Aktiivne tegevus päevakavasse

Kui suvel inimesed väga spordiklubidesse ei kipu, siis võiks sellegipoolest silmas pidada üldise aktiivsuse hoidmist. Jooksmas, ujumas või jalutamas käimine ei maksa midagi, aga tagab hea enesetunde ja tervise. Iganädalaselt võiks vähemalt kolm korda ennast natuke aktiivsemalt liigutada.

Grilli, aga vaata, mida grillid

Eelistada võiks taist liha, olgu tegemist kana-, veise- või sealihaga. Ka sealihatoodete seast leiab taljesõbralikke valikuid. Selleks, et grillimine õnnestuks ja lõpptulemus oleks maitsev, tuleks kindlasti vaadata ka tootjapoolseid juhtnööre. Nii väldid seda, et liha on üleküpsetatud või toores.

Üheks oluliseks grillipeo osaks on ka kõikvõimalikud kastmed. Nende valimisel tasub aga olla tähelepanelik, sest tihtipeale sisaldavad need ülearu suhkrut. Võimalusel tee kaste hoopis ise.

Köögivili käib grillimise juurde

Liha kõrvale sobivad suurepäraselt nii grillitud köögiviljad kui ka erinevad salatid. See aitab toidukorra tasakaalus hoida. Alati ei pea tegema tavalist kurgi-tomati salatit. “Minu enda hiljutine lemmikavastus on jääsalat, millele lisan õuna, kurki, tomatit ja suvikõrvitsat,” lisab Kelner, kes soovitas vahelduse mõttes katsetada erinevate köögi- ja puuviljadega.

Suvi ja alkohol?

Tihtipeale arvatakse, et suviste grillipidude juurde peaks kuuluma ka alkohol. Tegelikult saab täpselt sama toreda peo ka alkoholivabalt. Täna leiab internetist palju huvitavaid alkoholivabasid retsepte, mis pakuvad suvisel grilliõhtul mõnusat värskendust.

Kui aga siiski soovid tarbida alkoholi, siis ära unusta vett vahele võtta. Mida rohkem jood vett, seda vähem tarbid alkoholi.

Lehtkapsasalat grillvorstide juurde


Kui tervislik toitumine on sinu kirg, aga sa ei ole antioksüdantidest pungil kalest ehk lehtkapsast veel kuulnud, siis nüüd on viimane aeg sellega tutvust teha. „Kapsaline sobib ideaalselt grilli kõrvale värske salati sisse,” kiidab Siim Kelner. Ka imekaunis Jennifer Lopez on lehtkapsa oma absoluutseks lemmikuks nimetanud.

Paljud pelgavad lehtkapsast selle mõru maitse tõttu, kuid lehti oliiviõlikastmes masseerides muutuvad need mahedamaks. „Vili on niivõrd menukas, kuna selles on väga palju kasulikke mineraalaineid ning on üllatavalt proteiinirikas,” täpsustab Kelner.

Kelner soovitab lehtkapsast kasutada just lihtsamate salatite valmistamisel grilli kõrvale. „Värske ning maitsev salat on parim viis, kuidas suvegrille nautida ja samal ajal saledat joont hoida.”

Lehtkapsasalat

Vaja läheb:
3-4 suuremat lehtkapsalehte
1 küps avokaado
1 granaatõuna seemneid

soovi korral mõned tükid cheddar-juustu

Kaste:
3 sl head oliiviõli
1 sidruni mahl
soola ja musta pipart

Kõrvale grilli juustuga grillvorste

Valmistamine:

Rebi lehtkapsalehed rootsude küljest väikesteks suupärasteks tükkideks. Koori ja tükelda avokaado ning puhasta granaatõun seemneteks. Mudi lehtkapsalehed oliiviõliga läbi, maitsesta soola ja pipraga. Lisa ka tükeldatud avokaado ning granaatõunaseemned. Pigista sidrunist mahl ja sega veel läbi.