Raju räägib, et tema ema eelistab kõike, mis on ise hästi naturaalselt kasvatatud ja tütar pole siiani talt õppinud neid ägedaid letšo ja kurkide marineerimise retsepte. “Mulle väga meeldib, et ta käib ajaga hoogsalt kaasas ja ees — ei kasuta marineerimiseks tavalist äädikat, vaid õunaäädikat, ei maitsesta tavalise, vaid musta soolaga, valdab igasuguseid vegan retsepte, väetab oma taimi hapendatud kõrvenõgese leotisega ja sügisel külvatud ja sinnasamasse kõdunenud sinepitaimedega,” kiidab ta.

Ema juures ei saa kunagi kaks korda sama toitu

Raju ema ei ole kunagi läinud lihtsama valiku teed, pakkudes pelmeene, hakklihakastet või küpsisetorti. “Lapsena oleksin väga tahtnud seda maisipulkade ja sulatatud iirise segu, Kass Arturi kooki, aga see oli liiga lihtne, et mu ema seda ette võtaks. Samuti ei olnud meie laual sülti, borši või rosoljet — ta hoidus nii lihtsusest kui ka traditsioonilisusest,” meenutab ta.

Selle asemel on tema ema üks kõige tänulikumaid ajakirjade retseptinurkade ja internetiretseptide lugejaid, kuna uued retseptid leiavad tema köögis alati katsetamist. Ja seepärast ei saa tema ema juures kunagi kaks korda sama toitu. Hiljuti rääkis ta naerdes, kuidas isegi ostis kõik ained valmis, et üht kooki teist korda teha, aga ei suutnud ikkagi selleni jõuda, juba pressisid uued retseptid ja ideed peale.

Ka kõik sünnipäevad ja juubelid on ta ise toitlustanud — isetehtud pitsa ja wrap’id, ahjuköögiviljad, -kala või täidetud aedviljad, eelroaks supp või mitu ja muidugi vähemalt kaks magustoitu. Lisaks pöörab floristist ema palju tähelepanu garneeringule, laua dekoreerimisele ja lilleseadetele.

Mitte laisk, aga kaval kokk

“Olen leidnud, et tahaksin külaliste saabudes olla nende juures lauas rohkem kui köögis ja püüan enda jaoks elu lihtsamaks teha, tellides toidu kelleltki teiselt (või oma emalt). Mina olen pigem… ma ei ütleks laisk, aga kaval kokk. Püüan olla efektiivne ja kulutada toituvalmistamisele mõistlikult vähe aega, keetes näiteks tatra valmis ja kolmel erineval toidukorral lisan sinna erinevaid lisandeid näiteks vokin erinevaid köögivilju juurde või lisan peotäie tatart supile või salatile ja naksti! ongi iga kord täiesti erinev toit mõistliku ajaga,” jagab Raju enda nippe.

Lapsepõlves oli Raju suurim pettumus leida toidu seest sibul, ükskõik mis kujul. Praegu leiab ta sibula toidu seest suure rõõmuga ja paneb seda isukalt ise ka paljudesse roogadesse.

Ootas ta aga enim riisi ja hakklihaga täidetud paprikaid, mis olid ahjus hautatud hapukoorekastmes. Iga kord oli sellel aga erinev maitsestus mitmesuguste aia- või metsaürtidega või olid lisatud näiteks herned või riivitud porgand. Praegu on ta ema juures saanud sellesama toidu variatsiooni, kus hakkliha asemel on metsaseened ja hapukoore asemel kookospiim. Täidetud paprikaid on kirjanik ka oma perele valmistanud.

Emadepäeva puhul jagab ta hoopis ema ebatraditsioonilist koogiretsepti.

Merit Raju ema toortort

• Põhjaks India pähklid, tahini ja datlid — purusta ühtlaseks massiks saumikseri või blenderiga. Pane vormi põhja küpsetuspaber ja vajuta sinna õhukese kihina tordipõhi. Pane vorm sügavkülmikusse, kuni katet valmistad.
• Katteks segu, milles on India pähklid, tarretamiseks veidi kakaovõid ja rohkem kookosrasva, maitsestuseks naturaalset magusainet, natuke sidrunimahla ja näpuotsatäis soola. Mida võimsama blenderiga segatud, seda siidisem kreemjas mass tuleb.
• Lisa kattesegu kreemile terved mustikad või vaarikad (või mõlemad. Võivad olla ka külmutatud) ja jäta neid ka kaunistuseks.
• Pane tort 12-24 tunniks sügavkülmikusse ja tõsta enne serveerimist paariks tunniks tavalisse külmikusse.
• Kaunista marjade ja hooajaliste söödavate õitega (nt pildil kurgirohi ja oma aia roos) või paksu kihi toormoosiga.