Läätsed (Lens Culinaris) on kaunviljad, mille nimi pärineb ladinakeelsest sõnast ’’lens’’. Läätsede perekonda kuulub kuus erinevat liiki, aga toiduks kasutame vaid üht neist — harilikku läätse.

Viimasel ajal on läätsed meie toidulaual üha enam populaarsust kogunud. Selle põhjuseks võib olla inimeste soov teha tervislikumaid valikuid oma igapäevaelus, mille hulka kuulub ka mitmekesine toitumine ning taimsete toodete osakaalu suurendamine oma menüüs. Läätsed sobivad tervisliku menüü osaks suurepäraselt.

Läätsed aitavad kaasa veresuhkru tasakaalustamisele ja kolesteroolitaseme langetamisele

Läätsed on äärmiselt valgurikkad. Näiteks sajas grammis läätsedes on pea pool päeva soovituslikust valgukogusest. Läätsed on ka kolesteroolivabad ning madala rasvasisaldusega, mistõttu on nad head südamele ja veresoonkonnale. Lisaks on see kaunvili suurepäraseks mineraalainete allikaks. Läätsedes leidub nii kaltsiumit, fosforit, rauda, tsinki kui ka kaaliumit. Vitamiinidest on läätsedes palju B-rühma vitamiine ja neis on ka kõrge foolhappe sisaldus.

Erinevalt teistest suurtest ubadest on läätsedes vähem taimekiude, mis muudab nende seedimise lihtsamaks. Samuti täidavad neist valmistatud road korralikult kõhu, kuna energia eraldub läätsedest ühtlaselt ja aeglaselt.

Mis veel oluline: läätsed on hinnalt pigem soodsad!

Erinevad läätsed ning nende kasutamine toitudes

Kuivatatud läätsi on soovitatav enne keetmist 810 tundi vees leotada see vähendab keetmise aega. Sellegipoolest tuleb toidu valmistamisel ka tähelepanu pöörata, mis värvi läätsi on plaanis kasutada, sest neid on palju erinevaid.

Heledad läätsed kollased ja punased valmivad kiiresti ning vajavad umbes 1520 minutit keetmist. Tumedamad läätsed, milleks on nii rohelised kui ka pruunid läätsed, vajavad aga oluliselt pikemat keetmist (või eelleotamist). Valmistamise aeg sõltub ka sellest, kas lisaks keetmisele on plaanis neid veel kuumtöödelda (näiteks vormiroas küpsetada). Läätsi tuleks pärast keetmist ka voolava vee all loputada.

Erinevatel läätsedel on veel omapärasid, näiteks rohelised läätsed on tugevama maitsega kui teised läätsesordid. Beluga läätsed on hoopis väikesed musta värvi läätsed, millel on kergelt vürtsikas ja hõrk maitse. Läätsede värvist lähtuvalt on neil ka erinev mineraalainete sisalduse määr.

Kreemine herne-läätse püreesupp

Vaja läheb:

  • 1 sibul
  • 3 porgandit
  • 12 selleri vart
  • 1 tassi poolitatud herneid (võid asendada puanaste läätsedega)
  • 1 kartul
  • ¼ tassi punaseid läätsi
  • 100 ml kaera- või sojakoort
  • ¼ tl purustatud köömneid
  • ½ tl puljongipulbrit
  • ½ tl paprikapulbrit
  • 3 spl maitsepärmi
  • näpuotsatäis tüümiani
  • maitse järgi soola-pipart/küüslaugupipart


Valmistamine:

  1. Eelmisel õhtul või samal hommikul pane tassitäis herneid rohke veega likku. Kui aga unustasid herned likku panemata või on niisama laisk olla, siis võib herned asendada ka punaste läätsedega.
  2. Pane poti põhja törts õli, lase kuumaks ja pruunista selles sibulat, porgandit ja sellerit mõne minuti jagu. Maitsesta soolaga ja sega läbi.
  3. Lisa kartul, herned ja läätsed, sega ja lase neilgi paar minutit praadida.
  4. Seejärel lisa vesi ja kõik maitseained, välja arvatud maitsepärm ja koor.
  5. Lase keskmisel kuumusel valmida, kuni kõik koostisosad on pehmed (u 4050 minutit). Lisa koor ja maitsepärm ning lase veel 5 minutit valmida.

Läätse bologna

Vaja läheb:

  • 3 tassi brokoliõisikuid
  • 1 porgand, hakitult
  • 3 küüslauguküünt, hakitult
  • 1 sibu, hakitult
  • 1 tass seeni
  • 3 tassi tomateid
  • 1 purk tomatipastat
  • 1 tass punaseid või rohelisi läätsi
  • 2 tassi köögiviljapuljongit või vett
  • 1 spl oreganot
  • 1 tl tüümiani
  • 1 spl suhkrut või agaavisiirupit
  • maitse järgi soola-pipart
  • garneeringuks kreeka pähkleid või maitsepärmi

Valmistamine:

  1. Pane pott keskmise kuumusega tulele, lisa poti põhja õli ja kuumuta.
  2. Pane pannile sibul, küüslauk, porgand, seller ja seened ning kuumuta kergelt segades 34 minutit, kuni köögiviljad muutuvad kuldpruuniks.
  3. Lisa potti vesi või köögiviljapuljong ning sega hoolikalt läbi. Lisa tomatid ja hauta potis keskmisel kuumusel umbes 56 minutit, kuni tomat laguneb.
  4. Seejärel lisa brokoliõisikud, tomatipasta, läätsed ning maitseained.
  5. Lase bolognese potis keema, kata kaanega ning hauta umbes 30 minutit, kuni läätsed muutuvad pehmeks.
  6. Viimaks võta pott tulelt ja lisa soovi korral hulka kreeka pähklid. Sega ja naudi!

Läätse pikkpoiss

Vaja läheb:

  • 1 tass kuivatatud rohelisi või pruune läätsesid
  • 1 ½ tassi köögiviljapuljongit või vett
  • 3 spl jahvatatud linaseemneid
  • 2 spl oliiviõli
  • ⅓ tassi vett
  • 3 küüslauguküünt, hakitult
  • 1 väike sibul, hakitult
  • 1 väike punane paprika, hakitult
  • 1 porgand, hakitult või riivitult
  • 1 sellerivars, peeneks hakitult
  • ¾ tassi kaerahelbeid
  • ½ tassi jahu
  • 1 tl kuhjaga kuivatatud tüümiani
  • ½ tl vürtsköömneid
  • ½ tl küüslaugu- ja sibulapulbrit
  • soola-pipart
  • Kaste:
  • 3 spl ketšupit või tomatipastat
  • 1 spl balsamico äädikat
  • 1 spl vahtrasiirupit

Valmistamine:

  1. Loputa läätsed. Pane läätsed potti koos 1 ½ vee või köögiviljapuljongiga. Kuumuta keemiseni, kata kaanega, keera kuumus väiksemaks ning lase 3540 minutit haududa, aeg-ajalt segades. Pole hullu, kui läätsed lähevad natuke liiga pehmeks (pärast püreestad ¾ läätsedest). Kui läätsed on valmis, võta pealt kaas ning aseta kõrvale umbes 15 minutiks (vett ei peaks eriti alles olema, kurnama ei pea).
  2. Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
  3. Väikses kausis sega kokku jahvatatud linaseemned ja ⅓ tassi vett, jäta seisma umbes 10 minutiks, soovitatavalt külmkappi.
  4. Passeeri köögiviljad ja vürtsid: kuumuta pannil õli keskmisel kuumusel. Viska peale küüslauk, sibul, paprika, porgand ja seller, umbes 5 minutiks. Lisa hulka vürtsid, sega läbi ja tõsta kõrvale jahtuma.
  5. Püreesta blenderi, köögikombaini või kahvliga ¾ läätsedest.
  6. Sega kuumutatud köögiviljad läätsedega, kaerahelbete, jahu ning linaseemne/vee seguga. Lisa maitse järgi soola ja pipart või muid ürte/vürtse.
  7. Pane leivavormi küpsetuspaber ning kalla segu vormi. Vajuta segu korralikult vormi.
  8. Valmista glasuur segades kokku kõik kastme koostisosad. Soovitavalt pane igat koostisosa kuhjaga, et kastet oleks rohkem. Kalla kaste leivavormi segu peale ja määri laiali. (PS! Maitsva kastme saad ka segades kokku 5 spl Santa Maria suitsust kastet koos 1 spl vahtrasiirupiga.)
  9. Aseta vorm ahju 4550 minutiks. Enne viilutamist lase jahtuda.
  10. Kõrvale sobib lihtne kartulipuder, ahjukartul või ahjuköögiviljad.