Kuidas keeta pastat nii, et tulemus on al dente? Ja mida ei tohi kindlasti teha?
Kui just pastaputru ei taha, siis tuleb pastaroogade jaoks makaronid keeta kõik al dente ehk siis nende valmidusaste peab olema selline, et makaron osutab hambale veel kerget vastupanu, olemata toores või ülekeedetud. Vaata videost, kuidas seda teha.
Sul läheb vaja suurt potti, sõela, vett, pastat ja soola. Iga 100 grammi keetmata pasta jaoks võta 1 liiter vett. Aja vesi keema ja lisa sool — vesi peab olema sama soolane nagu merevesi. Kui vesi on keema läinud, lisa potti pasta (kui paned pasta sisse enne, kui vesi on keema läinud, on tulemuseks kleepuv ja pudrune pasta). Pastat tuleb keetmise alguses kindlasti segada, siis ei kleepu see vees kokku. Ja aeg-ajalt seda pastat ka keetmise ajal. Paki peal olev keetmisaeg on orientiir, kuid sellest ei saa 100% kinni pidada, sest pliidid ja potid on erinevad. Kui pasta on muutunud kollasest valgemaks, maitse pastat, ainult nii saad aru, kas pasta on valmis. Pasta on valmis ehk al dente siis, kui ta on hammustades keskelt kergelt kõva ja väljast pehme. Võta pott tulelt ja kurna pasta kohe — muidu küpseb pasta edasi.
Lisaks mõned soovitused, mida oleks tark vältida:
- Kui sul on plaanis teha pastale hiljem kaste, siis ei tohi pastale keetmise ajal lisada õli, sest õli ei lase kastmel pasta külge jääda, vaid see valgub taldriku põhja.
- Pärast pasta keetmist ära lisa sellele enam soola — pasta tuleb lisada keevasse soolasesse vette, et see võiks pastasse imenduda.
- Ära mitte kunagi loputa pastat pärast keetmist vee all — sedasi kaotab pasta oma struktuuri ja lisatud soola.
Vaata videost, kuidas pastat õigesti keeta: