Kuidas vinnutada tomateid ja üks soolane kook, kus neid kasutada


Kuidas vinnutada tomateid ja üks soolane kook, kus neid kasutada
Foto: Tuuli Mathisen

Kui tomateid enne kasutamist ahjus, puupliidi serval või ka kuuma päikese käes vinnutada, siis muutub maitse eriti kontsentreerituks ja mõnusaks. Vinnutatud tomateid saad kasutada erinevate soolaste kookide täidistes, võileibade peal, salatites ja kus fantaasia lubab. Allpool pakume välja ühe võimaluse.

Kuidas vinnutada tomateid?

  • Poolita kirsstomatid ja laota, lõikepind üleval, ahjuplaadile.
  • Puista peale soolahelbeid, oliiviõli ja värsket või kuivatatud tüümiani.
  • Tõsta eelkuumutatud ahju 80 kraadi juurde 1,5–2 tunniks. Vahepeal võid paar korda ahjuust paotada, et liigne niiskus ahjust välja pääseks. Jahuta tomateid lahtise ahjuuksega.


Vinnutatud tomateid võid ka eelnevalt ja suuremas koguses valmis teha. Säti neid ka suvistele krõbesaiadele ja salatitesse.

Vinnutatud tomatitest tort kodujuustutäidisega


PÕHI:

200 g riivitud tahket leiba — ahjus krõbedaks
röstituna
50 g võid
50 g sarapuupähkleid

TÄIDIS:

500 g nõrutatud kodujuustu
200 g paksemat hapukoort
4–5 želatiinilehte
soola ja pipart
värsket hakitud basiilikut

VINNUTATUD TOMATID:

300 g eri värvi kirsstomateid
oliiviõli
soolahelbeid
värsket või kuivatatud tüümiani
värsket basiilikut

Seotud lood:

1 Esmalt vinnuta tomatid. Vaata juhist ülal.

2 Tordipõhja jaoks laota riivitud tahke leib ja pähklid ühtlase kihina ahjuplaadile ja rösti 180 kraadi juures, aeg-ajalt segades, kuni leib on krõbe. Jahuta, tõsta plaaditäis siis köögikombaini ja töötle ühtlaseks puruks. Sega sulavõiga ning suru umbes 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Aseta jahedasse.

3 Täidise valmistamise jaoks tõsta želatiinilehed külma vette 5–10 minutiks paisuma. Soojenda väike kogus vett, sega sinna sisse umbes kolmandik hapukoort ning soojenda ja lahusta želatiinilehed selles vedelikus. Sega juurde ülejäänud hapukoor ja kodujuust, maitsesta soola ja pipraga, lisa ka hakitud basiilik ning kalla täidis leivapurust põhjale. Aseta paariks tunniks külma, kuni vahekiht on tarretunud. Enne serveerimist tõsta tordile vinnutatud tomatid, puista peale värsket basiilikut, piserda oliiviõliga ning serveeri.