Kala fileerimise oskus sisendab ka soovi kala seejärel süüa ning arvestades kala tervislikkust, maitset ja kasulikkust, peaksime kõik tegema vähemalt korra nädalas kalapäeva ning selle tarbeks ostma poest just terve kala. Ise kala fileerimine annab ka võimaluse katsetada erinevaid retsepte.

Erinevalt Maitsed.ee videos näidatud fileerimisviisist on ka teisi võimalusi, kuidas kala lahti lõigata - Kalaportaalis õpetatakse fileerima nii:

Suuremate kalade fileerimiseks eemaldatakse kõigepealt kala pea. Siis asetatakse kala veega niisutatud lauale, parem külg vastu lauda ja lõigatakse filee terava noaga selgroo juurest pea poolt sabani lahti.

Seejärel lõigatakse selgroog ka teise filee küljest ära. Fileepooltelt lõigatakse ära küljeluud ja uimed koos kinnitusluudega, mis ulatuvad lihasse. Filee asetatakse niisutatud lauale, nahapool alla. Sabaotsast lõigatakse nahk lahti, nuga surudakse naha ja liha vahele.

Vasaku käega hoitakse nahka tugevasti vastu lauda (võib kasutada abivahendit, näiteks kahvel) ja nuga surutakse vastu nahka lükates ühe liigutusega kuni peani. Nii toimides ei jää naha külge kalaliha ning filee on ilus ja terve.

Järelpesemine tehakse kiiresti voolavas või rohkes külmas vees, eemaldades kõhuõõnest siseelundite ja vere osakesed. Pestud kalad nõrutatakse.