Mis asi see surimi on?

Surimit tehakse naturaalselt kasvanud kalast. Toorelt kalalt eemaldatakse nahk ja luud. Filee hakitakse, pestakse ja kurnatakse, et saada kontsentreeritud kalapasta. Lisades kalapastale munavalget, õli, soola ja tärklist, saadakse surimimass, millest tehakse erineva kujuga surimitooteid, mida võib kohe süüa. Valgurikkus muudab surimi väga heaks energiaallikaks, samas on tegemist puhtast kalalihast valmistatud toiduga. Kuna kvaliteetsete surimitoodete puhul ei kasutata kunstlikke lisaaineid, sobib surimi nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Aastasadu tagasi hakati Lähis-Idas valmistama kalalihamassi, et süüa ära needki kalad, mis maitsesid küll hästi, kuid mille luudesisaldus muutis nende söömise ebameeldivaks. Nii leitigi viis, kuidas valmistada nende kalade lihast mass, millest siis omakorda teha erinevaid toite. Hiinas kasutatakse surimit näiteks kalafrikadellide tegemiseks, mis on osa traditsioonilisest supist geng. Hetkel on suurimaks surimitoodete tootjaks hoopis Jaapan, kus surimi on vältimatu osa iga jaapanlase elust.

Viči kaubamärgi all müüdavad tooted sisaldavad surimit, mis valmistatakse Vaikse ookeani mintai fileest.

Miks surimitooteid süüa?

Esimene põhjus on loomulikult maitse. Teiseks, surimitoodete väga lai kasutusvõimalus. Kolmandaks aga asjaolu, et surimi on äärmiselt toitaineterikas produkt. 100 grammi mõnda surimitoodet, milles sisaldub 50% surimit, annab vaid 90 kilokalorit ja alla 2% rasva.

Juba ammu on arstid täheldanud, et rohkesti kala ja kalast valmistatud tooteid tarbivatel inimestel on harvemini südame ja veresoonkonna haigusi. Kui igapäevaselt kala süüa ei soovi, siis on just surimitooted väga heaks asenduseks, et kalas leiduvad vajalikud ja kasulikud ained kätte saada.

Kui lähete poodi lõuna- või õhtusöögilauale surimitooteid valima, jälgige tähelepanelikult valitud toodete surimisisaldust. Nii saate olla kindlad, et annate oma kehale võimalikult palju vajalikke toitaineid.

Kui soovite surimi kohta rohkem teada, külastage veebilehte www.vici.eu

Kana-surimipirukas


Koostisained


300 g Viči lumekrabipulki

1 pakk külmutatud pärmitaigent

2 kanareit

1 konserv suhkrumaisi

1 muna

1 keskmine sibul

Vürtsid: sool, karri, basiilik, pipar ja kuivatatud petersell

Hapukoor

Värske till


Valmistusviis


Sulatage taigen ja katke sellega küpsetusplaadi põhi ja küljed. Valmistage kanareied: eemaldage nahk, lõigake liha väikesteks tükkideks ja praadige pannil koos peeneks hakitud sibulaga. Lisage veidi soola, karri, basiilik ja petersell. Segage mais, kuubikuteks lõigatud Viči lumekrabipulgad ja praetud kana omavahel ning kallake ühtlaselt taignaga kaetud küpsetusplaadile. Valage lahtiklopitud munad segule ja katke külmutatud taigna kihiga. Küpsetage ahjus 200 °C juures 20 minutit või kuni pirukas on kuldpruun. Serveerige kastmega – hapukoor segatud peeneks hakitud tilliga. 

Surimi-kreveti-avokaadosalat mee-sinepikastmega


Koostisained


100 g salatit omal valikul

1 avokaado

¼ sidrunimahla

Peotäis kirsstomateid

Peotäis edamame ubasid

10 tk surimikrevette

1 tl mett

1 tl seemnetega sinepit

1 sl sidrunimahla

2 sl oliiviõli

Soola ja pipart


Valmistusviis


Valmistage kaste – segage oliiviõli, sidrunimahl, sinep ja mesi. Lisage sool ja pipar, segage hästi läbi. Praadige edamame ube pannil paar minutit. Pange katkirebitud salatilehed, avokaado (piserdage seda sidrunimahlaga), viilutatud tomatid, edamame oad ja krevetid kaussi. Kallake kaste salati peale.
Jaga
Kommentaarid