„Lehmapiim ja sellest valmistatud tooted oma valkude, rasvade, mineraalainete ja vitamiinidega on oluline igas eas inimesele, eriti aga kasvava ja areneva organismi ehk lapse jaoks. Tore, et emad-isad teavad, et piima jõud on kasvamise jõud, sest muidu ei jõuaks piim ega maitsvad piimatooted ka meie toidukorvi ning sealt kasulike piimhappebakteritega edasi laste toidulauale,“ kommenteeris uuringu tulemusi Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Enim tarbivad lapsed piima koos hommikuhelvestega (78% piima joovatest lastest), puhtalt ja külmana toidu kõrvale (65%) või kakaona (52%). Joodava piima osakaal on otseses seoses ka laste arvuga — kui kolmelapselises peres tarbivad lapsed kolmveerandi või rohkema piimast 59% juhtudest, siis neljalapselises peres lausa 77% juhtudest.

Lehmapiima leiab valdavalt iga pere külmkapist, kõige suurema tõenäosusega just 2,5% piima või 3,8-4,2% täispiima. Kaera-, soja-, mandli- jm taimseid jooke tarbib 6% Eesti peredest, viimaste tarbimine on keskmisest kõrgem nooremate, 18-29-aastaste seas. Toorpiima ja laktoosivaba piima ostab 1% vastanutest.

Kõige piimalembesed pered elavad Tartu ning Lääne- ja Ida-Viru maakonnas (87-88% sealsetes peredes tarbitakse piima ja piimatooteid kõigi pereliikmete poolt), samuti on piim populaarne toiduaine vene emakeelega peredes (86%). Tarbimine jääb alla keskmise 50+ vanuserühmas ning Tallinna elanike hulgas (77%).