Liisa koduköögis heljub ka hoopis teistmoodi hõng. Seal saab nautida kõike, mida teed, ja tunda, et sinu tegevus on ümbritsevatele oluline. Tõepoolest, mis vahet seal on, kas kohvi keedab või võileiba teeb mees või naine. Palju olulisem on hoopis hoiak: mis tundega ma süüa teen, kas ma saan suppi keeta just nii hästi, nagu oskan, ja kas see maitseb mulle?

Lisaks Liisa Pakostale käime külas ka Olde Hansa peakokk Manul ja vaatame üle tema maakodu köögi.

Kas nakatad oma tabava ja isuäratava mõminakõnega ka ümbritsevaid, eelkõige lapsi?”

Maitsete ja lõhnade peen tajumine ei näita üksnes head tervist (loe lk 44), vaid sedagi, kas nakatad oma tabava ja isuäratava mõminakõnega ka ümbritsevaid, eelkõige lapsi, lapselapsi. Sinu oivalisest reageeringust võib sõltuda, kas pere pisemad normaalset kodurooga üldse söövad. Aga ka teha tahavad. Loe selle teema kohta noore naise valusat mälestust lk 72. Kui söömine on vaid enda kõhu täis paakimine, toidutegemisest on kadunud rõõm ja huvi, eemalduvad köögist ka lapsed. Ja siis pole enam pääsu ebatervislikele valikutele libastumise eest.

Sünnipäevade tähistamiseks pakume nutikaid torte, tuletame uuesti meelde vanad lemmikud, valmistame parimad pastaroad. Tuuli Mathisen ja Rita Osa pidasid maha väikest viisi saiasõja - milline on see kõige õigem ja parem saiaretsept?

Selle kuu šokeerivaim teade, mis toimetusse jõudis, rääkis moodsast viisist mineraale ja vitamiine kokteilina otse veeni tilgutada. Arstide järelevalve all ja kalli raha eest. Ameerikast sisse ostetud frantsiisil põhinev äri on kuuldavasti tekitanud juba tohutut huvi 30–40-aastaste põlvkonnas, kelle emadel-isadel ei olnud mitte kunagi aega süüa teha. Toit tähendas nende kasvamise aegu ja edukuse kontekstis midagi tüütut. Mõne keerulise tervisliku seisundi puhul on sellist ametlikku dopingut võib-olla tõesti vaja, aga kui soovid oma energiataset tõsta, siis on palju turvalisem esmalt lasta lahti laiskusest. 350 euro eest, mis pakett maksab, saaksid söönuks palju tervislikumalt ja just nii, nagu sinu keha igapäevaselt parasjagu vajab. Minu peent õmblustööd teinud vanaema tarkus kõlas juba omal ajal nii: “Mõned eriti moodsad asjad on vahel kasulik lihtsalt vahele jätta.”

Isukat kevadeootust!