16.06.2019, 14:00
NIPID, millega teha kindlaks, et arbuus on küps
Arbuus on superkasulik, väga tervistav kaaliumi ja mitmete teiste mineraalainete ja vitamiinide allikas. Arbuus hoiab korras neerud ning aitab tselluliidi vastu, uhudes kehast välja jääkaineid, sest sisaldab palju vett.
FOTO:
- Leia arbuusikoorelt heledam laik. See peab olema kollane. Kui laik on valkjas ja väike, on arbuus liiga vara põllult korjatud.
- Vali sama suurte arbuuside seast see, mis tundub käes raskem.
- Küps arbuus peab vastu koort koputades kumisema — seemned on viljaliha sees lahti ja nende ümber on tühi ruum. Kui heli on tuhm, siis on arbuus ala- või üleküps. Kätega arbuusi kokku surudes kostab küpse vilja puhul kerget raginat — seemnete ümber olevad tühimikud surutakse kokku. Kui arbuus on katsumisel pehme, siis on see selgelt üleküps.
- Arbuusi varrejupp peab olema kuivanud — eriti hea, kui seda enam küljeski pole. See tähendab, et arbuus on põllul õige küpsuse saavutanud ja varre otsast ise ära kukkunud. Kui varrejupp pole kuivanud, on vili korjatud liiga vara ja pole veel küps.
- Arbuusid jagunevad emas- ja isasviljadeks. Emasviljadel on varre vastaspoolel ehk seal, kus oli õis, suurem tume laik, isasviljadel on see vaid täpike. Suurem laik tähendab magusamat arbuusi.
- Tugevad helerohelised vöödid arbuusi pinnal on samuti tunnus küpsusest. On muidugi sorte, näiteks seemneteta sordid, mis on üleni tumerohelised.
- Kui arbuusi pind on tuhm, on vili küps. Läikiv ja kirka värviga arbuus on veel pooltoores.
- Kui oled siiski ostnud arbuusi, mis pole veel küps, lase sel toatemperatuuril mõned päevad järelvalmida. Küpsusastet kontrolli koputamise teel.