Võtsime testimise valikusse kuus salatit: Caesari salatid Reval Cafe-lt, Selverilt, Olerexilt, Statoililt, tavalise kastmega salati McDonald'silt ja veiselihasalati Mamolt, mida müüb ka R-Kioskite kett.

Salat

McDonald'si lisatava kastmega salat

Esimene salat, mida testima asusime tuli meieni maailma suurimalt kiirtoiduketilt ehk McDonald'silt ja on lihtne aedviljasalat, milles on segatud kokku jääsalat, porgandiribad ja kirsstomatid. Salati juurde pakuti Caesari salati kastet. Kui vaadata selle toidu andmeid kiirtoiduketi kodulehelt saame teada, et salatis on 16 kilokalorit ja kastmes 29 kilokalorit energiat.

Väga lihtne ja tervislikuna välja paistev salat on aga kõikidest valikutest kõige nõrgema maitsega. Pisut aitab maitset parandada kui tellida salatile juurde kanafilee. McDonald'sis salatit süüa on aga sama loogiline, kui üritada jalgrattaga autode kiirendusvõistlusel kätt valgeks saada - on võimalik, kuid me pole selleks siia tulnud. Salat näeb oma topsis üsna õnnetu ja kohatu välja. Tagasihoidliku arvamuse kohaselt soovitame meie valida McDonald'sis ikka menüüst mõni tummisem ja kiirtoidurestoranile omasem roog (miks mitte Rio olümpiaks sortimenti toodud seentega fänniburger!) ning jätta salatite valmistamine teistele.

Salat

Olerex'i Caesari salat

Tanklaketid ei ole ammu enam vaid uksed autokütuseni, täna on tanklad pigem pisikesed kaubanduskeskused, kohvikud ja einelad, kus pakutakse müügiks ka bensiini. Seetõttu on valmistoidud ja eriti salatid trüginud ka bensiinijaamade lettidele. Eesti oma tanklakett Olerex ei ole siin erand ning pakub kanafileega Caesari salatit.

Teeme ühe asja enne edasist juttu selgeks: klassikaline Caesari salat koosneb saiakrutoonidest ja Rooma salatist, millele on kastmeks ja lisandiks peale tõstetud Parmesani juustu, sidruni mahla, oliiviõli, muna, Worcestershire kastet, anšoovist, küüslauku ja musta pipart. Tavaliselt valmistatakse see salat restoranides sööja silme all. Muudel juhtudel saab salati ise enne söömist läbi ehk kokku segada.

Eelnevat juttu silmas pidades ongi huvitav leida Caesari salatist ka grillitud kana, kirsstomateid ja muud põnevat. Samas anšooviseid aja taga tikutulega, mida pole seda pole. Aga ... segades salati kokku hakkavad ilmnema selle toidu puudused. Esiteks on kanafilee väga kuiv, saiakrutoonid aga pehmed ja nätsad. Salati päästavad Parmesan ja üsna malbe mekiga kaste. Võimalusel jätaksin selle salati ostmata ning põhjuseks asjaolu, et ülivärskena kokku pandav salat ei ole gaasikeskkonda lukustatuna enam ligilähedaselt see, mis ta originaalis olema peaks. Olerexi toiduvalikust võtke nälja puhul parem soe panini.

Salat

Selveri Caesari salat

Veidral kombel sarnanevad Olerexist ostetud Teelise Caesari salat ja Selveri köögi sama salat omavahel väga palju. Selveri salati plussiks on see, et tema hind - 3.90 eurot 290 grammi kohta - on üsna soodne ning kõhu saab salatist täis. Samuti on Selveri salatikaste aromaatne ning mitte väga ründav ja teravaid maitseid kandev.

Siin aga positiivne ka lõped. Kahjuks on sellel salatil sama probleem nii kana kui saiatükkidega nagu eelmisel: saiakrutoonid on pehmed ja nätsked, kana kuiv ja kõva. Loomulikult on siin vabanduseks toodav tõdemus, et kana, eriti kanafilee, muutub seistes kõvaks ning kuivaks ja et niiskus ei jäta saiakrutoone krõbedaks. Siin tekib aga küsimus, et miks üldse siis selline salat kokku panna ja nimetada maailma ühe tuntuima roa järgi, kui ei järgita selle roa reegleid ja retsepti. Pigemini jätaksin selle salati ka ostmata!
Salat

Statoili Itaalia salat

Lühidane esimene reaktsioon Statoili salatile: "Juba parem, palju parem"! Tanklaketi Itaalia salati puhul on koheselt näha paari erinevust, mis ka muudavad kogu salatisöömise elamust oluliselt. Salatile ei ole lisatud krutoone (see on ka loogiline, kuna tegu ei ole Caesari salatiga), mis oleksid muutunud nätsaks ning kanafilee on lõigatud pisemateks tükkideks kui varasemate salatite puhul. Viimati mainitud liigutus on hea sellepärast, et kuigi kanafilee on ka selle salati puhul üsna kuiv ja vähemaitsekas, segunevad väikesed kanatükid salatikastmega paremini ja muutuvad salatis peaaegu maitseaineks. Igal muul juhul oleks see halb, valmissalatites aga kindlasti boonus.

Itaalia salatile omaselt ei puudu karbist ka penned, mis on seekord valmistatud tomatipastas maitsestatuna ning lisavad sellele ampsule selle viimase Itaaliapärasuse. Salat on tänu pastale, kanale, oliividele ja laiadele Parmesani laastudele toitev ning kaste muudab iga ampsu nauditavaks. Salatis on ka tomat, mis on selle roa puhul hakitud, et paremini segatud salatisse inkorporeeruda. Hea soovitus on see, et salatil tasub lasta kümmekond minutit toasooja tõstes taheneda ... maitsed paranevad oluliselt. Maitsed.ee arvamuse kohaselt tasub seda salatit osta ja lõunaks nautida !

Salat

Reval Cafe Caesari salat

Reval Cafe Caesari salati puhul on näha, et tegemist on just enne serveerimist või pakendisse panemist kokku komplekteeritud salatiga. Samuti on krutoonid ja kanalihatükid jäetud siin salatis tunduvalt suuremate tükkidena, lootuses, et nad säilitavad üks krõbeduse ja teine mahlasuse. Kahjuks ei ole otsus end õigustanud ning juba mõni tund salatit sööma hakates on sai pehme ja liha kuiv. Siin aga tuleb Reval Cafe õigustuseks öelda, et see salat ongi mõeldud kohe söömiseks ning salatit uuesti kohe peale ostmist maitstes ei tulnud pettuda - mis pidi olema krõbe oli krõbe; mis pidi olema mahlane, oli mahlane.

Revali Caesari salati puhul tuleb välja tuua positiivsena ka salatikaste, mis oli aromaatne, värske ning koos riivitud Parmesani juustuga moodustas tihke kastme, mis kattis kenasti kogu salatikausi. Iga maitse on mõnus ning õigel temperatuuril. Maitsed.ee soovitab ka selle salati lõunaks kaasa ostmist.

Salat

Mamo veiselihasalat

Viimaseks tuleb jätta ikka see kõige parem salat: seekordses valikus oli selleks Mamo toodetud, kuid R-Kioskist ostetud veiselihasalat. Margit Härma loodud tervislikku kiirtoitu pakkuv einelakett Mamo on pannud karpi kolm erinevat salatit, milles veiselihasalat on kõige toitvam.

Läbipaistvasse karpi on pakendatud pehme ja mahlane veiseliha, aromaatne porgandisalat, kirsstomatid, oad ja vinegrettkaste. Tuleb kohe öelda, et kui rääkida sellest, kuidas salatit teha tuleb, siis just see Mamo salat näitab selleks teed. Salat ei pea olema alati koostatud kõige tavapärasemast kraamist - salatilehed, tomatid, kurk -, roale võib lisada ka riivitud porgandit, ube, erinevaid teravilju ja muud toitvat.

Mamo veiselihasalati kokkusegamisel avaneb täiesti omapärane uus maitseelamus, kus esimest pilli mängib hoopis porgand ja oad, neile assisteerib mõnus veiseliha. Maitse on rikkalik isegi külmalt ning igas suutäies on selgelt aru saada, mida endale suhu pisteti. Kõhu saab sellest salatist täis ka suurem mees ning oad annavad energiat pika aja jooksul. Olgugi, et tegu pole kõige odavamate salatitega, tuleb tunnistada, et salatielamuse saamiseks ei ole Mamo roogade eest välja käidud summa just kuigi suur. Mamo valikus on ka väga mõnus Caesari salat kanaga ja vegansalat. Tasub proovida ka neid, kui veiseliha ei ole Teile sobiv.