Artjom Savitski ema retsept: valgevene makanka on maitsev kaste, kus saab ära kasutada külmikusse jäänud lihajäägid
(1)Laulja Artjom Savitski kodus valmistasid vanemad alati ise süüa ning midagi kiirelt suhu pistetavat osteti harva kaasa. Tänu sellele on ka tema toiduvalmistamise oskused päris heal tasemel. “Mingil määral oli muidugi väiksena kahju, et mind nagu teisi lapsi igasuguste kiir -ja rämsptoitudega väga ei hellitatud, aga täiskasvanuna tagasi mõeldes olen pigem tänulik. Kõik tervisenäitajad olid mul alati korras ja ülekaalulisega probleeme pole,” räägib ta.
Kodus olid traditsioonilised toidud
Savitski sõnul on tema vanemad pigem traditsioonilised kokad — toidud olid kodused ja omakorda nende vanematelt õpitud. Vahel katsetati ka uute retseptidega, kui nädalavahetusel aega oli, aga pigem olid laual kindlad road, sest pikkade tööpäevade kõrvalt ei olnud eksperimenteerimiseks lihtsalt aega.
Savitski meenutab lapsepõlvest sooja sõnaga ema lasanjet. Ehkki ema valmistas seda harva, oli see tema jaoks alati pidupäev. Üleüldse armastab ta siiani väga Itaalia toitu. “Kui keegi annab valida kartuli ja pasta vahel, siis ilmselgelt valin teise!” on ta kindel.
Enda toiduvalmistamisest meenub talle lapsepõlvest üks kole äpardus — ajast, mil ta oli 9-aastane. “Sõber, produtsent Karl-Ander Reismann oli mul külas ja mõtlesin esimest korda elus meile pelmeene praadida. Varasemalt olin neid ainult keetnud. Panin tule maksimumi peale ja viskasin otse sügavkülmast pelmeenid pannile. Mõistagi läksid need esimese viie minutiga mustaks ja kõrbema. Olukorra päästmiseks otsustasin sinna lisada hunnikuga hapukoort. Loomingulisus aga ei andnud rahu ja tundus hea mõte sinna juurde ka ketšupit panna. Ühesõnaga kavandatud algsest ideest tuli välja mustade pelmeenide hapukoore-ketšupi supp, mis oli äärmiselt rõve ja ei näinud apetiitne välja. Karl ütles mulle tol päeval ausalt, et ma ei tohiks süüa teha,” naerab ta.
Ema retsept: traditsiooniline makanka
Savitski ema on Valgevene juurtega ning just sealt see retsept pärineb. Makanka on lihakaste, millesse kastetakse pannkooke. See on väga lihtne retsept ning siin saab edukalt ära kasutada külmikujäägid.
Kastme valmistamiseks prae sibul (mida rohkem, seda uhkem), lisa kanafileed ja näiteks grillvorstikesi. Tegelikult sobib sinna igasugune liha, võib vabalt fantaasia valla lasta. Maitsestada soola ja pipraga. Siis lisada hapukoort ning kui kaste jääb vedelaks, võib juurde panna pisut jahu.
Traditsiooniliselt süüakse seda nii, et kõik kastavad pannkooke otse ühte panni. “Tänast olukorda arvestades oleks mõistlik igaühel makanka oma kaussi valada,” ütleb Savitski.
Artjom Savitski vanemate köögitarkused:
- Soola pane pigem vähem kui rohkem — alati saab juurde lisada.
- Sügavkülmas on võimalik asju ka üle nende säilimiskuupäevade hoida.
- Poest ostetud valmismarinaadid on üle maitsestatud ja pole pooltki nii head, kui ise tehtud.
- Eestlastele omaseks saanud toidukoore asemel tee kastmed hoopis hapukoorega — saab maitsvam!
- Säilivuskuupäeva ületanud piima ei ole mõtet kohe minema visata — hapupiimaga saab edukalt pannkooke teha.