnilise nipiga, kuidas kiirelt ja puhtalt saada toidud lauale. See tähendab, et peale hakkimist või toiduainete ettevalmistust pannakse kõik valmistatava roa toiduained taldrikule ritta nii, kuidas need vokk-pannile lükatakse. Väga hea õpetus, kuidas oma köök ja selles toimetamine efektiivsemaks muuta.

Kuidagi ei pääse mööda ka hakkimisest ning sellest, kuidas seda Hiina köögis tehakse. Olenevalt toidust ja küpsetusviisist on oluline teada, kuidas mismoodi hakkida. Nagu Pang ise ütleb, et enamasti hakitakse Hiina köögis asjad väga peeneks, kuna perekonnad on suure ja toita tuleb palju suid ehk siis toitu ja maitseid peab jaguma kõigile.

Apetiitsed pildid toitvatel retseptidel

Raamatu teiseks suureks plussiks on imelised fotod, mis momentaalselt paneva mõtlema, kuidas õhtuks just need toidud oma õhtusöögilauale saada. Enamus toite näevad väga keerulised välja, kuid retsepti lugedes tundub, et tegelikult saab neid toite valmistada ka ühe käega. Veider kokandus see Hiina gastronoomia.

Enamus toite on ehitatud üles nii, et kõiki tooraineid on võimalik ka Eesti selvehallidest osta. On mõningaid, mille otsimine ja leidmine võib võtta pisut rohkem kannatust ja tööd. Eriti mereandide retseptid võivad nõuda toorainete linna pealt tagaotsimist. Aga ... nagu ma mainisin, 99% retseptidest on vabalt igas kodus valmistatav.

Raamat tasub võtta pihku ning sellest nii mõnigi mõnus söök moorida!

LIHTNE HIINA KÖÖGI KURSUS
Autor: Jeremy Pang

Ilmumisaasta: 2016
Lehekülgi: 160 lk
Tõlkijad: Kristina Efert, Kaja Riikoja
Kirjastus: VARRAK