Sage külaline toidulaual: kas riisi tuleb enne keetmist pesta või leotada?
(34)Riis on kindlasti eestlaste sahvris üheks põhitooteks, kuid kas tead, kuidas seda õigesti valmistada?
On iseenesest mõistetav, et enne söömist pestakse poest ostetud köögi- ja puuvilju, kuid ka teravili tuleks enne keetmist või aurutamist voolava vee alt läbi lasta. Pole vahet, kas valmistad riisipudingut või lisad seda supi sisse, reegel on üks ja sama.
Miks riisi pesta tuleb?
Riisi loputamine eemaldab sellelt mustuse, tolmu, kemikaalid ja putukad. Enne, kui riisipakk kohalikku toidupoodi jõuab, läbib see pika tee ja võib külge võtta mitmeid aineid. On ka võimalik, et juba tootmisprotsessi käigus ei ole korralikku tööd tehtud, et riis puhas oleks.
Lisaks aitab riisi loputamine riisiteradelt liigse tärklise eemaldada. Sellega kindlustad, et riis on küpsenuna kohev ja õhuline ning riisiterad pole omavahel kokku kleepunud.
Kuidas riisi pesta?
Kuigi kõiki riisisorte tuleb pesta, nõuab mõni sort rohkem loputamist. Pruun riis tuleb panna sõelale ja seda külma vee all 30 sekundi jooksul õrnalt raputada. Pikateralise valge riisi puhul peaks sarnaselt toimima kaks minutit. Esialgu on vesi hägune, kuid lõpus üsna selge. Riisi ei tohiks pesemise ajal käega katsuda. Sageli kardetakse, et pudru- või risotoriis kaotavad pestes oma omadused ja ei kleepu hiljem, kuid seda ei tasu karta, sest tera sees olev tärklis tuleb keetes välja ja loob soovitud kleepuva tekstuuri.
Pesemine versus leotamine
Pesemine ja leotamine on kaks eriasja, leotamine aitab vähendada riisi küpsemisaega ja pesemine eemaldab soovimatud jäägid ja liigse tärklise. Riisi leotamiseks hoia riisi pool tundi külmas vees, kurna ning keeda või auruta.
Allikas: Martha Stewart